Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

SAKE - MABOROSHI NO SAKE KASEN 0,72L + KARTONIK

SAKE - MABOROSHI NO SAKE KASEN 0,72L + KARTONIK
SAKE - MABOROSHI NO SAKE KASEN 0,72L + KARTONIK

Sake - Maboroshi No Sake Kasen to wyprodukowana całkowicie tradycyjną metodą sake Honjozu (czyli zawierająca niewielki, do 10% dodatek alkoholu ryżowego) o wskaźniku spolerowania ryżu 60%. Swój wyjątkowo subtelny aromat zawdzięcza dłuższemu dojrzewaniu niż większość sake...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 179,00 zł (netto: 145,53 zł )

SAKE CHOYA 0,75L

SAKE CHOYA 0,75L
SAKE CHOYA 0,75L

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 54,99 zł (netto: 44,71 zł )

SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON

SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON
SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON

Sake Gekkeikan Barrel pojemnością i kształtem nawiązuje do japońskich zwyczajów. Butelka w kształcie beczki opleciona jest słomą ryżową i imituje klasyczne japońskie beczki na sake używane podczas ceremonii...

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena: 279,00 zł (netto: 226,83 zł )

SAKE GEKKEIKAN BLACK AND GOLD 0,75L

SAKE GEKKEIKAN BLACK AND GOLD 0,75L
SAKE GEKKEIKAN BLACK AND GOLD 0,75L

Sake Gekkeikan Black & Gold to stosunkowo rzadko spotykany w świecie sake blend, czyli mieszanka dwóch sake. Jednej ze spolerowanego o 30% ryżu, drugiej o 40%. Sake Gekkeikna Black & Gold jest przedstawicielem...

Dostępność: wycofany z oferty

Cena: 125,00 zł (netto: 101,63 zł )

SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L

SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L
SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L

Słowo Gekkeikan oznacza w języku japońskim wieniec laurowy. - symbol doskonałości. To logo znajduje się na butelkach z najbardziej znaną i lubianą sake na świecie. Gekkeikan Traditional reprezentuje rodzaj sake...

Dostępność: tymczasowo niedostępny

Cena: 49,00 zł (netto: 39,84 zł )

SAKE HOKKAN OUGYOKU JUNMAI 0,72L

SAKE HOKKAN OUGYOKU JUNMAI 0,72L
SAKE HOKKAN OUGYOKU JUNMAI 0,72L

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 107,90 zł (netto: 87,72 zł )

SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE

SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE
SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE

Sake Horin Ultra Premium to przykład najwyższej klasy sake Daiginjo produkowanej z wypolerowanych do 50% szlachetny odmian ryżu Yamada Nishiki i Gohyakumangoku...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 299,00 zł (netto: 243,09 zł )

SAKE IMAYO - GOLD LEAVES JUNMAI 0,72L + KARTON

SAKE IMAYO - GOLD LEAVES JUNMAI 0,72L + KARTON
SAKE IMAYO - GOLD LEAVES JUNMAI 0,72L + KARTON

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 369,00 zł (netto: 300,00 zł )
szt.

SAKE IMAYO TSUKASA BREWERY KOI 0,72L + KARTONIK

SAKE IMAYO TSUKASA BREWERY KOI 0,72L + KARTONIK
SAKE IMAYO TSUKASA BREWERY KOI 0,72L + KARTONIK

Sake Imayo Tsukasa KOI zostało zamknięte w wyjątkowej butelce wyróżniającej się w swoim pięknie i designu. Butelka nawiązuje wyglądem ...

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 549,00 zł (netto: 446,34 zł )
szt.

SAKE JUNMAI GINJO SPARKLING 0,72L

SAKE JUNMAI GINJO SPARKLING 0,72L
SAKE JUNMAI GINJO SPARKLING 0,72L

Junmai Ginjo Sparkling - wysokiej jakości sake typu Junmai (bez dodatku alkoholu, zawartość alkoholu jest wyłącznie wynikiem fermentacji ryżu). Lekko gazowane, co pomaga uwolnić subtelne, owocowe nuty.

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 214,99 zł (netto: 174,79 zł )

SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L + KARTONIK

SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L + KARTONIK
SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L + KARTONIK

Sake Tamura Ginginga - nihonshu o wyszukanym smaku i aromacie. Delikatne, owocowe oraz orzeźwiające. To nihonshu jest chlubą browaru Tamura,a etykietę zdobi kanji z nazwiskiem właściciela firmy. Opakowane w elegancki kartonik również ozdobiony efektownym przykłądem japońskiej kaligrafii.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 h

Cena: 189,00 zł (netto: 153,66 zł )
szt.

ikona_sake

Czym jest sake ?

Każdemu ten wyraz kojarzy się z alkoholem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni - Japonii, ale ilu z nas wie, czym tak naprawdę jest sake ?
Według wielu osób sake to japońska wódka, ale tak naprawdę to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 14% do 20%.
Sake jest prawdopodobnie najstarszym napojem alkoholowym świata, wytwarzanym w Chinach około 4 tysięcy lat przed naszą erą.

Do Japonii zawędrowała wraz z kulturą uprawy ryżu. Początkowo używana wyłącznie w celach rytualnych i zwana "napojem bogów" stopniowo stała się najpopularniejszym napojem alkoholowym nierozerwalnie związanym z japońską kuchnią i kulturą. Nazwa sake używana jest najczęściej poza Krajem Kwitnącej Wiśni, Japończycy nazywają ją nihonshu (nihon-Japonia+ shu -alkohol), czyli "japoński alkohol" . Słowo sake oznacza w japońskim każdy napój alkoholowy.

Jak powstaje sake ?

Sake powstaje w naturalnym procesie fermentacji ryżu nieco przypominającym produkcję piwa. Nie jest więc jak się ją błędnie nazywa "wódką ryżową". Do jej produkcji wykorzystuje się specjalne gatunki ryżu, a także najlepszej jakości wodę źródlaną, drożdże, a także kome-koji -ryż zaatakowany specjalnym gatunkiem pleśni. Proces produkcji jest dość skomplikowany i wymaga nadzwyczajnej staranności. Nad produkcją sake czuwa mistrz browarniczy zwany po japońsku toji. Sake zawiera zwykle około 15% alkoholu.
Sake w przeciwieństwie do wina nie zawiera siarczynów. Jest produktem całkowicie naturalnym i bezglutenowym.

Jakie są rodzaje sake ?

Klasyfikacja sake jest dość skomplikowaną sprawą. Najczęściej używane jest kryterium podziału ze względu na stopień spolerowania ryżu.

  • Junmai Futsushu – zwykła, "codzienna" sake, po spolerowaniu pozostaje ponad 70% objętości ziaren ryżu.
  • Junmai Honjozoto — pozostaje 60-70% objętości ryżu, może ale nie musi zwierać niewielki dodatek alkoholu – destylatu ryżowego.
  • Tokubetsu Junmaito sake wysokiej jakości o stopniu spolerowania nie większym 60%, produkowana nieco innymi metodami, z dodatkiem ryżowego destylatu.
  • Junmai Ginjoto sake klasy premium o stopniu spolerowania ryżu 60% lub mniej.
  • Junmai Daiginjo -najszlachetniejszy i najdroższy rodzaj sake o stopniu spolerowania ryżu 50% lub mniej.

Istnieje również wiele specyficznych odmian sake, spośród których warto wymienić nigorizake – mętna, biała sake z zawiesiną ryżową, amazake – bardzo słodka, niefiltrowana sake o bardzo niskiej zawartości alkoholu czy taruzake – sake przechowywana w drewnianych beczkach.

Czy należy serwować sake na gorąco ?

Tradycyjnie na ciepło, nie na gorąco serwujemy zwykłą sake. Szlachetniejsze odmiany najlepiej prezentują swoje subtelne, smakowe odcienie lekko schłodzone. Można też serwować sake w temperaturze pokojowej. Podawaną na ciepło sake, podgrzewamy zawsze w kąpieli wodnej, nigdy bezpośrednio. Optymalna temperatura to 35-45 stopni, nie powinna przekroczyć 50.

Ciepłą sake podajemy w ceramicznej butelce – tokkuri przypominającej wazonik, następnie rozlewamy do czarek – choko. Zimną serwujemy w kieliszkach do białego wina.
Sake najlepiej smakuje z sashimi, równie dobrze z sushi, tempurą, japońską specjalnością – sukiyaki, a nawet delikatnym stekiem. Skomponuje się również z owocami morza z grilla i wszelkimi niezbyt mocno przyprawionymi daniami kuchni azjatyckiej.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl