Propaganda
Koszyk
Twój koszyk jest pusty Zaloguj lub zarejestruj się, i dodaj wybrane produkty do koszyka
Do kasy Do zapłaty: 0,00 zł

    WINA MUSUJĄCE

    PROSECCO CORNARO D.O.C. TREVISO półwytrawne EXTRA DRY 0,75L

    PROSECCO CORNARO D.O.C. TREVISO półwytrawne EXTRA DRY 0,75L

    Producent: CORNARO
    Cena:

    49,90 zł

    PROSECCO CORNARO D.O.C. TREVISO wytrawne BRUT 0,75L

    PROSECCO CORNARO D.O.C. TREVISO wytrawne BRUT 0,75L

    Producent: CORNARO
    Cena:

    49,90 zł

    APERITIF CHANDON GARDEN SPRITZ 0,75L

    APERITIF CHANDON GARDEN SPRITZ 0,75L

    Cena:

    89,90 zł

    BOSC DLA REI MOSCATO D'ASTI 0,75L

    BOSC DLA REI MOSCATO D'ASTI 0,75L

    Producent: BATASIOLO
    Cena:

    94,99 zł

    - +
    szt.
    CAVA SEGURA VIUDAS BRUT RESERVA HEREDAD 0,75L + OPAKOWANIE

    CAVA SEGURA VIUDAS BRUT RESERVA HEREDAD 0,75L + OPAKOWANIE

    Producent: SEGURA VIUDAS
    Cena:

    149,00 zł

    CAVA SEGURA VIUDAS BRUT RESERVA MAGNUM 1,5L + SKRZYNIA

    CAVA SEGURA VIUDAS BRUT RESERVA MAGNUM 1,5L + SKRZYNIA

    Producent: SEGURA VIUDAS
    Cena:

    299,99 zł

    DORATO BIANCO 3L

    DORATO BIANCO 3L

    Producent: DORATO
    Cena:

    179,00 zł

    • 1
    • |
    • 2

    Czym są wina musujące? Krótka charakterystyka kategorii.

    Wina musujące są to po prostu wina z bąbelkami. Uwielbiane przez większość populacji, przez wzgląd na swój lekki charakter i możliwość podania do wszystkiego! Wina musujące produkowane są z niezliczonej ilości odmian winogron w najróżniejszych kombinacjach kolorowych i smakowych, a także za pomocą niezwykłych metod (o tym poniżej). Są to na tyle uniwersalne wina, że naprawdę ciężko znaleźć osobę, która by nie miała swojego ulubionego wina musującego. Wśród przedstawionych przez nas propozycji każdy znajdzie coś dla siebie. Aby ułatwić ten wybór, postanowiliśmy przybliżyć wam kategorię win musujących.

    Najpopularniejsze wina musujące.

    Wyróżniamy wiele rodzajów win musujących z całego Świata. Postanowiliśmy opisać pokrótce te najpopularniejsze i najchętniej wybierane.

    PROSECCO

    Prosecco to niezwykle orzeźwiające i przystępne w smaku wino, dlatego też zaskarbiło sobie niezliczoną ilość podniebień. Produkowane jest na północy Włoch w regionie Veneto z odmiany winogron Glera, zwanych również… prosecco – o ile uprawiane są w granicach włoskiej apelacji. :) Powstaje w procesie naturalnej fermentacji za pomocą methodo Charmat (o której piszemy w akapicie niżej). Metoda ta jest znacznie tańsza od tej „tradycyjnej”, którą produkowane są Szampany, stąd też za butelkę Prosecco zapłacimy znacznie mniej, a otrzymamy podobny styl wina – szczególnie w przypadku Prosecco Valdobbiadene DOCG.

    Jeżeli już jesteśmy przy oznaczeniach tych win, to Prosecco dzieli się na apelacje. Najszlachetniejszym winem jest Prosecco Valdobbiadene di Cartizze DOCG, produkowane na samym szczycie wzgórza Valdobbiadene pod ścisłym rygorem. Następnie możemy wymienić Prosecco Valdobbiadene Superiore DOCG, Asolo Proseco DOCG, Prosecco DOC Treviso oraz najniższą apelację – Prosecco DOC. Więcej na temat Prosecco dowiecie się w osobnej podkategorii - "PROSECCO".

    CAVA

    Cava jest wyjątkowym winem musującym, ponieważ produkowana jest tą samą metodą tradycyjną co Szampan! 95% Cav powstaje w katalońskim regionie Penedés w okolicach Barcelony. Nazwa tego wina pochodzi z języka katalońskiego i oznacza po prostu "piwnicę na wino". Producenci używają najczęściej rodzimych szczepów winogron – Macabeo, Parellada, i Xarel lo. To właśnie odmiana winogron, a także miejsce produkcji odróżnia Cavę od francuskich szampanów z regionu Champagne.

    Co ciekawe użycie nazwy Cava nie jest prawnie zastrzeżone dla konkretnego regionu. Prawo do jej używania mają tylko i wyłącznie Ci producenci, którzy przestrzegają rygorystycznych zasad produkcji, które nakazują pozostawiać wino musujące do leżakowania na co najmniej 9 miesięcy. Cavy najlepszej jakości, które dojrzewają ponad 30 miesięcy, noszą miano Gran Reserva.

    MOSCATO D’ASTI i ASTI

    Są to słodkie, musujące wina, produkowane w regionie Piemont w zachodnio-północnych Włoszech. Wina te objęte są apelacją i powstają w 100% z białej, rodzimej odmiany winogron Moscato, za pomocą metody Charmat (jak Prosecco). Warto jednak mieć na uwadze, że oby dwie nazwy nie są wzajemnie wymienne, i oznaczają dwa różniące się produkty.

    Moscato Asti, jak np. Martini Asti, jest to wino typu Spumante – mniej słodkie i z większą ilością bąbelków. Natomiast Moscato d’Asti, jak wino Bosc Dla Rei Moscato d’Asti są winami słodszymi, ale z mniejszą ilością bąbelków (pół-musujące). Więcej na temat win Spumante i Frizzante możecie przeczytać w akapicie poniżej.

    Rodzaje win musujących.

    Wina musujące możemy podzielić na wiele kategorii. Jedną z nich jest sposób, w jaki w winie powstały bąbelki. Tak też wyróżniamy trzy metody:

    • Tradycyjna/szampańska – niezwykle pracochłonny proces. Wyróżnia się tym, że bąbelki powstają naturalnie w butelce podczas drugiej fermentacji tzw. fermentacji wtórnej. Tą metodą produkowane są takie wina musujące, jak francuski szampan (znajdziecie je w oddzielnej kategorii SZAMPANY), Cremant i hiszpańska Cava.

    • Charmat – tutaj bąbelki również powstają naturalnie. Jednak proces drugiej fermentacji zachodzi w specjalnych kadziach ze stali nierdzewnej, nie w butelce. Tą metodą produkowane są głównie włoskie wina musujące, takie jak słynne Prosecco, Moscato d’Asti oraz Asti.

    • Sztuczna – polega na wtłoczeniu gazu do wina, dzięki czemu powstają bąble. Najczęściej wina te są mocno gazowane. Producenci korzystają najczęściej z tej metody przy masowej produkcji.

    Następnie wina musujące możemy podzielić ze względu na występującą w nich zawartość cukru (na litr). Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze oznaczenia:

    • Brut – wytrawne, zawiera od 6 do 12 g cukru/l.
    • Extra dry/extra sec/extra seco – półwytrawne, zawiera od 12 do 17 g cukru/l.
    • Demi sec/semi seco – półsłodkie, zawiera od 32 do 50 g cukru/l.
    • Dulce/Doux – słodkie, zawiera ponad 50 g cukru/l.

    Wyróżniamy jeszcze jedną kategorię win musujących, zależną od poziomu musowania:

    • Spumante – jest to wino bardziej musujące o mniejszej zawartości cukru. Produkowane metodą tradycyjną lub Charmat. W tym przypadku ciśnienie w butelce wynosi co najmniej 3,5 bara.
    • Frizzante – lekko musujące i słodsze. Produkowane tylko metodą Charmat (lub sztuczną). Ciśnienie wina Frizzante nie przekracza więcej niż 3 bary.

    Gdzie kupić wina musujące?

    Interesuje cię sklep z winami musującymi w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wino musujące online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo pomożemy na miejscu w wyborze odpowiedniego wina, adekwatnego do danej sytuacji. Zapraszamy Serdecznie! :)

    Sklep jest w trybie podglądu
    Pokaż pełną wersję strony
    Sklep internetowy Shoper.pl