Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
199,90 zł
W okolicy lat 90. XIX-wieczne zakłady Polmos (polskie firmy mające monopol na produkcję wódki i spirytusów) zostały podzielone na 25 przedsiębiorstw. Tak też powstał koncern Polmos Siedlce z własną destylarnią. W 1993 roku firma wprowadziła na rynek niezwykle ekskluzywną wódkę ziemniaczaną... Chopin Vodka, bo to niej mowa, zapisała się w historii polskiego gorzelnictwa, jako destylat, który doprowadził do powstania odrębnej, luksusowej kategorii w segmencie wódek.
Zarządzana przez rodzinę Dordów destylarnia słynie przede wszystkim z produkcji wódek serii Chopin. Po przejęciu i sprywatyzowaniu firmy w 2003 roku Pan Tadeusz Dorda został prezesem zakładu Polmos Siedlce, a także stał się jedynym właścicielem marki Chopin Vodka, dzięki czemu jest to w 100% polski produkt! Rodzina Dordów odrestaurowała destylarnię wraz z przyległymi budynkami oraz zmodernizowała rozlewnię i pakownię.
Pomijając te kilka niezbędnych renowacji, destylarnia Chopin niewiele się zmieniła od ponad stu lat. Nadal używane są te same tradycyjne techniki, do których stosowali się pierwsi właściciele i pracownicy zakładu Polmos Siedlce, polegające na pracy z niezwykłą dbałością o szczegóły. Oczywiście takie podejście do powstawania alkoholu ogranicza ilość produkowanej wódki Chopin, ale zapewnia jej niezrównaną jakość oraz nieskazitelny, rzemieślniczy smak.
Oprócz słynnego produktu, jakim jest Chopin Vodka, do portfolio destylarni należą inne równie niezwykłe trunki i destylaty. Jednym z najpopularniejszych produktów, po Chopin Vodka jest wytwarzana co roku na wiosnę, kultowa wódka Młody Ziemniak, powstająca ze specjalnej odmiany ziemniaków. Klienci pokochali również inne produkty takie, jak wysokiej jakości likiery Wedel & Chopin produkowane we współpracy z firmą E.Wedel, oraz wyjątkowe trunki z „niespodzianką” w butelce, czyli wódka Golden Rose z główką róży oraz Krzeska Ziołowa z bukietem z ziół. :)
Posiadłość Chopin obejmuje 17 arów ziemi uprawnej w pobliżu wsi Krzesk w Polsce. Wszystkie komponenty używane do produkcji tej fenomenalnej wódki są uprawiane w promieniu 20 km, a woda pochodzi bezpośrednio ze źródła artezyjskiego znajdującego się pod terenami destylarni. Skromne składniki, przekształcone w coś naprawdę wyjątkowego przy pomocy wody i temperatury to:
Sama destylarnia Chopin to bijące po dziś dzień serce zakładu Polmos Siedlce, w której znajduje się XIX-wieczny miedziany alembik – jeden z najstarszych destylatorów w Polsce. Obecnie rzadko zdarza się znaleźć w branży wódek rodzinną firmę, która tak jak Chopin, sama produkuje swoje alkohole, nadzorując przy tym każdy etap powstawania produktu. :)
Zachowanie wielowiekowej spuścizny polskiej wódki to odpowiedzialność, którą rodzina Dordów traktuje poważnie. Dlatego tak uparcie stawia ona na jakość, poświęcając się zmienianiu utartych stereotypów wokół wódki. Właściciele od pokoleń współpracują z tymi samymi rolnikami, budując trwałe relacje oparte na wzajemnym szacunku i pasji tworzenia najlepszych, polskich wódek na świecie. Jak mówi sam założyciel i Dyrektor Naczelny destylarni Chopin Vodka – Tadeusz Dorda, z dumą kontynuują bogatą historię produkcji wódki w naszym kraju, a także tworzą swoją własną tradycję.
W ofercie producenta Chopin istnieje wiele produktów – tych klasycznych i tych limitowanych. Oczywiście wódki te różnią się od siebie, głównie walorami smakowymi. Jako sklep z wódkami marki Chopin Vodka, oferujemy wiele produktów od tego luksusowego producenta. Poniżej przedstawiamy kilka pozycji, różniących się następującymi cechami:
Rodzina Dordów jest dumna z produkcji wódki Chopin i nie zamieniliby jej na żadną inną. Jest to jednak dość żmudny i pracochłonny proces. Ziemniaki sadzi się wiosną, mniej więcej w połowie kwietnia. Używają do tego specjalnej odmiany o wysokiej zawartości skrobi. Rośliny zaczynają kwitnąć około 10 tygodni po posadzeniu. Od połowy do końca września ziemniaki są już gotowe do zbioru.
Ważne jest, aby ziemniaki były destylowane, gdy są świeże, dlatego destylarnia ściśle współpracuje ze swoimi rolnikami, aby koordynować dostawy. Czasami rolnicy muszą ponownie zakopać ziemniaki w ziemi, aby były odpowiednio chłodne, gdy przyjdzie ich kolej do wykorzystania przy produkcji Chopin Vodka.
Wpierw ziemniaki są myte, aby usunąć wszelkie ślady ziemi i zabrudzenia. Następnie są gotowane na parze i przekształcone w zacier, który jest gotowy do kolejnego procesu. Do ziemniaczanego zacieru dodawany jest charakterystyczny szczep drożdży i rozpoczyna się fermentacja, która trwa około dwa tygodnie. Tak przygotowany płyn poddawany jest kolejnemu procesowi – destylacji, która zachodzi w jednym z najstarszych zachowanych alembików w Polsce. Warto wiedzieć, że ten oryginalny, miedziany destylator został wybudowany już w 1896 roku!
Po destylacji wódka przelewana jest do beczek, gdzie odpoczywa przez około dwa tygodnie, dla zmiękczenia. Taki zabieg pomaga producentowi Chopin rozwinąć profil smakowy oraz aromat swoich produktów. Na koniec wódka jest butelkowana i zamykana – oczywiście na miejscu w destylarni Chopin, gdzie następnie zostaje wysyłana w cały świat!
Interesuje cię sklep z wódką Chopin Vodka w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić Chopin Vodka online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do waszych potrzeb lub adekwatnego do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)