
Kategorie
Producent
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BIAŁORUŚ
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FIJI
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
MONGOLIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?













Koniaki – czym są te szlachetne trunki z Francji?
Koniak to trunek, którego nazwa wywodzi się od miasta Cognac we Francji słynącego z produkcji tego alkoholu. Szlachetny produkt jest destylatem z wina i może powstawać jedynie w rejonie wyżej wymienionego miasta. Aby trunek mógł nazywać się koniakiem, to oprócz produkcji w tym konkretnym regionie, musi on zachowywać ściśle określone normy. Jednymi z ograniczeń apelacji są:
- Winogrona, a dokładniej odmiany, które mogą być używane do jego produkcji. Koniaki muszą w przynajmniej 90% składać się z tych 3 głównych szczepów – Ugni Blanc, Folle Blanche lub Colombard.
- Urządzenia używane do procesu destylacji. Według apelacji musi ona odbywać się w tradycyjnych, miedzianych alembikach.
- Beczki i czas w nich spędzony. Koniaki muszą dojrzewać minimum 2 lata w beczkach z francuskiego dębu (pozyskiwanego głównie z lasów Limousin), co nadaje im pożądany kolor i aromat.
Sama produkcja koniaków to bardzo złożony proces, o którym można by się rozpisywać na wiele stron. Najważniejsze są jednak eaux-de-vie, czyli destylaty, od których głównie zależy cały profil smakowy finalnego koniaku. Koniaki składają się z kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu destylatów – w przypadku słynnego Hennessy VS jest to około 40 eaux-de-vie. Za ich komponowanie i mieszanie odpowiadają Master Blenderzy poszczególnych Domów Koniakowych.
Jakie oznaczenia mają Koniaki i co one oznaczają ?
Prawie wszystkie oznaczenia na butelkach koniaków sprowadzają się do długości ich dojrzewania. Tak też charakterystyczne VS czy XO zależą od tego, ile dany trunek spędził w beczce. Za wiek koniaków odpowiada najmłodszy komponent mieszanki, czyli eaux-de-vie. Jak już wspominaliśmy wcześniej, koniak nie może być leżakowany krócej niż 2 lata. Poniżej wypisaliśmy każdą kategorię wiekową koniaków wraz z innymi nazwami, które można spotkać na etykietach tych szlachetnych trunków.
- VS - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 2 lata. Używane określenia: „Very Special”, „3 Etoiles”, „Sélection”, „De Luxe”.
- VSOP - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 4 lata. Używane określenia: „Very Superior Old Pale”, „Réserve”, „Vieux”, „Rare”, „Royal”.
- XO - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 10 lat. Używane określenia: „Extra Old”, „Hors d’âge”, „Extra”, „Ancestral”, „Ancêtre”, „Or”, „Gold”, „Impérial”.
- XXO - Destylaty, które dojrzewały co najmniej 14 lat (i więcej). Używane określenia: „Extra Extra Old”.
Inne kategorie wiekowe i oznaczenia.
- Co najmniej 3 lata – Supérieur, Cuvée Supérieure, Qualité Supérieure.
- Co najmniej 5 lat – Vieille Réserve, Réserve Rare, Réserve Royale.
- Co najmniej 6 lat – Napoléon, Très Vieille Réserve, Très Vieux, Héritage, Très Rare, Excellence, Suprême.
Koniak – jak pić i jak smakuje?
Koniaki stają się coraz bardziej nowoczesne i potrafią zaskakiwać swoim bogactwem smaku. W zależności od wieku danego trunku możemy wyczuć takie aromaty i smaki jak: orzechy, dębinę, odrobinę tanin, suszone owoce, śliwki, przyprawy korzenne, czekoladę deserową, wanilię, miód czy też skórę. W przypadku koniaków VS smak ten będzie wytrawniejszy i ostrzejszy, dzięki czemu idealnie nadadzą się do komponowania koktajlów. Jeżeli chcemy uraczyć się wyjątkowym trunkiem, to warto pomyśleć o łagodnych i niezwykle złożonych koniakach XO.
Koniaki głównie podawane są w dedykowanych do tego kieliszkach o charakterystycznej, pękatej czarce i krótkiej nóżce. Oprócz tej tradycyjnej formy degustowania ten doskonały trunek jest znany i doceniany przez najlepsze koktajl bary na świecie. Wszystko dzięki temu, że coraz częściej odchodzi się od wizerunku koniaku, jako alkoholu dla osób starszych. Coraz to młodsze pokolenia wykorzystują koniaki w miksologii, dzięki czemu zyskują one sławę w różniejszych kręgach.
Gdzie kupić koniaki?
Interesuje cię sklep z koniakami w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić koniak online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do waszych potrzeb lub adekwatnego do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)