Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Kientz Gewurztraminer to półsłodkie wino o doskonałym balansie owocowych aromatów i smaku z pięknym, słodkim finiszem różanej konfitury...
Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Extradry, to półwytrawne wino musujące pochodzące ze wzgórz prowincji Treviso w regionie Veneto. Wyprodukowane...
Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Brut, to wytrawna odmiana wina musującego pochodzącego ze wzgórz prowincji Treviso w regionie Veneto...
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry, to najwyższej jakości półwytrawne wino musujące. Wyprodukowane metodą charmat...
Wino La Zorra Original to czerwone, wytrawne wino powstające w hiszpańskiej prowincji Sierra de Salamanca. Produkowane jest z dwóch odmian – Tempranillo i Rufete. Winogrona te pochodzą z winnic la Zorra, które...
Złoto próby 24-karatowej jest symbolem najwyższej wartości. Używając tej metafory, producenci wina 24 Carati Tenuta Antonini chcą podkreślić jego niezwykłość i wyjątkowość. To niesamowite, czerwone, wytrawne wino niczym najczystsze złoto, stanowi...
Chandon Garden Spritz to nowość na rynku od marki Chandon. Producent udoskonalił doświadczenie, jakie daje konsumpcja Spritza, aby uzyskać najprzyjemniejsze i najbardziej naturalne doświadczenie. Nuty goryczy zakorzenione w argentyńskim...
Chandon Garden Spritz to nowość na rynku od marki Chandon. Producent udoskonalił doświadczenie, jakie daje konsumpcja Spritza, aby uzyskać najprzyjemniejsze i najbardziej naturalne doświadczenie. Nuty goryczy zakorzenione w argentyńskim...
Butelka Chandon Garden Spritz z personalizacją to doskonały wybór na prezent na różne okazje. Niezależnie od tego, czy świętujesz urodziny, imieniny, czy inne ważne wydarzenie, ten wyjątkowy aperitif z pewnością ucieszy...
Asti Dolce Acquesi 0,75L to wyjątkowo słodkie, białe wino musujące, które pochodzi z włoskiego regionu Piemont. Jest produkowane z winogron szczepu Moscato, dzięki czemu zawiera subtelną mieszankę słodyczy, aromatu i elegancji, która zachwyca miłośników win musujących na...
Avento Malvasia-Moscatel to wyjątkowe białe wino półwytrawne, oferowane w eleganckich butelkach o pojemności 0,75L. Produkowane w Hiszpanii, stanowi starannie skomponowaną mieszankę winogron ze szlachetnych szczepów Malvasia i Muscat, które są ręcznie selekcjonowane, aby zapewnić...
Aves del Sur Cabernet Sauvignon to wyśmienite, wytrawne wino czerwone, pochodzące z malowniczych winnic Chile, jednego z najbardziej cenionych regionów winiarskich świata. Produkowane z klasycznej odmiany winogron Cabernet Sauvignon, wyróżnia się głębokim, rubinowym kolorem, doskonałą...
Aves Del Sur Carmenere 0,75L to chilijskie wino czerwone, które pochodzi z regionu Maule Valley, słynącego z doskonałych warunków do uprawy winorośli. Jest to trunek produkowany z odmiany Carmenere, która uważana jest za jeden z charakterystycznych szczepów Chile, mimo iż jej korzenie...
Aves Del Sur Chardonnay 0,75L to wysokiej jakości białe wino chilijskie, pochodzące z renomowanego regionu Valle del Maule, który słynie z doskonałych warunków klimatycznych sprzyjających uprawie winorośli. Produkowane przez znaną winiarnię Aves del Sur, to wino charakteryzuje...
Aves Del Sur Sauvignon Blanc 0,75L to chilijskie białe wino o wyjątkowym charakterze, które pochodzi z regionu Maule Valley – jednego z najbardziej renomowanych obszarów winiarskich Chile. Produkowane przez uznaną winiarnię Del Pedregal, stanowi doskonały wybór...
Balance Winemaker's Selection Merlot to wyjątkowe czerwone, wytrawne wino, które emanuje równowagą i doskonałością, stworzone przez doświadczonego winiarza. To delikatne i eleganckie wino zdobyło uznanie zarówno wśród...
Barista Pinotage to czerwone wytrawne wino pochodzące z regionu Stellenbosch w Republice Południowej Afryki, które wyróżnia się wyjątkowym kawowym charakterem. Nazwa „Barista” nawiązuje do osoby zawodowo zajmującej się kawą, co doskonale oddaje aromaty i smaki tego trunku. W winie...
Beni di Batasiolo Barolo to wyjątkowe wino pochodzące z regionu Barolo w Piemoncie, północnych Włoszech. Ta winnica, założona w 1978 roku, jest uznana za jedną z najbardziej renomowanych w regionie, a ich Barolo stanowi doskonały przykład tradycyjnej...
Baron de Valls Blanco to eleganckie, półwytrawne wino stołowe, dostępne w klasycznych butelkach o pojemności 0,75L. To hiszpańskie wino charakteryzuje się harmonijnym połączeniem delikatnej owocowej słodyczy z lekką, odświeżającą kwasowością, co sprawia, że doskonale komponuje się z...
Wino towarzyszy ludziom od zamierzchłych czasów, wciąż zdobywając swoich miłośników. Trunek ten powstaje oczywiście z winogron podczas procesu fermentacji. Różnorodność odmian, a co za tym idzie smaków, wina jest przeogromna i potrafi zaskoczyć niejednego konesera. Smak i charakter tego szlachetnego trunku zależy od rodzaju szczepów, sposobu uprawy, klimatu, ziemi i wielu innych czynników, czyli tzw. terroir. Co ciekawe każde wino posiada swoje unikatowe terroir.
W Propagandzie znajdziecie Państwo tylko sprawdzone wina o wysokiej jakości. Cały nasz zespół systematycznie uczestniczy w testach i degustacjach, dzięki czemu mamy 100% pewności, że nasze wina są po prostu doskonałe - sami po nie sięgamy. ;) Oczywiście na ten temat napisano już wiele opracowań i publikacji, ale postaraliśmy się w naszych krótkich opisach produktów, a także konkretnych kategorii zawrzeć najważniejsze dla Państwa informacje, które pomogą dokonać właściwego wyboru. Nasze wina zostały pogrupowane ze względu na kolor oraz w podziale na stopnie wytrawności.
Wina możemy podzielić ze względu na kolor (białe, czerwone, różowe), ze względu na zawartość cukru (słodkie, półsłodkie, półwytrawne, wytrawne), zawartość bąbli w winie (spokojne, wino musujące), moc wina (wina wzmacniane), a także ze względu na kraj pochodzenia (wina francuskie, wina włoskie, wina argentyńskie, wina kalifornijskie itp.). Jednak najważniejszym wyznacznikiem walorów smakowych w winie oraz jego różnorodności jest odmiana winogron, z której dane wino zostało wyprodukowane. Każdy szczep posiada swoje charakterystyczne cechy, które nadają winom odrębnej tożsamości. Wśród najpopularniejszych odmian winogron możemy wymienić:
Producenci lubią również mieszać ze sobą szczepy, dzięki czemu odkrywają ich wielowymiarowość. Tak też z różnych kupaży powstaje, chociażby słynny, francuski Szampan (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier), włoskie Amarone (Corvina, Rondinella, Molinara), czy też portugalskie wzmacniane wina Porto.
Odczuwanie smaku danego wina zależy od temperatury, w jakiej je podajemy. Naukowcy odkryli również, że na nasze odczucia ma wpływ również muzyka, której słuchamy podczas raczenia się danym winem. Oczywiście ważnym elementem jest również potrawa, do jakiej spożywamy wino. Tak też powstały międzynarodowe założenia, które mają na celu zapewnienie lepszej konsumpcji wina w odpowiednich warunkach.
*Termin temperatura pokojowa odnosi się do czasów średniowiecza, kiedy to w pomieszczeniach zamku, faktycznie było około 16 stopni.
Łączenie trunków z potrawami, czy też konkretnymi składnikami ma swoją fachową nazwę - foodpairing. W przypadku win nie jest to prosta sprawa, ponieważ każde wino, nawet każdy szczep będzie podbijał zupełnie inne smaki w posiłku. Wyróżniliśmy jednak 9 kategorii win, do których przypisaliśmy konkretne smaki/potrawy:
Sam proces winifikacji może wydawać się dość prosty, jednak w zależności od tego, jak bardzo jakościowe wino chcemy osiągnąć – zaczyna się robić pod górkę. Najczęściej jest to związane z apelacją obowiązującą w danym regionie oraz jej rygorystycznymi przepisami produkcji. Dobre, gatunkowe wina, raczej nie powstają w produkcji masowej, dlatego też skupmy się na produkcji klasycznego, stołowego wina – w kolorze czerwonym i białym.
Wpierw winiarz zaczyna od zbiorów winogron. W zależności od winnicy są one zbierane ręcznie lub za pomocą specjalnych maszyn. Następnie grona te przechodzą ścisłą selekcję, dzięki czemu do butelki trafi wino z najlepszych owoców. Dalej z winogron tłoczony jest sok w specjalnej prasie. Kolejnym etapem jest fermentacja. Podczas tego procesu, dodane do soku drożdże zamieniają obecny w nim cukier w alkohol. Etap ten wymaga zachowania odpowiedniej temperatury, dlatego też fermentacja w przypadku win czerwonych zachodzi w maksymalnie 32 stopniach (najczęściej w okolicy 20-25), natomiast w przypadku win białych temperatura ta waha się od 16 do 20 stopni Celcjusza.
Na koniec wino jest filtrowane i klarowane, aby pozbyć się osadu drożdżowego. Tak powstałe wino trafia prosto do butelki. Istnieją oczywiście rodzaje win, które dojrzewają w beczkach, nawet po kilka lat (najczęściej wina czerwone). Każdy dodatkowy element procesu, zachowanie odpowiedniej temperatury, czy też czasu, sprawia, że powstaje wino o swoistym, najczęściej niepodrabialnym charakterze – pomijając produkcję całej partii, która musi zachować te same walory smakowe. :)
Interesuje cię sklep z winami w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wino online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)