
Kategorie
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BIAŁORUŚ
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FIJI
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
MONGOLIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?




Sake i Umeshu - japońskie specjalności.
Sake i umeshu to dwa napoje alkoholowe najbardziej typowe dla Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza Japonią zyskały popularność wraz z modą na japońską kuchnię. Chociaż w Polsce dostępne już są w dużym wyborze, narosło wokół niech sporo nieporozumień, które warto sobie wyjaśnić. Podane w tradycyjny sposób stanowią wyśmienite uzupełnienie japońskiej, a nawet szerzej pojętej kuchni Dalekiego Wschodu. Atrakcyjne, zdobione kaligraficznymi znakami kanji opakowania z egzotyczną zawartością to także pomysł na oryginalny upominek.
Co to jest sake ?
Sake nie jest japońską wódką, nie powstaje bowiem w procesie destylacji, a zawartość alkoholu jest niewiele większa niż w przypadku wina – kilkanaście procent. Mniejszym błędem jest nazywanie jej winem ryżowym, chociaż część cyklu produkcji odbywa się na gorąco tak jak w przypadku warzenia piwa.
Wiedza o sake jest nie mniej obszerna niż bliższa nam kulturowo wiedza o winie. Jakość i rodzaj sake zależą od wielu czynników – od stopnia spolerowania ryżu, od zawartości cukru, od gatunku ryżu i regionu jego pochodzenia, od czasu zbioru i drobnych różnic w samym procesie produkcji. Również ceny sake są bardzo zróżnicowane – począwszy od "codziennej" sake, aż po okazy cenione przez koneserów.
Skąd się wzięła nazwa sake ?
Gościnni Japończycy często zadają cudzoziemcom pytanie "czy lubisz sake ?" Nie chodzi jednak o miejscową specjalność. Sake to w języku japońskim alkohol, pytanie więc należy zinterpretować jako "Czy lubisz się napić, czego się napijesz ? W Japonii na sake mówi się nihonshu (nihon – Japonia i shu – drugie słowo oznaczające alkohol) czyli japoński alkohol.
Jaki jest smak sake ?
Jest to napój zupełnie odmienny od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni, jakiekolwiek porównanie nie sprawdzi się, sake trzeba po prostu spróbować. Smak sake jest subtelny i delikatny. Można odnaleźć w niej nuty kwiatowe, owocowe, gotowanego ryżu wysokiej jakości (zupełnie odmienny od zapachu ryżu, którego na co dzień używamy w kuchni), a także tak zwany piąty smak, czyli umami – smak pełny i głęboki, a także "podkręcający" walory innych smaków.
Jak serwować sake ?
Szlachetne odmiany pijemy lekko schłodzone. Nieco skromniejsze dobrze smakują również na ciepło, podgrzane w kąpieli wodnej. Tradycyjnie sake pije się w czarkach zwanych choko. Sake na zimno podajemy w kieliszkach do białego wina. Specyficznym sposobem podawania sake w Japonii jest nalewanie jej do szklaneczki umieszczonej w drewnianym, kwadratowym pudełku "masu", tak aby przelewała się do pudełka.
Jak powstaje umeshu ?
Do tego napoju niesłusznie przylgnęła nazwa "wino śliwkowe" Zdecydowanie nie jest to wino, a także nie jest produkowane ze śliwek. Umeshu to niezbyt mocna nalewka – 14-18% alkoholu sporządzana z wódki ryżowej – shochu oraz z owoców japońskiej moreli ume.
Morele ume to interesujący, bogaty w witaminy i bardzo aromatyczny owoc – nie nadaje się do spożycia na surowo, natomiast fantastycznie smakuje w przetworach. Najczęściej wykorzystywane są do umeshu, a także do tradycyjnych, japońskich kiszonek. W okresie zbiorów ume w prawie każdym japońskim domostwie stoi wielki słój z owocami zasypanymi cukrem i zalanymi shochu.
Umeshu nie musi, ale może zawierać różne naturalne dodatki smakowe – np. miód, inne owoce, zieloną herbatę.
Jak smakuje umeshu ?
Dobrej jakości umeshu posiada doskonałą równowagę słodyczy i przyjemnej, kwasowej wytrawności. Najlepiej smakuje schłodzone, w kieliszku do białego wina, można również serwować w szklance do whisky na kostce lodu. W okresie zimowym Japończycy piją umeshu pół na pół z gorącą wodą jako antidotum na przeziębienie.
Gdzie kupić oryginalne sake i umeshu ?
Po oryginalne, importowane z Japonii sake i umeshu zapraszamy do naszego salonu Propaganda Alkohole na warszawskim Urysnowie. Chętnie pomożemy w wyborze tych nie do końca popularnych trunków.