Propaganda
Koszyk
Twój koszyk jest pusty Zaloguj lub zarejestruj się, i dodaj wybrane produkty do koszyka
Do kasy Do zapłaty: 0,00 zł

UMESHU-JAPONIA

NAKATA KODAWARI PLUM WINE Z OWOCAMI UME 0,72L

NAKATA KODAWARI PLUM WINE Z OWOCAMI UME 0,72L

Producent: NAKATA
Cena:

139,00 zł

- +
szt.
UMESHU AKA 300ML - JAPONIA

UMESHU AKA 300ML - JAPONIA

Producent: NAKATA
Cena:

69,90 zł

UMESHU AKA 720ML - JAPONIA

UMESHU AKA 720ML - JAPONIA

Producent: NAKATA
Cena:

119,90 zł

- +
szt.
UMESHU SHIRO 300ML - JAPONIA

UMESHU SHIRO 300ML - JAPONIA

Producent: NAKATA
Cena:

69,90 zł

UMESHU SHIRO 720ML - JAPONIA

UMESHU SHIRO 720ML - JAPONIA

Producent: NAKATA
Cena:

119,90 zł

CHOYA EXTRA SHISO 0,7L + ŚLIWKI

CHOYA EXTRA SHISO 0,7L + ŚLIWKI

Producent: CHOYA
Cena:

139,90 zł

- +
szt.
CHOYA KOKUTO 0,72L

CHOYA KOKUTO 0,72L

Producent: CHOYA
Cena:

114,99 zł

CHOYA ROYAL HONEY + ŚLIWKI 0,7L

CHOYA ROYAL HONEY + ŚLIWKI 0,7L

Producent: CHOYA
Cena:

197,00 zł

- +
szt.
CHOYA UME SALUTE SPARKLING 0,75L

CHOYA UME SALUTE SPARKLING 0,75L

Producent: CHOYA
Cena:

45,99 zł

- +
szt.
NAKATA UMESHU GREEN TEA 720ML - JAPONIA

NAKATA UMESHU GREEN TEA 720ML - JAPONIA

Producent: NAKATA
Cena:

149,50 zł

- +
szt.
UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,3L

UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,3L

Producent: SHINSHU MEIJO
Cena:

89,00 zł

UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L

UMESHU - SHINANO NO UMESHU 0,72L

Producent: SHINSHU MEIJO
Cena:

155,00 zł


ikona_umeshuCo to jest umeshu?

Do tego aromatycznego trunku przylgnęła w Polsce nazwa "wino śliwkowe". Jednak Umeshu z winem ma tylko jedną wspólną cechę – stosunkowo niską zawartość alkoholu – najczęściej 14-18%. Nie powstaje jednak w wyniku fermentacji tylko maceracji owoców ume z dodatkiem cukru w alkoholu ryżowym shochu. Jest to więc typowa nalewka.

Nazywanie ume śliwką również nie jest do końca prawidłowe. Ume to gatunek spokrewniony z morelą – owoc o bardzo wyrazistym aromacie i kwaśnym, cierpkim smaku. Ciekawostką jest to, że owoce ume w stanie surowym nie nadają się do spożycia. Japończycy używają ich w postaci kiszonki "umeboshi" jako dodatku do ryżu lub produkują z nich umeshu. Przetworzone owoce ume zawierają wiele witamin i innych cennych dla zdrowia składników.

Jak podawać umeshu?

Umeshu to doskonały, lekki aperitif o słodkim smaku przełamanym orzeźwiającą kwasowością. Najczęściej serwuje się go na kostkach lodu w szklance do whisky, a jeśli ktoś preferuje bardzo lekkie drinki, można dopełnić go wodą sodową. Umeshu nigdy nie podaje się do sushi, chociaż niektóre restauracje w Polsce tak sugerują. Umeshu pije się solo – przed lub po posiłku. Można komponować z nim doskonałe drinki - dobrze łączy się z ginem, również z winami musującymi. Japończycy w zimie podają umeshu pół na pół z gorącą wodą – jako rozgrzewający napój na przeziębienie.

Jakie są rodzaje umeshu?

Chociaż klasyczne umeshu zawiera tylko 3 składniki - owoce, alkohol i cukier to istnieją różne warianty tego niezwykle popularnego w Japonii napoju. Najczęściej stosowane dodatki do umeshu to: miód, wyciąg z zielonej herbaty, owoce yuzu (niewielkie owoce o kształcie mandarynki i mocnym cytrusowym aromacie), liście shiso (nadają umeshu piękną, czerwoną barwę i ziołowe nuty) oraz rozmaryn. Oryginalne, importowane z Japonii umeshu to świetny pomysł na egzotyczny, elegancki prezent nie tylko dla miłośnika azjatyckiej kuchni.

Gdzie kupić umeshu?

Po jakościowe produkty z kategorii umeshu zapraszamy do naszego salonu sprzedaży lub wykorzystania naszej strony www.propaganda24h.pl 


 

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl