Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
88,90 zł
168,00 zł
58,99 zł
58,99 zł
32,99 zł
32,99 zł
15,99 zł
Włochy są jednym z najstarszych regionów produkcji wina. Wina produkowane w tym kraju uważane są za jedne z najlepszych i najbardziej pożądanych trunków. Ilość produkowanych tu gatunków i odmian jest naprawdę ogromna. Oprócz zwykłych win stołowych w przystępnej cenie możecie znaleźć szlachetne wina, takie ja Barolo. Dodatkowo wina włoskie są niesamowicie uniwersalne. Wytrawne, półwytrawne, a może słodkie? Musujące czy spokojne? Włochy oferują również pełny wachlarz aromatów i smaków win. Wszystko za sprawą, aż 20 różnych regionów produkcji! Nic więc dziwnego, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. :)
Wina z Włoch cechują się uniwersalnością, a zarazem niesamowitą jakością, kojarzoną w główniej mierze z klasyką. Dlatego też dobre wina włoskie stanowią idealny dodatek do oficjalnego obiadu lub kolacji (Papale Primitivo di Manduria Linea Oro), a także luźnego spotkania ze znajomymi przy pizzy (Forte Alto Teroldego IGT). Renoma tych trunków sprawia również, że wina włoskie są popularne na prezenty!
Jeżeli szukasz prezentu dla Pary Młodej polecamy Prosecco Cornaro z naszego importu w 5 różnych rodzajach. A może potrzebujesz wino dla lekarza lub wino dla prawnika? W tym przypadku idealnie sprawdzą się klasyczne wina włoskie takie, jak Amarone, Barolo czy Primitivo di Manduria. Wina te będą stanowić wyborny prezent dla każdej osoby, której chcemy podziękować – w tym Promotora.
Zastanawialiście się kiedyś czym dokładnie jest to Primitivo, o którym wszyscy mówią? I czemu Amarone jest tak wyjątkowe? Wśród kategorii włoskich win kryją się pozycję rozsławione na całym świecie. Większość z nich jest objęta apelacją i mają zastrzeżone nazwy. Poniżej postanowiliśmy opisać kilka najsłynniejszych win z Włoch.
To potężne czerwone wino włoskie z regionu Veneto. Nazwa tego wina jest jednocześnie nazwą apelacji – DOCG Amarone della Valpolicella. Amarone powstaje z lokalnych odmian uprawianych tylko tutaj i są to szczepy Corvina, Rondinella i Molinara z dodatkiem innych rodzajów takich, jak Negrara, Dindarella, czy znane Sangiovese i Teroldego. Jednak największą rolę w przypadku Amarone odgrywa proces podsuszania winogron zwany appassimento. Przepisy apelacji wymagają, aby proces ten trwał przynajmniej do grudnia. Dodatkowo Amarone musi być poddane leżakowaniu w beczce przez co najmniej 2 lata.
Amarone, czyli włoskie wino z suszonych winogron, cechuje się wyższą zawartością alkoholu, osiągając 14 – 18%. Dzięki „rodzynkom” użytym do jego produkcji zawiera on więcej cukru resztkowego, co sprawia, że pomimo wytrawnego rodzaju Amarone, w smaku można wyczuć odrobinę słodyczy. Na podniebieniu dużo potężnych i intensywnych nut przetworzonych owoców od powideł śliwkowych do konfitury wiśniowej z dodatkiem nut balsamicznych, korzennych i kawowych.
Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych, czerwonych win włoskich. Określa się je Wielkim winem z Piemontu, bowiem tam powstaje. Barolo produkowane jest w miejscowości Barolo oraz innych okolicznych wsiach we włoskim regionie Piemont. Powstaje w 100% z rodzimego szczepu Nebbiolo. Klasycznie Barolo dojrzewa przez co najmniej 3 lata – pierwsze 2 w beczce i kolejny rok w butelce. Młode Barolo to wino o mocnym, kwasowym aromacie fiołków i porzeczek z przewagą tanin.
Im dłużej leżakuje, tym bardziej szlachetnieje, a taniny łagodnieją. Takie Barolo posiada bardziej złożony bukiet, w którym pojawiają się nuty pieprzu, tytoniu i skóry oraz słodycz czerwonych owoców. To wino, które ma potencjał leżakowania – im starsze, tym bardziej jest pożądane. Ciekawostką jest fakt, iż w 1980 roku wino włoskie Barolo, jako jedno z pierwszych win, otrzymało najwyższy status klasyfikacji jakości we Włoszech – DOCG.
Wymawiane „Kianti” to wytrawne włoskie wino o intensywnie czerwonej barwie. Jego nazwa pochodzi od historycznej krainy w środkowej Toskanii, rozciągającej się pomiędzy Florencją a Sieną, w której jest produkowane. Chianti produkowane jest przede wszystkim ze szczepu Sangiovese, którego musi być minimum 75%. Tradycją jest dodawanie innych odmian dla zmiękczenia wina, bowiem szczep ten wyróżnia wysoka kwasowość.
Najbardziej cenione są wina włoskie produkowane w sercu regionu Chianti. Jest to obszar objęty apelacją DOCG Chianti Classico wyznaczony przez trzy toskańskie miejscowości – Gaiole in Chianti, Radda in Chianti oraz Castellina in Chianti. Na wielu butelkach tego włoskiego wina z Toskanii można zobaczyć słynny symbol regionu Chianti – „Gallo nero”, czyli czarnego koguta.
To wino włoskie produkowane w Abruzji ze szczepu Montepulciano. Odmiana ta została stworzona podczas selekcji lokalnych winorośli przez miejscowych winiarzy. Wino to objęte zostało apelacją o jakże wdzięcznej nazwie Montepulciano d’Abruzzo DOC. Często mylone jest z innym włoskim trunkiem pochodzącym z miasta Montepulciano w Toskanii, jednak nie mają ze sobą nic wspólnego. Najlepsze Montepulciano d’Abruzzo powstaje w prowincji Teramo na wzgórzach Teramane.
Produkowane tu wino posiada nieprzeciętny smak i wyrazisty kolor. Włosi często mówią, że to najlepszy wytwór ziemi abruzyjskiej. Montepulciano d’Abruzzo przez wiele osób uważane jest za klasykę gatunku, a jego charakter podbija smak niejednej potrawy. To czerwone włoskie wino cenione jest również za swoją uniwersalność, bowiem idealnie nadaje się do picia (jako młody trunek) oraz do długiego leżakowania.
Włoskie wino musujące Prosecco stało się jednym z ulubionych ”musiaków” polskich miłośników win. Powstaje na przedgórzu Alp, w regionie Veneto. Produkowane jest ze szczepu Glera, zwanego również po prostu Prosecco (z tym że nazwa szczepu Prosecco zastrzeżona jest dla win powstających wyłącznie w Veneto). Wino musujące Prosecco fermentuje w stalowych kadziach, skąd pod ciśnieniem nalewane jest do butelek. Jest to tak zwana metoda Charmat, zwana również metodą Prosecco w odróżnieniu od szampańskiej, gdzie wtórna fermentacja wina zachodzi w butelkach. Więcej na temat Prosecco możecie przeczytać w zakładce: WINA > PROSECCO.
To wino produkowane w 100% z czerwonego szczepu Primitivo. Odmiana ta zaczęła być uprawiana we Włoszech w XVIII wieku, a dokładniej w Puglii – regionie słynącym z produkcji Primitivo. Jedną z najważniejszych i najbardziej pożądanych apelacji DOC jest Primitivo di Manduria. Wina z tym oznaczeniem charakteryzują się mocno skoncentrowanym, owocowym smakiem, przypominającym dżem z czerwonych lub leśnych owoców. Lżejszą odmianą tego włoskiego wina jest Primitivo Salento IGP – chronione oznaczeniem geograficznym.
Wiedzieliście, że szczep Primitivo ma swoje odpowiedniki w prawie każdym zakątku świata? Jedną z najpopularniejszych jego odmian jest uprawiany w Kalifornii Zinfandel.
Interesuje cię sklep z winami włoskimi w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wino włoskie online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)