Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

GRAPPA MARZADRO LA TRENTINA MORBIDA 0,7L

GRAPPA MARZADRO  LA TRENTINA MORBIDA 0,7L
GRAPPA MARZADRO LA TRENTINA MORBIDA 0,7L

La Trentina Morbida to wspaniała Grappa produkowana z kilku rodzajów wytłoków i pestek z winogron Muscat, oraz Chardonnay...

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 259,00 zł (netto: 210,57 zł )
szt.

GRAPPA MARZADRO GIARE AFFINATA GEWURZTRAMINER 0,7L

GRAPPA MARZADRO GIARE AFFINATA GEWURZTRAMINER 0,7L
GRAPPA MARZADRO GIARE AFFINATA GEWURZTRAMINER 0,7L

Giare Affinata Gewurztraminer to Grappa powstająca z najlepszych winogron szczepu Gewurztraminer z regionu Trentino. Dojrzewa w beczkach...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 299,00 zł (netto: 243,09 zł )

GRAPPA MARZADRO LE DICIOTTO LUNE STRAVECCHIA 0,7L

GRAPPA MARZADRO LE DICIOTTO LUNE STRAVECCHIA 0,7L
GRAPPA MARZADRO LE DICIOTTO LUNE STRAVECCHIA 0,7L

Le Dicotto Lune Stravecchia to wyśmienita Grappa produkowana z kilku rodzajów wytłoków i pestek z winogron, dojrzewa minimum 18 miesięcy w niewielkich...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 330,00 zł (netto: 268,29 zł )

GRAPPA RONER GEWURZTRAMINER 0,7L + KARTONIK

GRAPPA RONER GEWURZTRAMINER 0,7L + KARTONIK
GRAPPA RONER GEWURZTRAMINER 0,7L + KARTONIK

Grappa Gewurztraminer firmy Roner to wspaniały alkohol, którego grona szczepu Gewürztraminer wykorzystane do produkcji tej grappy pochodzą...

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 279,00 zł (netto: 226,83 zł )
szt.

GRAPPA RONER GEWURZTRAMINER RISERVA 0,7L + SKRZYNKA

GRAPPA RONER GEWURZTRAMINER RISERVA 0,7L + SKRZYNKA
GRAPPA RONER GEWURZTRAMINER RISERVA 0,7L + SKRZYNKA

Grappa Gewurztraminer Riserva to grappa, która zwyciężyła wiele konkursów w kategorii Grappa. Alkohol zapakowany jest w elegancką...

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 629,00 zł (netto: 511,38 zł )
szt.

GRAPPA RONER LA MORBIDA AMBRA 1,5L + SKRZYNKA

GRAPPA RONER LA MORBIDA AMBRA 1,5L + SKRZYNKA
GRAPPA RONER LA MORBIDA AMBRA 1,5L + SKRZYNKA

Grappa La Morbida Ambra charakteryzuje się pięknym bursztynowym kolorem oraz nabiera wyjątkowej gładkości i elegancji...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 669,00 zł (netto: 543,90 zł )

GRAPPA RONER WEISSBURGUNDER INVECCHIA 0,7L

GRAPPA RONER WEISSBURGUNDER INVECCHIA 0,7L
GRAPPA RONER WEISSBURGUNDER INVECCHIA 0,7L

Roner Weissburgunder Invecchia to limitowana edycja grappy powstała w ilości 890 butelek, która została wydestylowana na cześć okrągłej rocznicy urodzin Karin Roner...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 495,00 zł (netto: 402,44 zł )

Grappa

Czym jest Grappa?

Obecnie około 20% Włochów w wieku od 18 do 79 lat spożywa Grappę. Jest to alkohol, powstający z wytłoków i pestek pozostałych po produkcji wina, które muszą pochodzić tylko i wyłącznie z winogron uprawianych we Włoszech. Dlatego, kiedy mówi się o Grappie, nie trzeba dodawać słowa włoski, gdyż jest ona synonimem kultury i tradycji tego kraju. Ten klarowny i przeźroczysty destylat o charakterystycznym smaku i zapachu szybko zyskał popularność na całym świecie. Podobnie jak w przypadku wina, tak i Grappa swój smak uzależnia od jakości winogron stosowanych do produkcji.

Do końca XIX wieku Grappa była uznawana za mocny spirytus, dedykowany tylko chłopom. Na początku lat 60-tych w niektórych destylarniach pojawiły się pierwsze destylatory przemysłowe. Producenci zaczęli masowo produkować Grappę o wątpliwej jakości. Jednak konsumentów bardziej urzekła ich niższa cena. Tak też z prawie 2 tysięcy rzemieślniczych zakładów, ostało się tylko 9. Począwszy od 1980 roku, świat Grappy był świadkiem silnej reakcji rzemieślniczych destylarni na tę sytuację.

Pokonując znaczne trudności ekonomiczne, mali producenci produkowali jakościową Grappę, zapewniając nie tylko wysoki poziom destylacji, ale także prezentację butelki, dzięki czemu postrzeganie jej zawartości było jasne na pierwszy rzut oka. W tych samych latach grono degustatorów i entuzjastów poszerzyło się, stając się coraz bardziej wymagającymi klientami, pożądającymi wyselekcjonowanego produktu o przyjemniejszych walorach i niższej zawartości alkoholu.

Dziś Grappa ujawnia całą swoją złożoność i gładkość, zyskując tym samym przychylność międzynarodowych konsumentów i słusznie stając się doskonałym, włoskim dobrem narodowym. Ten wysokogatunkowy alkohol, jakim jest Grappa, należy podawać w temperaturze pokojowej, aby móc wydobyć jego pełnię smaku i aromatu. :)

Skąd pochodzi Grappa?

Dzięki łagodnemu i sprzyjającemu klimatowi, Włochy stały się idealnym miejscem do uprawy winogron. Włoskie terroir oferuje szczepy o niezwykłej różnorodności smaków i bukietów. To właśnie na tej ziemi powstała Grappa, kwintesencja włoskiego destylatu, unikatu na skalę światową pod względem charakteru i pochodzenia. W rzeczywistości, aby być bardziej precyzyjnym, należy mówić o rodzajach Grappy, a nie o Grappie. Zgodnie z rozporządzeniem, od 1989 roku istnieje sześć regionów słynących z rzemieślniczej produkcji Grappy:

  • Piemont
  • Lombardia
  • Veneto
  • Trentino
  • Górna Adyga/Południowy Tyrol
  • Friuli-Wenecja Julijska

Regiony produkcji Grappy została dodatkowo rozszerzone o Sycylię i okolice Marsali. Dlatego oprócz nazwy Grappa, która obejmuje całe terytorium kraju, istnieje 9 Oznaczeń Geograficznych – IGT, odpowiadających wyżej wymienionym regionom i obszarom. Każde IGT proponuje Grappy o szczególnych cechach i walorach smakowych, odzwierciedlających wyjątkowość danego obszaru pochodzenia.

Jak powstaje Grappa?

Grappa to unikalny destylat na skalę światową, otrzymywany w wyniku destylacji wytłoków, czyli skórek i pestek pozostałych po wytłoczeniu winogron do produkcji wina, zwanych inaczej vinaccia. Do destylarni wysyłane są głównie dwa rodzaje wytłoków: fermentowane i niefermentowane (virgin). Fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę, ponieważ jest to proces, w którym substancja organiczna – zwykle cukier, jest przekształcana w alkohol przez drożdże.

Destylacja natomiast jest procesem fizycznym umożliwiającym oddzielenie części fermentowanego produktu, zgodnie z jego różnymi temperaturami wrzenia. W praktyce konieczne jest podgrzanie produktu, aby umożliwić odparowanie oparów alkoholu wraz z aromatami. W przypadku rzemieślniczych zakładów, produkujących jakościową Grappę, do destylacji używane są miedziane alembiki.

Jakie są rodzaje Grappy?

Grappę możemy podzielić ze względu na jej wiek oraz winogrona, z których uzyskano wytłoki. Tak też Grappa klasyfikowana jest jako:

  • Giovane – pozostaje w zbiornikach ze stali nierdzewnej aż do zabutelkowania destylatu.
  • Aromatica – wytwarzana z aromatycznych winogron, takich jak Muscat, Gewürztraminer, czy Malvasia.
  • Affinata – dojrzewa maksymalnie 12 miesięcy w drewnianych beczkach.
  • Invecchiata lub Vecchia – dojrzewa od 12 do 18 miesięcy w drewnianych beczkach.
  • Stravecchia lub Riserva – dojrzewa ponad 18 miesięcy w drewnianych beczkach.
  • Single Variety – uzyskiwany z wytłoków tylko jednej odmiany winogron.
  • Polivitigno – otrzymywane z mieszanki pojedynczych odmian winorośli należących do tej samej rodziny (np. Muscat), różniących się regionem pochodzenia, czasem dojrzewania, czy nawet procesem winifikacji.
  • Aromatizzata – grappa, naturalnie aromatyzowana roślinami np. lukrecją, jagodami, czy innymi ziołami.

Gdzie kupić Grappe?

Interesuje cię sklep z Grappą w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić Grappe online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do waszych potrzeb lub adekwatnego do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl