Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Ballantines The Miltonduff 15YO, oraz Ballantines The Gleburgie 15YO, to pierwsze whisky typu single malt pod znakiem Ballantine's. Jak wiecie marka...
Aberlour 12YO to wyjątkowa szkocka whisky single malt pochodząca z regionu Speyside. Jest to 12-letnia whisky podwójnie dojrzewana w beczkach po bourbonie i hiszpańskim winie, sherry Oloroso. Leżakowanie w...
Aberlour 16 YO to szkocka whisky single malt pochodząca z regionu Speyside. Double cask matured oznacza, że dojrzewa w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie oraz po hiszpańskim winie wzmacnianym...
18 lat w beczkach po bourbonie i po sherry Oloroso nada zdecydowanie innej słodyczy niż uraczyć możemy w młodszych edycjach. Aberlour 18 YO jest...
Aberlour A’Bunadh to szkocki single malt pochodzący z regionu Speyside. Nazwa A’Bunadh w przełożeniu z gaelickiego oznacza „u źródeł”. Cask strenght informuje nas o tym...
Ballantines The Glenburgie 15YO, oraz Ballantines The Miltonduff 15YO, to pierwsze whisky typu single malt pod znakiem Ballantine's. Jak wiecie marka...
Glenmorangie 12YO The Lasanta to wyjątkowa whisky single malt, która zachwyca zarówno doświadczonych miłośników whisky, jak i tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją podróż w świat szlachetnych trunków. Ta edycja Glenmorangie stanowi...
Dotychczas znana wszystkim wersja Glenmorangie 10YO została zastąpiona przez producenta Glenmorangie 12YO. Czas leżakowania w beczkach został nieco wydłużony, przez co tak uwielbiana przez wszystkich klasyczna...
Whisky Glenmorangie 18YO Extremely Rare to klejnot w koronie światowej whisky single malt. To trunek, który przyciąga uwagę nie tylko miłośników szkockiego destylatu, ale także znawców sztuki poszukujących wyjątkowego...
Glenmorangie Nectar D'Or to wyjątkowa whisky single malt, która przeszła niezwykłą transformację dzięki specjalnemu procesowi dojrzewania i finiszowania. Ta niesamowita whisky ma swoje korzenie w Szkocji, jednak jej smak jest...
Glenmorangie Signet to zdecydowanie najbardziej wyjątkowa whisky produkowana w Szkocji, a jej tajemnicza receptura oraz unikalne połączenie pomysłów i marzeń czynią ją nieporównywalną w świecie whisky. Za jej stworzeniem stoi Wielki...
Ardbeg 10YO The Ultimate Whisky to whisky typu Single Malt, produkowana na szkockiej wyspie Islay. Zaskarbił on sobie opinię jednego z najlepszych single maltów na świecie i jest to zupełnie zasłużony tytuł. Charakter tej whisky uważany jest za...
Ardbeg Corryvreckan to torfowa whisky single malt, która wzięła swoją nazwę od słynnego wiru, znajdującego się na północ od wyspy Islay, gdzie tylko najodważniejsi zdecydowali się zaryzykować przepłynięcie. Nazwa nawiązuje do...
Ardbeg Perpetuum to limitowana edycja dobrze znanej whisky. Prezentowana wersja została wydana z okazji okrągłej 200 rocznicy powstania...
Ardbeg Uigeadail to whisky, którą wypuszczono w 2003 roku jako nierozcieńczone uzupełnienie aktualnego asortymentu. Galicka nazwa znaczy „ciemne...
The Dalmore to prawdziwy indywidualista. Whisky pochodząca z północnego Highlands wyróżnia się bogactwem i głębią smaku...
Dalmore 15YO to gładka, bogata i dobrze zbalansowana szkocka whisky. Początkowo dojrzewa przez 12 lat w dębowych amerykańskich...
The Dalmore Cigar Malt Reserve to whisky single malt powstały z mieszanki różnych The Dalmore, starzonych w beczkach po bourbonie w 30% i po sherry...
The Dalmore King Alexander III to whisky single malt, do której wykorzystano sześć typów beczek pochodzących z pięciu krajów. Do produkcji tego alkoholu...
The Dalmore Valour to whisky charakteryzująca się bogatym i słodkim aromatem z nutami karmelu, wanilii, cytrusów, pomarańczy, kakao oraz śliwek...
Oryginalna, szkocka whisky single malt została po raz pierwszy wyprodukowana ponad 500 lat temu. Na początku 2000 roku, single malty zaczęły ponownie zdobywać większe grono odbiorców, dzięki czemu obecnie whisky z tej kategorii produkowana jest w ilości ponad miliarda butelek rocznie! Whisky single malt należą do najbardziej szanowanych alkoholi na świecie i są cenione przez koneserów za różnorodność, wyjątkową jakość oraz czystość. Dlatego też mają pewne ograniczenia prawne i swoje normy produkcji.
Aby whisky mogła prawnie nazywać się „single malt”, musi zostać wyprodukowana w bardzo szczególny sposób. Zawsze, kiedy o niej mówimy, możemy być pewni, że zawartość butelki pochodzi z jednej, konkretnej destylarni i została wyprodukowana tylko i wyłącznie ze słodu jęczmiennego. Szkockie single malty muszą być produkowane, maturowane i butelkowane w tym kraju. Aby nosić to szczytne miano, whisky powinna dojrzewać w dębowych beczkach minimum 3 lata i mieć co najmniej 40% zawartości alkoholu.
Gdy na butelce znajduje się wiek single malta np. 15YO - oznacza to, że najmłodszy destylat użyty do skomponowania danej whisky, dojrzewał nie krócej niż 15 lat. Warto zauważyć, że proces destylacji odbywa się dwukrotnie i przebiega tylko i wyłącznie w miedzianych alembikach, które są istotnym elementem w budowaniu charakteru tego szlachetnego trunku. Oprócz słodu jęczmiennego, drożdży i wody, równie ważne w produkcji whisky single malt są beczki, w których dojrzewają destylaty. Wiele producentów ściąga perełki z całego świata po niezliczonej ilości win (Sherry, Porto, Sauternes, Marsala), bourbonie, rumie i nie tylko. :)
Szukasz czegoś wyjątkowego do dodania do swojej kolekcji lub chcesz wznieść toast za specjalną okazję? Posiadamy również szeroki wybór rzadkich whisky single malt, w tym wiele ekskluzywnych limitowanych edycji, które będą prawdziwą gratką dla konesera.
Whisky single malt głównie kojarzą się ze Szkocją. Faktycznie kraj ten jest przepełniony destylarniami, których jest ponad 140 i odegrał kluczową rolę w historii tych szlachetnych trunków. Szkocja posiada nawet swój własny, oficjalny podział na regiony produkcji whisky single malt – Highland, Speyside, Lowland, Islay, oraz Campbeltown. Oprócz szkockich whisky single malt możecie skosztować produkty z różnych krajów, między innymi:
Każdy kraj posiada swój odmienny styl produkcji whisky, dlatego też wszystkie wyróżnia osobliwy profil smakowy. Jeżeli nie jesteście pewni, którą whisky single malt wybrać, to śmiało podpytajcie naszych doświadczonych doradców.
Szkoci mawiają, że nie ważne, w jaki sposób będziemy ją pić, najważniejsze, żebyśmy po prostu to robili! :)
Wszystko zależy od produktu, okazji i naszego nastroju. Najlepiej pić whisky single malt w specjalnych kieliszkach tulipanowych na długiej nóżce lub typu glencairn glass, które zwężają się ku górze, co pozwala na lepsze odczucie walorów danej whisky. Można ją również podawać w klasycznych szklankach typu old fashioned. Jeżeli single malt jest za ostry, warto dodać kilka kropli wody. Radzimy unikać kostek lodu, ponieważ rozpuszcza się on nierównomiernie, rozwadniając przy tym nieodpowiednio whisky. :) W tym wypadku świetnie sprawdzają się gadżety jak kamienie do whisky.
Coraz więcej producentów wypuszcza również edycje swoich single maltów dedykowane do miksologii (kreowania koktajli). Jednym z takich ciekawych i jakościowych produktów jest, chociażby whisky Glenmorangie X. Ta wytworna kategoria whisky, fenomenalnie sprawdzi się w wyszukanych drinkach, a ich przygotowywanie może stanowić ciekawą rozrywkę podczas spotkania z przyjaciółmi.
Single malty to kategoria whisky, która jest intensywniejsza w smaku i zapachu niż whisky blended. Dlatego też wybierając nieodpowiedni produkt, już na początku możecie się zrazić. Warto zacząć od szkockich single maltów z regionów Highland lub Speyside, które wyróżniają się owocowymi, kwiatowymi i lekko korzennymi nutami. Do takich produktów należą:
Jedną z równie ciekawych i polecanych przez nas na początek marek single maltów jest Auchentoshan z regionu Lowland. Ta szkocka destylarnia wyróżnia się potrójnym procesem destylacji (charakterystycznym dla whisky z Irlandii), dzięki czemu są ona gładsze i delikatniejsze. :)