Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Ararat 15YO Vaspurakan to wyjątkowa, 15-letnia, ormiańska brandy z gamy Ararat. Powstała ona na cześć średniowiecznego księstwa ormiańskiego — Vaspurakan, czyniąc ją prawdziwym ucieleśnieniem charakteru i szlachetności tego...
Nairi to jedno ze starożytnych imion Armenii. Tak też ormiański producent Yerevan Brandy Company nazwał swoją 20-letnią brandy, która stała się wyznacznikiem fenomenalnego smaku w jego asortymencie. Ta szlachetna mieszanka jest...
Źródłem inspiracji do stworzenia brandy Ararat 25YO Charles Aznavour była droga pewnego, wielkiego artysty do światowej sławy i doskonałości. Sam Charles Aznavour, bo to o nim mowa, brał udział w degustacji i wybierał alkohole do...
Ararat 5* charakteryzuje się pięknym aromatem z nutą owoców i świeżego drewna, delikatnie przechodzącym w woń wanilii i cynamonu. Prezentuje subtelny bukiet...
Ararat 5* charakteryzuje się pięknym aromatem z nutą owoców i świeżego drewna, delikatnie przechodzącym w woń wanilii i cynamonu. Prezentuje subtelny bukiet...
Ararat 6YO Ani to brandy, które charakteryzuje się żywym, ostrym aromatem świeżego bukietu z niewielkim zabarwieniem pomarańczy i wanilii oraz nutą migdałów...
Likier Ararat Apricot to wyjątkowy produkt na bazie brandy, produkowany przez renomowaną destylarnię Yerevan Brandy Company w Armenii. Kluczowym walorem tego wyjątkowego likieru jest niezwykle intensywny i przyjemny posmak moreli, zwanej "złotem...
Ararat Cherry to wyjątkowy likier produkowany w Armenii przez Yerevan Brandy Company, który zabierze Cię w podróż przez aromatyczny świat wiśni, uzupełniony elegancją brandy Ararat. To połączenie doskonałości i tradycji, które czaruje...
Armeńska kawa to nie tylko napój, lecz prawdziwy rytuał, zakorzeniony głęboko w tradycji narodowej i szeroko rozpoznawany poza granicami Armenii. Likier Ararat Coffee na bazie brandy i o smaku kawy to nowe spojrzenie na tę bogatą historię, które nie tylko...
Likier Ararat Honey to arcydzieło, które powstało z połączenia klasyki i nowoczesności, odkrywając nowe wymiary zarówno brandy, jak i miodu. Inspiracja do stworzenia tego wyjątkowego trunku zrodziła się w umysłach mistrzów Yerevan Brandy Company już w...
Ararat 10YO Akhtamar to fenomenalna, 10-letnia, ormiańska brandy produkowana przez producenta Yerevan Brandy Company. W X wieku, Król Gagik I z dynastii Bagratydów, podczas swojego panowania postanowił wybudować luksusową rezydencję królewską...
Ararat 3* charakteryzuje się żywym, pikantnym i intensywnym zapachem, z kwiatowo-owocowym podtekstem oraz namiastką oliwy z pierwszego tłoczenia i dębu. Posiada mocny i intensywny smak...
Ararat 3* charakteryzuje się żywym, pikantnym i intensywnym zapachem, z kwiatowo-owocowym podtekstem oraz namiastką oliwy z pierwszego tłoczenia...
Ararat 7YO charakteryzuje się żywym zapachem świeżych owoców. Nieznaczna cierpkość jest uzupełniona fuzją świeżych pomarańczy i podtekstów dębowych...
Dvin Collection Reserve charakteryzuje się subtelnym aromatem goździków, który idealnie równoważy się z nutami suszonych owoców, a jasne zabarwienie...
Ararat jest to legendarna brandy produkowana w stolicy Armenii – Erywaniu w głównym ośrodku produkcji tego ormiańskiego trunku – Yerevan Brandy Company. Tam łączone są ze sobą główne składniki tej kultowej brandy, odpowiadające za jej wyjątkowość. Do komponentów należą:
A także talent rzemieślników, którzy zachowują bogate dziedzictwo Araratu. Jak można zauważyć, wszystkie składniki pochodzą w 100% z Armenii. Każda butelka tej brandy jest również ściśle powiązana z kulturą kraju, czy to etykietą, czy swoją nazwą (Akhtamar, Dvin, Ani itd.). Wszystko to sprawia, iż Ararat stał się symbolem oraz dumą Armenii, którą dzielnie reprezentuje na rynku.
Jak każda marka, Ararat posiada swoją podstawową kolekcję, w skład której wchodzą:
Wszystkie różnią się wiekiem i swoimi unikatowymi walorami. Oprócz klasycznej gamy produktowej występują również wersje kolekcjonerskie, takie jak Ararat 25YO Charles Aznavour, edycje limitowane, a także smakowe (Ararat brzoskwiniowy i kawowy).
Brandy jest to trunek produkowany z winogron, które są poddawane fermentacji, destylacji, a także leżakowaniu w beczce. Wiele osób używa jeszcze zamiennie innej nazwy trunku, mianowicie – koniaku. Jednak pomimo praktycznie nieróżniącego się procesu powstawania, koniak to trunek o wiele szlachetniejszy. Jest on objęty apelacją oraz szczególnymi normami prawnymi dotyczącymi jego produkcji i jak sama nazwa wskazuje, może być produkowany tylko i wyłącznie we francuskiej miejscowości Cognac.
Czym więc wyróżnia się Ararat spośród wszystkich brandy? Wszystko sprowadza się do roku 1902, w którym to legendarny Ararat – Fine Champagne Select zdobył serca jury na prestiżowej wystawie Grand Prix w Paryżu, otrzymując najwyższą nagrodę. Brandy ta przebiła nawet koniaki, dlatego też producent Araratu otrzymał pozwolenie na nazywanie swoich wszystkich brandy – koniakami. Warto też zaznaczyć, że jest to pierwsza i jedyna brandy, którą spotkał ten zaszczyt. Porównując ją dzisiaj z innymi trunkami tej samej kategorii, to cena brandy Ararat w stosunku do jakości jest niezmiernie zadowalająca, tak samo, jak jej walory smakowe i zapachowe.
Biografia pierwszej ormiańskiej brandy to opowieść o hojności, pasji do pracy i kunsztu.
Armenia - koniec XIX wieku. Pewien redaktor naczelny i założyciel magazynu Winemaking Newsletter – Wasilij Tairow, inspiruje swojego brata Nersesa Tairyana, do rozpoczęcia produkcji brandy przy użyciu klasycznej francuskiej technologii i najnowocześniejszego sprzętu używanego w tamtych czasach. Bracia sprowadzili również z Francji ręcznie robione, miedziane alembiki – charentais, w których destylowany był głównie koniak. Aby osiągnąć nowy poziom smaku i zaistnieć poza granicami Armenii, przedsiębiorstwo dwóch braci z ugruntowaną już produkcją, stało się częścią znanej w całym Imperium Rosyjskim firmy Shustov & Sons.
W 1900 roku, do produkcji trunku zostało zaangażowanych dwóch niesamowicie utalentowanych ludzi – destylator Kirill Silchenko oraz inżynier i Master Blender Mkrtich Musinyants, których przeznaczeniem stało się stworzenie pierwszej zmiksowanej ormiańskiej brandy, czyli Fine Champagne Select. Fine Champagne Select otrzymał swoją nazwę na cześć ojczyzny klasycznego, francuskiego koniaku. Następnie brandy to trafiło na wystawę do Bordeaux, gdzie profesjonalne jury wysoko je oceniło, potwierdzając tylko jakość tego trunku.
Produkcja rośnie. Firmie udaje się również znacznie zwiększyć zasięg, dzięki wybudowanej linii kolejowej. Partnerska brandy Shustov & Sons cieszy się także dużą popularnością na Rusi, zwłaszcza wśród twórczej inteligencji i elity stolicy.
Absolwent Instytutu Rolnictwa w Erewaniu – Markar Sedrakyan, rozpoczyna pracę swojego życia. Po kilku latach mistrz ten stworzył swoją pierwszą rocznikową brandy – Jubilee. Dzięki Markarowi świat dowiedział się, że Ararat „mówi po ormiańsku”. Kolejne produkty również nazywał na cześć swojego kraju. Jako że brandy zdobyła wielu miłośników, a jej produkcja znacznie się rozszerzyła, pod koniec lat 40. rozpoczęto budowę nowego monumentalnego budynku fabrycznego na wzgórzu nad rzeką Hrazdan. Autorem projektu był uznany architekt Hovhannes Markaryan.
Okres wzrostu gospodarczego w całym Związku Radzieckim wpływa również na produkcję brandy. Słowo Ararat zaczęło nabierać nowego znaczenia, a nazwy wszystkich mieszanek stały się synonimem wyśmienitego smaku i jakości. 3-gwiazdkowy i 5-gwiazdkowy Ararat stały się ulubionymi trunkami w całym kraju. A popyt dalej rósł. Aby go zaspokoić, Markar Sedrakyan z pomocą swoich uczniów stworzył nowe mieszanki, które natychmiast stały się sławne. Wiele z nich do dziś zachowało oryginalny smak i recepturę. Mowa o takich produktach, jak: Tonakan, Akhtamar, Nairi i Ani.
Firma Yerevan Brandy dołączyła do międzynarodowej grupy spółek Pernod Ricard. Wraz z upadkiem Związku Radzieckiego, Armenia ponownie staje się niepodległym państwem, co przyczyniło się do odżycia produkcji ormiańskiej brandy. Dzięki inicjatywie i wysiłkom firmy Ararat, Rząd Armenii stworzył i przyjął nowe i surowe przepisy, dotyczące produkcji ormiańskiej brandy. Odtąd mogła ona być produkowana tylko i wyłącznie w Armenii z winogron uprawianych również na ormiańskiej ziemi.
Na początku 2010 roku zaprezentowano zaktualizowane logo Araratu. Na butelce znalazł się również Feniks, który stał się znakiem jakości tej ormiańskiej brandy. Dziś Ararat jest nowoczesną, globalną marką, której produkty dostępne są w ponad 50 krajach na całym świecie.
Firma stała się jednym z największych przedsiębiorstw w kraju i odgrywa ważną rolę w jego gospodarce. Marka, jaką jest Ararat, stała się integralną częścią kultury i wizerunku Armenii. Producent stale też rozwija swoje brandy, biorąc pod uwagę światowe trendy i nowe preferencje smakowe konsumentów. Wraz z klasycznymi brandy, powstałymi w epoce Markara Sedrakyana, w asortymencie pojawiają się nowe, wyrafinowane mieszanki. A wszystko dzięki wyjątkowej kolekcji wiekowych destylatów, podążaniu za tradycją oraz niezmiennemu stosowaniu oryginalnego przepisu.
Interesuje cię sklep z brandy Ararat w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić brandy Ararat online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do waszych potrzeb lub adekwatnego do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)