Propaganda
Koszyk
Twój koszyk jest pusty Zaloguj lub zarejestruj się, i dodaj wybrane produkty do koszyka
Do kasy Do zapłaty: 0,00 zł

SAKE

SAKE - MABOROSHI NO SAKE KASEN 0,72L + KARTONIK

SAKE - MABOROSHI NO SAKE KASEN 0,72L + KARTONIK

Cena:

179,00 zł

SAKE CHOYA 0,75L

SAKE CHOYA 0,75L

Producent: CHOYA
Cena:

54,99 zł

- +
szt.
SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON

SAKE GEKKEIKAN BARREL 1,8L + KARTON

Producent: GEKKEIKAN
Cena:

279,00 zł

SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L

SAKE GEKKEIKAN TRADITIONAL 0,75L

Producent: GEKKEIKAN
Cena:

49,00 zł

SAKE HOKKAN OUGYOKU JUNMAI 0,72L

SAKE HOKKAN OUGYOKU JUNMAI 0,72L

Producent: HOKKAN SAKE
Cena:

107,90 zł

SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE

SAKE HORIN ULTRA PREMIUM 0,75L + OPAKOWANIE

Producent: GEKKEIKAN
Cena:

299,00 zł

SAKE IMAYO TSUKASA BREWERY KOI 0,72L + KARTONIK

SAKE IMAYO TSUKASA BREWERY KOI 0,72L + KARTONIK

Cena:

549,00 zł

SAKE JUNMAI GINJO SPARKLING 0,72L

SAKE JUNMAI GINJO SPARKLING 0,72L

Cena:

214,99 zł

SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L + KARTONIK

SAKE TAMURA GINGINGA 0,72L + KARTONIK

Producent: TAMURA
Cena:

189,00 zł

- +
szt.

ikona_sake

Czym jest sake ?

Każdemu ten wyraz kojarzy się z alkoholem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni - Japonii, ale ilu z nas wie, czym tak naprawdę jest sake ?
Według wielu osób sake to japońska wódka, ale tak naprawdę to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 14% do 20%.
Sake jest prawdopodobnie najstarszym napojem alkoholowym świata, wytwarzanym w Chinach około 4 tysięcy lat przed naszą erą.

Do Japonii zawędrowała wraz z kulturą uprawy ryżu. Początkowo używana wyłącznie w celach rytualnych i zwana "napojem bogów" stopniowo stała się najpopularniejszym napojem alkoholowym nierozerwalnie związanym z japońską kuchnią i kulturą. Nazwa sake używana jest najczęściej poza Krajem Kwitnącej Wiśni, Japończycy nazywają ją nihonshu (nihon-Japonia+ shu -alkohol), czyli "japoński alkohol" . Słowo sake oznacza w japońskim każdy napój alkoholowy.

Jak powstaje sake ?

Sake powstaje w naturalnym procesie fermentacji ryżu nieco przypominającym produkcję piwa. Nie jest więc jak się ją błędnie nazywa "wódką ryżową". Do jej produkcji wykorzystuje się specjalne gatunki ryżu, a także najlepszej jakości wodę źródlaną, drożdże, a także kome-koji -ryż zaatakowany specjalnym gatunkiem pleśni. Proces produkcji jest dość skomplikowany i wymaga nadzwyczajnej staranności. Nad produkcją sake czuwa mistrz browarniczy zwany po japońsku toji. Sake zawiera zwykle około 15% alkoholu.
Sake w przeciwieństwie do wina nie zawiera siarczynów. Jest produktem całkowicie naturalnym i bezglutenowym.

Jakie są rodzaje sake ?

Klasyfikacja sake jest dość skomplikowaną sprawą. Najczęściej używane jest kryterium podziału ze względu na stopień spolerowania ryżu.

  • Junmai Futsushu – zwykła, "codzienna" sake, po spolerowaniu pozostaje ponad 70% objętości ziaren ryżu.
  • Junmai Honjozoto — pozostaje 60-70% objętości ryżu, może ale nie musi zwierać niewielki dodatek alkoholu – destylatu ryżowego.
  • Tokubetsu Junmaito sake wysokiej jakości o stopniu spolerowania nie większym 60%, produkowana nieco innymi metodami, z dodatkiem ryżowego destylatu.
  • Junmai Ginjoto sake klasy premium o stopniu spolerowania ryżu 60% lub mniej.
  • Junmai Daiginjo -najszlachetniejszy i najdroższy rodzaj sake o stopniu spolerowania ryżu 50% lub mniej.

Istnieje również wiele specyficznych odmian sake, spośród których warto wymienić nigorizake – mętna, biała sake z zawiesiną ryżową, amazake – bardzo słodka, niefiltrowana sake o bardzo niskiej zawartości alkoholu czy taruzake – sake przechowywana w drewnianych beczkach.

Czy należy serwować sake na gorąco ?

Tradycyjnie na ciepło, nie na gorąco serwujemy zwykłą sake. Szlachetniejsze odmiany najlepiej prezentują swoje subtelne, smakowe odcienie lekko schłodzone. Można też serwować sake w temperaturze pokojowej. Podawaną na ciepło sake, podgrzewamy zawsze w kąpieli wodnej, nigdy bezpośrednio. Optymalna temperatura to 35-45 stopni, nie powinna przekroczyć 50.

Ciepłą sake podajemy w ceramicznej butelce – tokkuri przypominającej wazonik, następnie rozlewamy do czarek – choko. Zimną serwujemy w kieliszkach do białego wina.
Sake najlepiej smakuje z sashimi, równie dobrze z sushi, tempurą, japońską specjalnością – sukiyaki, a nawet delikatnym stekiem. Skomponuje się również z owocami morza z grilla i wszelkimi niezbyt mocno przyprawionymi daniami kuchni azjatyckiej.

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl