Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Alfonso Solera Grand Reserva XO - doskonała hiszpańska brandy produkowana na bazie destylatu z wina o mocy 65%. Leżakowana przeciętnie 10 lat metodą solera w beczkach z amerykańskiego dębu po sherry.
Ararat 15YO Vaspurakan to wyjątkowa, 15-letnia, ormiańska brandy z gamy Ararat. Powstała ona na cześć średniowiecznego księstwa ormiańskiego — Vaspurakan, czyniąc ją prawdziwym ucieleśnieniem charakteru i szlachetności tego...
Nairi to jedno ze starożytnych imion Armenii. Tak też ormiański producent Yerevan Brandy Company nazwał swoją 20-letnią brandy, która stała się wyznacznikiem fenomenalnego smaku w jego asortymencie. Ta szlachetna mieszanka jest...
Źródłem inspiracji do stworzenia brandy Ararat 25YO Charles Aznavour była droga pewnego, wielkiego artysty do światowej sławy i doskonałości. Sam Charles Aznavour, bo to o nim mowa, brał udział w degustacji i wybierał alkohole do...
Ararat 5* charakteryzuje się pięknym aromatem z nutą owoców i świeżego drewna, delikatnie przechodzącym w woń wanilii i cynamonu. Prezentuje subtelny bukiet...
Ararat 5* charakteryzuje się pięknym aromatem z nutą owoców i świeżego drewna, delikatnie przechodzącym w woń wanilii i cynamonu. Prezentuje subtelny bukiet...
Ararat 6YO Ani to brandy, które charakteryzuje się żywym, ostrym aromatem świeżego bukietu z niewielkim zabarwieniem pomarańczy i wanilii oraz nutą migdałów...
Likier Ararat Apricot to wyjątkowy produkt na bazie brandy, produkowany przez renomowaną destylarnię Yerevan Brandy Company w Armenii. Kluczowym walorem tego wyjątkowego likieru jest niezwykle intensywny i przyjemny posmak moreli, zwanej "złotem...
Ararat Cherry to wyjątkowy likier produkowany w Armenii przez Yerevan Brandy Company, który zabierze Cię w podróż przez aromatyczny świat wiśni, uzupełniony elegancją brandy Ararat. To połączenie doskonałości i tradycji, które czaruje...
Armeńska kawa to nie tylko napój, lecz prawdziwy rytuał, zakorzeniony głęboko w tradycji narodowej i szeroko rozpoznawany poza granicami Armenii. Likier Ararat Coffee na bazie brandy i o smaku kawy to nowe spojrzenie na tę bogatą historię, które nie tylko...
Likier Ararat Honey to arcydzieło, które powstało z połączenia klasyki i nowoczesności, odkrywając nowe wymiary zarówno brandy, jak i miodu. Inspiracja do stworzenia tego wyjątkowego trunku zrodziła się w umysłach mistrzów Yerevan Brandy Company już w...
Brandy Marquis de Villard VSOP STATEK PIRACKI, to pomysł na nietuzinkowy prezent. Statek wykonany jest z drewna, a szklany kontener...
Brandy Marquis de Villard VSOP CIĘŻARÓWKA, to pomysł na nietuzinkowy prezent. Ciężarówka wykonana jest z drewna, a szklany kontener skrywa...
Brandy Marquis de Villard VSOP GLOBUS, to pomysł na nietuzinkowy prezent. Podstawka wykonana jest z drewna , a szklany globus skrywa aromatyczną...
Koparka drewniana to pomysł na nietuzinkowy prezent. Znajduje się w niej brandy Marquis de Villard VSOP, która jest wytwarzana z gron odmian Carignan...
Brandy Marquis de Villard VSOP Motocykl, to pomysł na nietuzinkowy prezent. Motocykl wykonany jest z drewna. Trunek wytwarzany jest z winogron odmian...
Brandy Marquis de Villard VSOP POCIĄG, to pomysł na nietuzinkowy prezent. Pociąg wykonany jest z drewna...
Wózek widłowy wykonany jest z drewna, a szklany przód skrywa aromatyczną Brandy. Trunek wytwarzany jest z winogron odmian Grenache, Carignan, Cabernet...
Brandy określa alkohol otrzymany z dojrzewającego w dębowych beczkach destylatu z winogron, czyli najprościej mówiąc przedestylowanego wina. Na ogół zawiera od 35% do 60% alkoholu. Odmiany brandy można znaleźć na całym świecie. Do tych najbardziej znanych należą, chociażby Cognac i Armagnac z południowo-zachodniej Francji, które są uregulowane ściśle określonymi normami prawnymi. Dlatego też warto zapamiętać, że każdy koniak i armaniak to brandy, ale nie każda brandy to koniak, czy armaniak. :)
Sama nazwa brandy wywodzi się od holenderskiego słowa brandewijn oznaczającego "palone wino", czyli pierwotną nazwę uzyskiwanego produktu destylacji. W szerszym znaczeniu termin brandy oznacza również alkohole otrzymane z destylacji wytłoków winogronowych jak włoska Grappa oraz dowolnego owocu na przykład z jabłek i/lub gruszek jak francuski Calvados.
Początki Brandy sięgają czasów pierwszych destylacji. Chociaż sam proces był znany już w starożytności – jeszcze przed V wiekiem naszej ery, nie został on spopularyzowany aż do XV wieku. Na początku XVI wieku francuska brandy przejęła rolę portugalskiego wina wzmacnianego (porto) w handlu trójkątnym, który polegał na przepływie towarów przez Ocean Atlantycki, w ramach wymian pomiędzy Europą, Afryką i Ameryką. Brandy zyskała swoich miłośników ze względu na wyższą zawartość alkoholu oraz większą odporność na zepsucie, podczas długich, morskich podróży. Początkowo wino było destylowane w celu konserwacji i ułatwienia kupcom transportu.
Co ciekawe, to właśnie dzięki podróżom w dębowych beczkach, producenci odkryli, że alkohol leżakowany w drewnie był znacznie lepszy i gładszy od świeżo wydestylowanego spirytusu. Ponieważ większość brandy była destylowana z winogron, producenci osadzali się w tych regionach świata, w których uprawiane były winorośle. Pod koniec XIX wieku rynki zachodnioeuropejskie, w tym ich zamorskie imperia, były zdominowane przez Brandy francuskie i hiszpańskie, a w Europie Wschodniej z regionu Morza Czarnego, (Bułgarii, Krymu i Gruzji).
W XIX wieku brandy była często stosowana w lecznictwie ze względu na rzekome, „pobudzające” właściwości. Używało jej również wielu europejskich odkrywców, którzy sugerowali, że regularne, umiarkowane dawki tego trunku mogą pomóc podróżnikowi poradzić sobie ze stresem, depresją i gorączką, spowodowaną ciężkimi, afrykańskimi chorobami. Poglądy te zostały jednak obalone na początku XX wieku, kiedy to opinia publiczna doszła do wniosku, że ludzie powoływali się na medyczne właściwości brandy, jako pretekst do picia towarzyskiego.
Brandy posiada swój system klasyfikacji wiekowej, chociaż poza koniakami i armaniakami jej użycie nie jest uregulowane prawnie. Na etykiecie mogą się jednak pojawić takie oznaczenia, jak:
Zastanawiacie się jak podawać brandy? Szlachetne, długo dojrzewające w beczkach trunki powinny być podawane saute, ze względu na ich słodszy i okrąglejszy smak oraz delikatniejszy charakter. Młodsze brandy można zmieszać z wodą sodową lub użyć jako bazę do koktajli np. brandy sour. Podając brandy w czystej formie, warto zadbać o właściwe szkło, czyli tak zwane koniakówki, pękate kieliszki na niskiej nóżce. Możecie również skorzystać z profesjonalnego szkła do degustacji, jakim jest snifter – mały kieliszek, kształtem przypominający tulipana.
Dla optymalnych wrażeń smakowych zaleca się lekkie schłodzenie trunku, jednak jeśli chcemy wydobyć pełen aromat Brandy, to powinniśmy je serwować w temperaturze „pokojowej”, czyli około 16-18 stopniach i ewentualnie ogrzewać kieliszek dłonią.
Interesuje cię sklep z brandy w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić brandy online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do waszych potrzeb lub adekwatnego do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)