Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Wino La Zorra Original to czerwone, wytrawne wino powstające w hiszpańskiej prowincji Sierra de Salamanca. Produkowane jest z dwóch odmian – Tempranillo i Rufete. Winogrona te pochodzą z winnic la Zorra, które...
Złoto próby 24-karatowej jest symbolem najwyższej wartości. Używając tej metafory, producenci wina 24 Carati Tenuta Antonini chcą podkreślić jego niezwykłość i wyjątkowość. To niesamowite, czerwone, wytrawne wino niczym najczystsze złoto, stanowi...
Aves del Sur Cabernet Sauvignon to wyśmienite, wytrawne wino czerwone, pochodzące z malowniczych winnic Chile, jednego z najbardziej cenionych regionów winiarskich świata. Produkowane z klasycznej odmiany winogron Cabernet Sauvignon, wyróżnia się głębokim, rubinowym kolorem, doskonałą...
Aves Del Sur Carmenere 0,75L to chilijskie wino czerwone, które pochodzi z regionu Maule Valley, słynącego z doskonałych warunków do uprawy winorośli. Jest to trunek produkowany z odmiany Carmenere, która uważana jest za jeden z charakterystycznych szczepów Chile, mimo iż jej korzenie...
Barista Pinotage to czerwone wytrawne wino pochodzące z regionu Stellenbosch w Republice Południowej Afryki, które wyróżnia się wyjątkowym kawowym charakterem. Nazwa „Barista” nawiązuje do osoby zawodowo zajmującej się kawą, co doskonale oddaje aromaty i smaki tego trunku. W winie...
Beni di Batasiolo Barolo to wyjątkowe wino pochodzące z regionu Barolo w Piemoncie, północnych Włoszech. Ta winnica, założona w 1978 roku, jest uznana za jedną z najbardziej renomowanych w regionie, a ich Barolo stanowi doskonały przykład tradycyjnej...
Baron de Valls Tinto to wykwintne, półwytrawne wino czerwone, oferowane w eleganckich butelkach o pojemności 0,75L, które zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim wyjątkowym smakiem. To hiszpańskie wino to uosabia najlepsze tradycje...
Wino Biscardo Amarone Della Valpolicella to niezwykle aksamitne, ale i dosyć intensywne, czerwone, wytrawne wino. Wywodzi się z północno-wschodnich Włoch, z prowincji Werona, obszaru Valpolicella, który specjalizuje się...
Biscardo Neropasso, perła winiarskiej sztuki z Rosso Veneto IGT, zachwyca jako dzieło włoskiego winiarstwa prosto z serca regionu Veneto. Ten niezrównany trunek o mocy 13,5% alkoholu wywodzi się z mistrzowskiej selekcji winogron, przetwarzanych z...
Wino Biscardo Originale Enigma Rubicone Sangiovese Appassimento to wyjątkowe czerwone, wytrawne wino pochodzące z...
Biscardo Valpolicella Ripasso to wyjątkowe wino, które wyróżnia się na tle innych trunków dzięki swojemu unikatowemu procesowi produkcji oraz wyselekcjonowanym szczepom winogron. Pochodzące z malowniczych okolic Werony w regionie Veneto, wino łączy...
Bread & Butter Cabernet Sauvignon to wytrawne czerwone wino, pochodzące z malowniczych winnic Kalifornii, jednego z najważniejszych regionów winiarskich na świecie. Produkowane z klasycznej odmiany Cabernet Sauvignon, wino to zachwyca intensywnością smaku...
Bread & Butter Pinot Noir to wyjątkowe, wytrawne wino czerwone, pochodzące z malowniczych winnic Kalifornii, jednego z najbardziej cenionych regionów winiarskich na świecie. Produkowane z klasycznej odmiany winogron Pinot Noir, charakteryzuje się delikatnym smakiem, doskonale...
Bronzeo Rosso jest czerwonym, półwytrawnym winem, oferowanym w butelkach o pojemności 0,75L. Produkowane w słynącym z doskonałych warunków do uprawy winorośli włoskim regionie Abruzji, nad brzegiem Adriatyku, wino to wyróżnia się bogatym, harmonijnym smakiem oraz głębokim aromatem...
Carlos Serres Crianza DOC Rioja to czerwone, wytrawne wino produkowane w hiszpańskim mieście Haro w regionie Rioja. Powstaje w 100% z czerwonej odmiany winogron Tempranillo, które pochodzą od wybranej grupy...
Carlos Serres Reserva DOC Rioja to czerwone, wytrawne wino produkowane w hiszpańskim mieście Haro w regionie Rioja. Powstaje w 90% ze szczepu Tempranillo oraz w 10% z odmiany Graciano. Wszystkie winogrona...
Chateau de Beaucastel to bardzo bogate wino, wyprodukowane z trzynastu odmian winogron uprawianych na obszarze 70-ciu hektarów organicznej winnicy...
Wina czerwone to trunki z winogron o barwie wpadającej w czerwień, czasem bordo lub purpurę. Zwykle kojarzone są z cierpkością i goryczką – przez nieodpowiednie dobranie wina lub brak jego napowietrzenia, ale o tym zaraz. :) Otóż za tzw. cierpkość w winie odpowiedzialne są pewne związki organiczne – taniny, zwane też garbnikami, które znajdują się w skórkach i pestkach winogron. Wino czerwone, a dokładniej jego kolor i charakterystyczny smak, powstaje poprzez macerację skórek i pestek w soku. Podczas tego procesu sok winogronowy wypłukuje z pozostałości owoców wszystkie najważniejsze składniki, w tym również garbniki.
Stąd też na próżno szukać tanin w większości win białych. Najczęściej występują one w młodych, czerwonych winach. Istnieją jednak odmiany czerwonych winogron, które same w sobie posiadają mniej tanin. Do takich szczepów możemy zaliczyć Garnacha/Grenache i Pinot Noir, na bazie których powstają fenomenalne wina, takie jak La Maldita Garnacha Tinto Rioja oraz wino kalifornijskie Ironstone Pinot Noir.
W przypadku smakowania win czerwonych niesamowicie ważne jest ich wcześniejsze napowietrzenie, które ma na celu złagodzenie smaku wina, a co za tym idzie tych ”nieszczęsnych” tanin, a także wzbogacenie jego bukietu. Sam proces napowietrzenia nie jest dość złożony. Kluczową rolę odgrywa w nim specjalne naczynie, o dość wąskiej szyjce i szerokiej podstawie. Taki kształt pomaga sprawniej dostać się cząsteczkom tlenu do całego wina. Jeżeli posiadamy taką karafkę, musimy powoli przelać do niej wino „po ściance”. Jeżeli już przelejemy całą zawartość, możemy delikatnie pokręcić naczyniem, co przyspieszy cały proces.
W tym miejscu warto też wspomnieć o podstawowym błędzie, jaki popełnia większość konsumentów, a mianowicie zostawianie wina do napowietrzenia w butelce. Niestety samo otworzenie wina nie wystarcza, ponieważ szyjka butelki jest zbyt wąska, przez co zostaje bardzo mała przestrzeń do napowietrzenia. Jeżeli nie mamy karafki, wystarczy nalać odrobinę wina do kieliszka i nim energicznie pokręcić i pozostawić na dłuższą chwilę. :)
Istnieje niezliczona ilość win czerwonych. Można je podzielić ze względu na wytrawność, pochodzenie, czy też szczepy, z których zostały wyprodukowane. Winogrona nadają winu zupełnie inny charakter w zależności od miejsca ich uprawy. Większość krajów posiada swoje flagowe szczepy. Tak też wyróżniamy odmiany charakterystyczne dla Nowego i Starego Świata:
Wina czerwone produkowane są na całym świecie. Istnieje jednak kilka szczególnych win czerwonych, które znane są dla większego ogółu i zaskarbiły sobie sporo podniebień. Do takich win należą:
Interesuje cię sklep z winami czerwonymi w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wino czerwone online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)