
Kategorie
Producent
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BIAŁORUŚ
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FIJI
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
MONGOLIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
TEQUILA GRAN PATRON PLATINUM 100% DE AGAVE 0,7L + OPAKOWANIE

Gran Patron to ekskluzywny rodzaj tequili charakteryzującej się krystalicznie czystym kolorem. Posiada ona świeże aromaty agawy, cytrusów i owoców egzotycznych...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA MEZCAL GUSANO ROJO 0,7L

Gusano Rojo to produkt wytwarzany w 100% z agawy pochodzącej ze stanu Oaxaca w południowym Meksyku. Twórcą trunku jest Jacobo Lozano Páez...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA PATRON ANEJO 0,7L + KARTONIK

Tequila Patron Anejo to najdłużej starzona wersja z podstawowej linii Patron. Produkowana dawną, rzemieślniczą metodą. Pinas – rdzenie agawy gatunku Blue Webber miażdżone są kamiennym kołem tahona. Po długim gotowaniu w...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA PATRON REPOSADO 0,7L + KARTONIK

Tequila Patron Reposado charakteryzuje się złożonością i gładkością smaku. Starzenie w dębowych beczkach przez ponad dwa do sześciu miesięcy...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA PATRON SILVER 0,7L + KARTONIK

Patron Silver to krystalicznie czysta tequila ze świeżych owoców agawy z nutą cytrusów. Każda butelka wykonana jest ręcznie, ze szkła pochodzącego...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA HERRADURA PLATA 0,7L

Tequila Herradura Plata to gładka, czysta tequila dojrzewająca 45 dni. Charakteryzuje się aromatem gotowanej agawy z nutami drewna i ziół. W smaku jest...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA HERRADURA REPOSADO 0,7L

Tequila Herradura Reposado to bardzo gładka, słodkawa tequila dojrzewająca 11 miesięcy. Charakteryzuje się aromatem gotowanej agawy z nutami...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA RESERVA 1800 REPOSADO 0,7L

Pierwsza kropla prawdziwej tequili powstała w 1800 r i od tej właśnie daty pochodzi nazwa prezentowanego trunku. Tequila Reserva 1800 Reposado...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA RESERVA 1800 SILVER 0,7L

Pierwsza kropla prawdziwej tequili powstała w 1800 r i od tej właśnie daty pochodzi nazwa prezentowanego trunku. Tequila Reserva 1800 Silver...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA OLMECA BLANCO CLASICO 0,7L

Tequila Olmeca Blanco charakteryzuje się aromatem świeżych ziół oraz zielonego pieprzu. W smaku jest lekko dymna, słodka z posmakiem miodu...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA OLMECA GOLD SUPREMO 0,7L

Tequila Olmeca Gold charakteryzuje się słodkim, owocowym aromatem, z delikatną nutą cytrusów, grapefruita oraz dymu pochodzącego z beczki...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
AMATITLAN AZTECA ANEJO TEQUILA 0,7L

Amatitlan Anejo to tequila bardzo intensywna w samku z lekkimi akcentami cytrusów i szkockiego masła. Posiada mocny i unikalny finisz...
Dostępność: spodziewana dostawa
AMATITLAN AZTECA BLANCO TEQUILA 0,7L

Amatitlan Blanco to wspaniała tequila stworzona w 100% z niebieskiej agawy. Kolor tej tequili jest krystaliczny ze srebrnymi przebłyskami...
Dostępność: spodziewana dostawa
AMATITLAN AZTECA REPOSADO TEQUILA 0,7L

Amatitlan Reposado to harmonijna kompozycja aromatów jabłka, kandyzowanych wiśni i gotowanej agawy z nutami przypraw takich jak goździk...
Dostępność: spodziewana dostawa
DON JULIO ANEJO TEQUILA 0,7L + KARTONIK

Don Julio Anejo to wspaniała tequila leżakująca w mniejszych partiach, w beczkach z amerykańskiego, białego dębu przez okres osiemnastu miesięcy...
Dostępność: spodziewana dostawa
DON JULIO BLANCO TEQUILA 0,7L + KARTONIK

Don Julio to tequila z najwyższej jakości surowca agawy i procesu destylacji. Don Julio Blanco Tequila jest bazą wypadową wszystkich innych...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
DON JULIO REPOSADO TEQUILA 0,7L + KARTONIK

Don Julio Reposado to tequila z najwyższej jakości surowca agawy i procesu destylacji. Leżakuje w beczkach z amerykańskiego białego...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
KAH ANEJO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA

KAH Tequila Anejo zawiera przeważające aromaty kawy, czekolady i tytoniu. Została stworzona podczas dwóch lat leżakowania w beczkach z białego...
Dostępność: spodziewana dostawa
KAH ANEJO TEQUILA 0,7L CZASZKA

KAH Tequila Anejo zawiera przeważające aromaty kawy, czekolady i tytoniu. Została stworzona podczas dwóch lat leżakowania w beczkach z białego...
Dostępność: spodziewana dostawa
KAH BLANCO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA

KAH Tequila Blanco charakteryzuje się intensywnymi słodkimi nutami gotowanej agawy oraz ostrym białym pieprzem. Jest jedwabista i delikatna...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
KAH BLANCO TEQUILA 0,7L CZASZKA

KAH Tequila Blanco charakteryzuje się intensywnymi słodkimi nutami gotowanej agawy oraz ostrym białym pieprzem. Jest jedwabista...
Dostępność: spodziewana dostawa
KAH REPOSADO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA

KAH Tequila Reposado jest bardzo gładka, charakteryzuje się intensywnym i pełnym aromatem agawy. Przez okres dziesięciu miesięcy leżakuje w beczkach...
Dostępność: spodziewana dostawa
KAH REPOSADO TEQUILA 0,7L CZASZKA

KAH Tequila Reposado jest bardzo gładka, charakteryzuje się intensywnym i pełnym aromatem agawy. Przez okres dziesięciu miesięcy...
Dostępność: spodziewana dostawa
PADRE AZUL ANEJO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L

Padre Azul Anejo to tequila, która dojrzewa co najmniej osiemnaście miesięcy w dębowych beczkach. Añejo charakteryzuje się złotym kolorem i zachwyca złożonym...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
PADRE AZUL BLANCO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L

Padre Azul Blanco to tequila butelkowana bezpośrednio po destylacji. W ten sposób zachowuje swój jasny, przejrzysty kolor i nieporównywalny smak świeżej agawy z lekko słodkawą nutą...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
PADRE AZUL REPOSADO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L

Padre Azul Reposado to tequila wykonana w 100 procentach z niebieskiej agawy. Jej destylat przechowywany jest co najmniej osiem miesięcy w beczkach z francuskiego dębu...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA MONTE ALBAN MEZCAL 0,7L

Monte Alban Mezcal to tequila charakteryzująca się błyszczącą, złotą barwą, aromatem pieczonej, agawy i grillowanego ananasa. Trunek, przez wzgląd...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA CLASE AZUL PLATA 100% BLUE AGAVE + OPAKOWANIE

Tequila Clase Azul Plata to tequila z segmentu super premium. Błękitna agawa do produkcji tego trunku, pochodzi z organicznych plantacji na wzgórzach Jalisco...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA CLASE AZUL REPOSADO 100% BLUE AGAVE 0,7L OPAKOWANIE

Tequila Clase Azul Reposado to tequila z segmentu super premium. Agawa do produkcji tego trunku, pochodzi z organicznych plantacji na wzgórzach Jalisco (tzw. Highlands)...
Dostępność: spodziewana dostawa
TEQUILA HERRADURA ANEJO 0,7L

Tequila Herradura Anejo produkowana jest w 100% z agawy błękitnej Weber Blue. Po dwukrotnej destalacji leżakuje 25 miesięcy w beczkach z białego dębu. Przyjemny bukiet oprócz agawy ujawnia akcenty dębiny, owoców i gorzkiej czekolady...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA JOSE CUERVO ESPECIAL REPOSADO 0,7L BLUE AGAVE

Jose Cuervo Especial Gold to tequila, której legenda głosi, że była wykorzystywana do pierwszego w historii koktajlu Margarita. Cuervo Gold to mieszanka tequili Reposado...
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24-48 h
TEQUILA JOSE CUERVO ESPECIAL SILVER 0,7L BLUE AGAVE

Jose Cuervo Especial Silver to tequila wykonana z niebieskiej agawy, pozyskanej z rodzinnej posiadłości, największego posiadacza agawy w całym Meksyku...
Dostępność: spodziewana dostawa
Tequila – co to za alkohol?
Prawo w Meksyku reguluje, iż nazwę "Tequila" mogą nosić wyłącznie destylaty z błękitnej agawy (Blue Weber), które pochodzą ze stanu Jalisco w Meksyku. Trunek ten to szlachetniejsza odmiana Mezcala, a kontrolę nad pochodzeniem i produkcją sprawuje instytucja Camera Regional De La Industria Tequilera (Guadalahara). Do produkcji tequili używa się wyłącznie "serce" owocu niebieskiej agawy - czyli Pina. Po ręcznym odcięciu liści Pina może ważyć miedzy 40 a 60 kilogramów, co wystarcza na uzyskanie około 6 litrów tego szlachetnego trunku.
Warto pamiętać, że agawa potrzebuje sporo czasu, ponieważ dojrzewa od 8 do 10 lat, zanim nabierze odpowiednich właściwości. Oczywiście jakość i doskonałość tego alkoholu zależy w dużej mierze od sposobu produkcji i czasu dojrzewania w beczkach.
Skąd pochodzi Tequila?
Sama nazwa Tequila została przejęta od regionu, który zrodził się około dwóch wieków temu. Jest produktem spotkania dwóch światów. Wykorzystuje technikę wywodzącą się z kontynentu europejskiego do przetwarzania surowca, który był uprawiany od czasów starożytnych i jest typowy dla ziemi amerykańskiej. W Meksyku można znaleźć ponad 200 rodzajów agaw, z których powstają podobne napoje alkoholowe w przeróżnych miejscach.
Wszystkie alkohole z agawy otrzymują ogólną nazwę Mezcal i przyrostek pochodzący od miasta, w którym są wytwarzane. Dlatego mamy Mezcal z Oaxaca, Cotija, Quitupan, Tonaya, Tuxcacuesco, Apulco i tak dalej. Ale bez wątpienia najsłynniejszy mezcal to oczywiście… Tequila.
W czasach kolonialnych niebieska agawa kwitła na ziemiach otaczających hrabstwo Tequila. Powstało wiele dużych i małych fabryk produkujących ten prestiżowy trunek. Obecnie, z wielu powodów, tequila jest uważana za napój „meksykańskiej doskonałości”, a wraz z mariachi i charros z Jalisco jest za granicą przykładem archetypu meksykańskiej kultury, muzyki, a także sposobu życia w tym kraju.
Jak wygląda produkcja Tequili?
Dziś pola niebieskiej agawy, o tak charakterystycznym wyglądzie, zajmują wielki centralny pas krajobrazu Jalisco. Branża ta, bezpośrednio lub pośrednio, obejmuje około 300 000 osób, z których wszyscy są dumni z udziału w tworzeniu produktu tak głęboko zakorzenionego w życiu zachodniego Meksyku i z przyjemnością oferują ten całkowicie meksykański napój reszcie świata. Osiągnięcie przez roślinę szczytowej dojrzałości może zająć około 10 lat. Po tym okresie roślina jest w 100% gotowa na jimę.
„Jima” polega na odcięciu liści rośliny aż do podstawy, aby zachować tylko główkę lub serce agawy zwane Pina. Proces produkcyjny rozpoczyna się od wypieku i zacierania piny. Pieczenie odbywa się za pomocą pary wodnej pod ciśnieniem albo w tradycyjnych piecach murowanych. Czas pieczenia w piecu wynosi 48 godzin. Celem tego etapu jest przekształcenie cukru z agawy w cukry proste, które łatwo ulegają fermentacji.
Fermentacja Tequili
Pod koniec gotowania upieczona agawa jest transportowana do młynów. Tam następuje ekstrakcja soku i miąższu z rozdrobnionych główek agawy. Następnie sok jest oddzielany od miąższu i transportowany do kadzi fermentacyjnej. Fermentacja jest jednym z najważniejszych etapów produkcji Tequili, podczas którego cukry są przekształcane w alkohol. Proces ten odbywa się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej, do których dodaje się sok z agawy, wodę oraz specjalne drożdże.
Czas fermentacji różni się w zależności od temperatury otoczenia, a ta z kolei zmienia się z każdym sezonem. W niskich temperaturach zimowych fermentacja może trwać dłużej niż 24 godziny. Proces kończy się, gdy komórki drożdży przemienią już cukier w alkohol.
Destylacja Tequili
Następnie kolej na destylację. Proces odbywa się w miedzianych alembikach lub destylatorach ze stali nierdzewnej, a nawet w kolumnach do destylacji ciągłej. Do produkcji Tequili potrzebne są dwa procesy destylacji: pierwszy nazywa się kruszeniem, a drugi rektyfikacją. Zawartość alkoholu wzrasta wraz z rektyfikacją, a niepożądane produkty są eliminowane, uzyskując produkt o wysokiej czystości. Tequila uzyskana z drugiej destylacji to „Tequila blanco” (biała tequila). Na koniec destylat trafia do beczek lub bezpośrednio do rozlewni, gdzie tequila jest butelkowana i wysyłana dalej w świat. :)
Znakowanie i etykietowanie butelki tequili.
Każda butelka Tequili musi posiadać czytelną etykietę zawierającą informacje w języku hiszpańskim, które muszą być zgodne z prawdą i nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd co do charakteru i właściwości Tequili. Obejmują one między innymi:
- słowo „Tequila”
- kategorię i klasę
- dodany smak lub aromat
- zawartość alkoholu
- nazwę upoważnionego
- oficjalny kod, zgodnie z normą (NOM-106-SCFI-2000)
Klasyfikacja tequili.
Jeśli chodzi o zawartość procentową cukrów pochodzących z agawy użytej do przygotowania Tequili, można ją sklasyfikować w jednej z następujących kategorii:
- Tequila 100% agawy – wyprodukowana w 100-procentach ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej.
- Tequila mixto – wyprodukowana w minimum 51% ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Reszta wzbogacona jest innymi cukrami.
Tequile możemy również podzielić ze względu na okres dojrzewania. Tak też wyróżniamy takie rodzaje tequili mixto, jak:
- oro (golden) - barwa pochodzi z beczek, lub czasami dodawane są barwniki wraz z substancjami smakowymi (karmel, gliceryna, aromaty drewna)
- blanco (silver) - bezbarwna, jest butelkowana bezpośrednio po destylacji, lub krótkim okresie w kadziach stalowych.
Jeśli natomiast mówimy o tych szlachetniejszych tequilach 100% agawy, to biorąc pod uwagę czas spędzony w beczkach (bourbon, sherry, whisky, koniak), dzielimy je na:
- Blanco lub Silver - butelkowane są od razu po destylacji lub odpoczywają chwilę po w stalowych kadziach.
- Resposado - co najmniej 2 miesiące w beczkach dębowych, ale nie dłużej niż 1 rok.
- Anejo - od 1 do 3 lat w beczkach dębowych (wyraźnie zaznaczona barwa, smak i aromat).
- Extra anejo lub Muy anejo - leżakuje w beczkach dębowych od 3 do 9 lat.
Tequila – sposób picia.
Popularny sposób picia polega na zlizaniu soli (lub cynamonu) ze złączenia kciuka i palca wskazującego, następnie wypijamy tequilę i zagryzamy ją cytryną (lub pomarańczą / limonką). Starzone, szlachetne tequile pijemy same ze specjalnego szkła.