Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Extradry, to półwytrawne wino musujące pochodzące ze wzgórz prowincji Treviso w regionie Veneto. Wyprodukowane...
Prosecco Cornaro Treviso D.O.C. Brut, to wytrawna odmiana wina musującego pochodzącego ze wzgórz prowincji Treviso w regionie Veneto...
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry, to najwyższej jakości półwytrawne wino musujące. Wyprodukowane metodą charmat...
Ca'Marian Prosecco Spumante DOC Extra Dry to wykwintny trunek, który wywodzi się z serca włoskich winnic Valdobbiadene, uznanych za Światowe Dziedzictwo UNESCO. Jest to wyrób z prestiżowej Cantina Produttori, pochodzący ...
Cielo Prosecco Frizzante DOC to niezwykłe włoskie wino wytrawne o delikatnym, pikantnym bukiecie, które zachwyca swoją subtelnością i wyrazistym charakterem. Doskonale sprawdzi się nie tylko podczas codziennych chwil relaksu, kiedy chcesz...
RIVATA PROSECCO D.O.C. półwytrawne EXTRA DRY to wyjątkowe wino pochodzące z włoskich winnic, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. To niezwykle popularne i cenione na całym świecie wino musujące...
Martini Prosecco D.O.C. 0,75L to synonim włoskiej doskonałości i elegancji, zamknięty w butelce pełnej wyrafinowanego smaku. Ten musujący trunek, pochodzący z renomowanego regionu Veneto, to propozycja idealna...
Prosecco od co najmniej kilku lat stało się jednym z ulubionych win polskich miłośników win. Wino musujące Prosecco powstaje na przedgórzu Alp, w regionie Veneto. Produkowane jest ze szczepu Glera, zwanego również po prostu Prosecco (z tym, że nazwa szczepu Prosecco zastrzeżona jest dla win powstających wyłącznie w Veneto). Ten specyficzny szczep w pełni rozwija swoje walory dopiero w połączeniu z dwutlenkiem węgla, czyli z bąbelkami.
Wino musujące Prosecco fermentuje w stalowych kadziach, skąd pod ciśnieniem nalewane jest do butelek. Jest to tak zwana metoda Charmat, zwana również metodą Prosecco w odróżnieniu od szampańskiej, gdzie wtórna fermentacja wina zachodzi w butelkach. Metoda Prosecco jest znacznie tańsza od szampańskiej, dzięki czemu cena Prosecco, nawet najlepszej jakości zawsze będzie niższa od ceny szampana.
Najczęściej spotykane Prosecco klasyfikowane jest jako Extra Dry, co wbrew pozorom nie oznacza bardzo wytrawnego, tylko półwytrawne na pograniczu półsłodkiego. Wytrawne Prosecco oznaczane jest jako Brut.
Dość duże i trwałe bąbelki, kwiatowo-owocowe aromaty, nuty smakowe gruszki, jabłka, cytrusów, owocowej galaretki. Jest lekkie i orzeźwiające.
Prosecco wino musujące najlepiej serwować w kieliszkach szampańskich o kształcie tulipana schłodzone do temperatury 6-8 stopni. Jest niezwykle uniwersalnym trunkiem – idealne na aperitif, doskonale komponuje się z daniami z ryb, owocami morza, kuchnią azjatycką włączając sushi. Do owoców i niezbyt słodkich deserów.
Najpopularniejsze wina Prosecco należą do apelacji D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata). Około 20% Prosecco z okręgów Conegliano-Valdobbiadene oraz Asolo należy do apelacji DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Bardzo rzadko spotykane ze względu na niewielki areał winnic (około 107 ha) Prosecco pochodzi ze wzgórza Cartizze. Ta niewielka apelacja nosi nazwę DOCG Superiore di Cartizza, a potocznie znana jest jako „Prosecco Grand Cru” i odznacza się dużo większą koncentracją aromatów i smaku, a także najwyższą zawartością cukru.