Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Royal Oporto Extra Dry Whte Porto, to znakomite i oryginalne, półwytrawne, białe porto, skomponowane z odmian Malvasia Fina, Codega, Rabigato i Viosinho. Jasne i połyskliwe, pełne owocowych aromatów o doskonale...
Royal Oporto Ruby Porto, to kompozycja odmian Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca i Tinta Cao uprawianych w regionie Douro. Po blendowaniu, wino leżakuje około 2 do 3 lat w ogromnych...
Royal Oporto Tawny Porto, to wino leżakowane w dębowych beczkach tzw. ”Pipes”, o pojemności 550 litrów. Skomponowane z odmian Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca i Tinto Cao...
Porto Taylor’s 10YO to wino, które przez wiele lat starzenia, stopniowo nabiera charakterystycznego bursztynowego koloru, rozwija swoje złożone...
Taylor's 30 YO to doskonały dodatek do wielu deserów. Łączy w sobie dobrze zbalansowane aromaty fig, migdałów i karmelu. Jest doskonałym uzupełnieniem...
Porto Taylor's Chip Dry White to wino produkowane w ograniczonych ilościach. Sprzedawane jest w indywidualnie numerowanych butelkach oznaczonych nazwą piwnicy...
Taylor's Porto Fine Ruby to mieszanka win Porto w wieku około dwóch lat. Leżakują w dużych kadziach. Z wiekiem zyskują głębokość i elegancje...
Taylor's Fine White Porto jest mieszanką win produkowanych z białych winogron uprawianych głównie na górnych stokach doliny Douro...
Porto Taylor’s Late Bottled Vintage (LBV) jest winem bardzo bogatym, złożonym i eleganckim w smaku. Jest to wspaniałe, nasycone wino, które zostało zabutelkowane między 4 a 6 rokiem po winobraniu...
Taylor's Select Reserve Porto jest mieszanką starannie wyselekcjonowanych młodych, czerwonych win produkowanych w obszarach Baixo Corgo...
Taylor's Very Old Single Harvest Porto Tawny 1968 50YO - Taylor's posiada jeden z najbardziej rozbudowanych zapasów bardzo starych beczek porto wśród wszystkich producentów. Ich kolekcja zawiera bardzo rzadkie wina produkowane ze zbiorów pochodzących z pojedynczych upraw z jednego roku...
Ramos Pinto to obfite, hojne i dość owocowe porto. Dominują aromaty dojrzałych gron i czerwonych owoców z nutami ciemnej czekolady znakomicie połączone...
Porto to wzmacniane wino portugalskie, produkowane z lokalnych winogron uprawianych w dolinie rzeki Douro. Występują w wersji białej i czerwonej. Podczas procesu produkcji uzyskiwane wino po fermentacji mieszane jest z destylatem winnym w proporcji 1:4, dzięki czemu powstaje Porto o zawartości alkoholu około 20%. Porto to w przeważającej większości wina półsłodkie lub wina słodkie, choć można również napotkać wersje wytrawne. Każda butelka prawdziwego Porto oznaczona jest specjalną etykietą potwierdzającą miejsce pochodzenia.
Wśród licznych producentów wina Porto można jeszcze odszukać tych, którzy nigdy nie zrezygnowali z tradycyjnej formy miażdżenia zebranych winogron (gołymi stopami) przy pomocy osób uczestniczących w zbiorach. Jedną z takich firm, a zarazem bardzo prestiżową marką jest Porto Taylor's, gdzie głównym kryterium produkcji od zawsze była jakość i doskonały smak ich win.
W zależności od rodzaju, wina Porto charakteryzują się waniliowo – korzennym aromatem, przepełnionym nutami suszonych śliwek, czekolady deserowej, wiśni, porzeczek, dębiny, miodu, czy lukrecji. Im starsze Porto, tym więcej w nim równowagi i gładkości, a także posmaku orzechów i słodkich, suszonych owoców. Jeżeli chodzi o wpływ mocy tego wina wzmacnianego na jego smak, jest to kwestią sporną. W przypadku win dobrze skomponowanych takich, jak Taylor’s i Royal Oporto, alkohol w nich jest praktycznie niewyczuwalny.
W naszym sklepie dostępne są przeróżne rodzaje wina Porto. Poniżej postaraliśmy się opisać pokrótce każdy z nich:
W ofercie posiadamy również wyjątkowe, białe Porto Taylor's Chip Dry White. Jest to pionierski produkt marki Taylor's. Producent, jako pierwszy w 1934 roku wyprodukował białe, w 100% wytrawne Porto.
Białe Porto najczęściej serwowane jest jako aperitif przed posiłkiem. Najlepiej smakuje podane w temperaturze 12 stopni. Natomiast czerwone odmiany Porto doskonale sprawdzą się jako towarzysz deserów (najbardziej tych cynamonowo - korzennych), czekolady lub po prostu same w kieliszku. Zalecana temperatura ich podania to około 18 stopni. Jednym z ciekawych połączeń z Porto są również dojrzewające sery pleśniowe takie jak Gorgonzola, Stilton, Roquefort, czy Bleu.
Zachęcamy do zapoznania się z naszymi wybornymi Porto, a w razie wątpliwości prosimy kontaktować się z naszymi wyspecjalizowanymi doradcami.
Interesuje cię sklep z winami Porto w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wina Porto online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)