Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Opcje przeglądania
ANGLIA
ALBANIA
AMERYKA ŚRODKOWA
ARGENTYNA
ARMENIA
AUSTRIA
AUSTRALIA
BARBADOS
BELGIA
BIAŁORUŚ
BRAZYLIA
BUŁGARIA
CHORWACJA
CZECHY
CHILE
CHINY
DANIA
DOMINIKANA
ETIOPIA
ESTONIA
FIJI
FILIPINY
FINLANDIA
FRANCJA
GRECJA
GRENADA
GWATEMALA
HISZPANIA
HOLANDIA
HONDURAS
INDIE
IRLANDIA
IZRAEL
JAMAICA
JAPONIA
KANADA
KARAIBY
KOLUMBIA
KUBA
LITWA
ŁOTWA
NIEMCY
NIKARAGUA
NOWA ZELANDIA
MEKSYK
MOŁDAWIA
MONGOLIA
PANAMA
PERU
POLSKA
PORTUGALIA
PUERTO RICO
ROSJA
RPA
SINGAPUR
SALWADOR
SZKOCJA
SŁOWACJA
SRI LANKA
SZWAJCARIA
SZWECJA
TAJLANDIA
TAJWAN
TRYNIDAD
TRYNIDAD I TOBAGO
TURCJA
USA
UKRAINA
WENEZUELA
WĘGRY
WIELKA BRYTANIA
WŁOCHY
WYSPY BAHAMA
MAURITIUS
BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
CZARNOGÓRA
Sake - Maboroshi No Sake Kasen to wyprodukowana całkowicie tradycyjną metodą sake Honjozu (czyli zawierająca niewielki, do 10% dodatek alkoholu ryżowego) o wskaźniku spolerowania ryżu 60%. Swój wyjątkowo subtelny aromat zawdzięcza dłuższemu dojrzewaniu niż większość sake...
Sake Gekkeikan Barrel pojemnością i kształtem nawiązuje do japońskich zwyczajów. Butelka w kształcie beczki opleciona jest słomą ryżową i imituje klasyczne japońskie beczki na sake używane podczas ceremonii...
Sake Gekkeikan Black & Gold to stosunkowo rzadko spotykany w świecie sake blend, czyli mieszanka dwóch sake. Jednej ze spolerowanego o 30% ryżu, drugiej o 40%. Sake Gekkeikna Black & Gold jest przedstawicielem...
125,00 zł
Cena netto: 101,63 zł
Słowo Gekkeikan oznacza w języku japońskim wieniec laurowy. - symbol doskonałości. To logo znajduje się na butelkach z najbardziej znaną i lubianą sake na świecie. Gekkeikan Traditional reprezentuje rodzaj sake...
Sake Horin Ultra Premium to przykład najwyższej klasy sake Daiginjo produkowanej z wypolerowanych do 50% szlachetny odmian ryżu Yamada Nishiki i Gohyakumangoku...
Sake Imayo Tsukasa KOI zostało zamknięte w wyjątkowej butelce wyróżniającej się w swoim pięknie i designu. Butelka nawiązuje wyglądem ...
Junmai Ginjo Sparkling - wysokiej jakości sake typu Junmai (bez dodatku alkoholu, zawartość alkoholu jest wyłącznie wynikiem fermentacji ryżu). Lekko gazowane, co pomaga uwolnić subtelne, owocowe nuty.
Sake Tamura Ginginga - nihonshu o wyszukanym smaku i aromacie. Delikatne, owocowe oraz orzeźwiające. To nihonshu jest chlubą browaru Tamura,a etykietę zdobi kanji z nazwiskiem właściciela firmy. Opakowane w elegancki kartonik również ozdobiony efektownym przykłądem japońskiej kaligrafii.

Każdemu ten wyraz kojarzy się z alkoholem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni - Japonii, ale ilu z nas wie, czym tak naprawdę jest sake ?
Według wielu osób sake to japońska wódka, ale tak naprawdę to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 14% do 20%.
Sake jest prawdopodobnie najstarszym napojem alkoholowym świata, wytwarzanym w Chinach około 4 tysięcy lat przed naszą erą.
Do Japonii zawędrowała wraz z kulturą uprawy ryżu. Początkowo używana wyłącznie w celach rytualnych i zwana "napojem bogów" stopniowo stała się najpopularniejszym napojem alkoholowym nierozerwalnie związanym z japońską kuchnią i kulturą. Nazwa sake używana jest najczęściej poza Krajem Kwitnącej Wiśni, Japończycy nazywają ją nihonshu (nihon-Japonia+ shu -alkohol), czyli "japoński alkohol" . Słowo sake oznacza w japońskim każdy napój alkoholowy.
Sake powstaje w naturalnym procesie fermentacji ryżu nieco przypominającym produkcję piwa. Nie jest więc jak się ją błędnie nazywa "wódką ryżową". Do jej produkcji wykorzystuje się specjalne gatunki ryżu, a także najlepszej jakości wodę źródlaną, drożdże, a także kome-koji -ryż zaatakowany specjalnym gatunkiem pleśni. Proces produkcji jest dość skomplikowany i wymaga nadzwyczajnej staranności. Nad produkcją sake czuwa mistrz browarniczy zwany po japońsku toji. Sake zawiera zwykle około 15% alkoholu.
Sake w przeciwieństwie do wina nie zawiera siarczynów. Jest produktem całkowicie naturalnym i bezglutenowym.
Klasyfikacja sake jest dość skomplikowaną sprawą. Najczęściej używane jest kryterium podziału ze względu na stopień spolerowania ryżu.
Istnieje również wiele specyficznych odmian sake, spośród których warto wymienić nigorizake – mętna, biała sake z zawiesiną ryżową, amazake – bardzo słodka, niefiltrowana sake o bardzo niskiej zawartości alkoholu czy taruzake – sake przechowywana w drewnianych beczkach.
Tradycyjnie na ciepło, nie na gorąco serwujemy zwykłą sake. Szlachetniejsze odmiany najlepiej prezentują swoje subtelne, smakowe odcienie lekko schłodzone. Można też serwować sake w temperaturze pokojowej. Podawaną na ciepło sake, podgrzewamy zawsze w kąpieli wodnej, nigdy bezpośrednio. Optymalna temperatura to 35-45 stopni, nie powinna przekroczyć 50.
Ciepłą sake podajemy w ceramicznej butelce – tokkuri przypominającej wazonik, następnie rozlewamy do czarek – choko. Zimną serwujemy w kieliszkach do białego wina.
Sake najlepiej smakuje z sashimi, równie dobrze z sushi, tempurą, japońską specjalnością – sukiyaki, a nawet delikatnym stekiem. Skomponuje się również z owocami morza z grilla i wszelkimi niezbyt mocno przyprawionymi daniami kuchni azjatyckiej.