Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Wina alzackie pozostają nieco w cieniu tak znanych regionów Francji jak Bordeaux czy Burgundia. Jednak ze względu na swoiste warunki klimatyczne (długi okres wegetacji bez większych skoków temperatury i najmniejsze opady we Francji) i różne rodzaje gleby Alzacja może pochwalić się bogatą gamą niezwykle interesujących win. W tym regionie wyróżniamy 3 apelacje: AOC Alsace, AOC Grand Cru Alsace i dla win musujących, produkowanych tradycyjną metodą szampańską AOC Cremant D’Alsace. Wina alzackie zabutelkowane w charakterystyczne wysokie i smukłe butelki od 1972 roku zawsze mają na etykiecie oprócz apelacji i producenta nazwę szczepu.
Cztery podstawowe szczepy to Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer i Muscat. Są to tak zwane szczepy szlachetne i wyłącznie z nich powstają wina alzackie o najwyższej jakości – Grand Cru. Oprócz tego spotykamy w Alzacji Pinot Blanc, Sylvanera i niewielkie ilości Pinot Noir.
W Alzacji występują różne rodzaje gleby, na której uprawia się winorośl, stąd praktycznie każda winnica może pochwalić się niepowtarzalnym, charakterystycznym tylko dla niej winem. Wina alzackie to w ponad 90% wina białe o różnym stopniu wytrawności – od zdecydowanie wytrawnych, mineralnych Sylvanerów do kuszących kwiatowymi aromatami i słodyczą egzotycznych owoców Gewurztraminerów. Warte uwagi są również produkowane w niewielkich ilościach wina czerwone z kapryśnego szczepu Pinot Noir – miękkie, aksamitne, o delikatnych taninach i zrównoważonej kwasowości.