Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci
TEQUILA GRAN PATRON PLATINUM 100% DE AGAVE 0,7L + OPAKOWANIE TEQUILA GRAN PATRON PLATINUM 100% DE AGAVE 0,7L + OPAKOWANIE
Producent: PATRON SPIRITS
Cena: 850,00 zł (netto: 691,06 zł )
zobacz więcej
TEQUILA MEZCAL GUSANO ROJO 0,7L TEQUILA MEZCAL GUSANO ROJO 0,7L
Producent: GUSANO ROJO
Cena: 179,90 zł (netto: 146,26 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA PATRON ANEJO 0,7L + KARTONIK TEQUILA PATRON ANEJO 0,7L + KARTONIK
Producent: PATRON SPIRITS
Cena: 299,00 zł (netto: 243,09 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA PATRON REPOSADO 0,7L + KARTONIK TEQUILA PATRON REPOSADO 0,7L + KARTONIK
Producent: PATRON SPIRITS
Cena: 329,00 zł 359,00 zł (netto: 267,48 zł 291,87 zł )
szt.
zobacz więcej
  • promocja
TEQUILA PATRON SILVER 0,7L + KARTONIK TEQUILA PATRON SILVER 0,7L + KARTONIK
Producent: PATRON SPIRITS
Cena: 229,00 zł (netto: 186,18 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA HERRADURA PLATA 0,7L TEQUILA HERRADURA PLATA 0,7L
Producent: HERRADURA
Cena: 199,00 zł (netto: 161,79 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA HERRADURA REPOSADO 0,7L TEQUILA HERRADURA REPOSADO 0,7L
Producent: HERRADURA
Cena: 259,00 zł (netto: 210,57 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA RESERVA 1800 REPOSADO 0,7L TEQUILA RESERVA 1800 REPOSADO 0,7L
Producent: 1800 TEQUILA
Cena: 199,00 zł (netto: 161,79 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA RESERVA 1800 SILVER 0,7L TEQUILA RESERVA 1800 SILVER 0,7L
Producent: 1800 TEQUILA
Cena: 189,90 zł (netto: 154,39 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA OLMECA BLANCO CLASICO 0,7L TEQUILA OLMECA BLANCO CLASICO 0,7L
Producent: OLMECA
Cena: 108,90 zł (netto: 88,54 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA OLMECA GOLD SUPREMO 0,7L TEQUILA OLMECA GOLD SUPREMO 0,7L
Producent: OLMECA
Cena: 114,99 zł (netto: 93,49 zł )
szt.
zobacz więcej
AMATITLAN AZTECA ANEJO TEQUILA 0,7L AMATITLAN AZTECA ANEJO TEQUILA 0,7L
Producent: PENACHO AZTECA
Cena: 199,00 zł (netto: 161,79 zł )
zobacz więcej
AMATITLAN AZTECA BLANCO TEQUILA 0,7L AMATITLAN AZTECA BLANCO TEQUILA 0,7L
Producent: PENACHO AZTECA
Cena: 165,00 zł (netto: 134,15 zł )
zobacz więcej
AMATITLAN AZTECA REPOSADO TEQUILA 0,7L AMATITLAN AZTECA REPOSADO TEQUILA 0,7L
Producent: PENACHO AZTECA
Cena: 175,00 zł (netto: 142,28 zł )
zobacz więcej
DON JULIO ANEJO TEQUILA 0,7L + KARTONIK DON JULIO ANEJO TEQUILA 0,7L + KARTONIK
Producent: DON JULIO
Cena: 349,00 zł (netto: 283,74 zł )
szt.
zobacz więcej
DON JULIO BLANCO TEQUILA 0,7L + KARTONIK DON JULIO BLANCO TEQUILA 0,7L + KARTONIK
Producent: DON JULIO
Cena: 289,00 zł (netto: 234,96 zł )
szt.
zobacz więcej
DON JULIO REPOSADO TEQUILA 0,7L + KARTONIK DON JULIO REPOSADO TEQUILA 0,7L + KARTONIK
Producent: DON JULIO
Cena: 299,80 zł (netto: 243,74 zł )
szt.
zobacz więcej
KAH ANEJO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA KAH ANEJO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA
Producent: KAH TEQUILA
Cena: 59,00 zł (netto: 47,97 zł )
zobacz więcej
KAH ANEJO TEQUILA 0,7L CZASZKA KAH ANEJO TEQUILA 0,7L CZASZKA
Producent: KAH TEQUILA
Cena: 279,00 zł (netto: 226,83 zł )
szt.
zobacz więcej
KAH BLANCO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA KAH BLANCO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA
Producent: KAH TEQUILA
Cena: 47,99 zł (netto: 39,02 zł )
zobacz więcej
KAH BLANCO TEQUILA 0,7L CZASZKA KAH BLANCO TEQUILA 0,7L CZASZKA
Producent: KAH TEQUILA
Cena: 229,00 zł (netto: 186,18 zł )
zobacz więcej
KAH REPOSADO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA KAH REPOSADO TEQUILA 0,05L (MINI) CZASZKA
Producent: KAH TEQUILA
Cena: 59,00 zł (netto: 47,97 zł )
zobacz więcej
KAH REPOSADO TEQUILA 0,7L CZASZKA KAH REPOSADO TEQUILA 0,7L CZASZKA
Producent: KAH TEQUILA
Cena: 259,00 zł (netto: 210,57 zł )
szt.
zobacz więcej
PADRE AZUL ANEJO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L PADRE AZUL ANEJO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L
Producent: PADRE AZUL
Cena: 599,00 zł (netto: 486,99 zł )
szt.
zobacz więcej
PADRE AZUL BLANCO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L PADRE AZUL BLANCO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L
Producent: PADRE AZUL
Cena: 459,00 zł (netto: 373,17 zł )
szt.
zobacz więcej
PADRE AZUL REPOSADO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L PADRE AZUL REPOSADO SUPER PREMIUM TEQUILA 0,7L
Producent: PADRE AZUL
Cena: 499,00 zł (netto: 405,69 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA  MONTE ALBAN MEZCAL 0,7L TEQUILA MONTE ALBAN MEZCAL 0,7L
Producent: THE SAZERAC
Cena: 185,00 zł (netto: 150,41 zł )
zobacz więcej
TEQUILA CLASE AZUL ANEJO 0,7L + OPAKOWANIE TEQUILA CLASE AZUL ANEJO 0,7L + OPAKOWANIE
Producent: CLASE AZUL
Cena: 3 295,00 zł (netto: 2 678,86 zł )
zobacz więcej
TEQUILA CLASE AZUL PLATA 100% BLUE AGAVE + OPAKOWANIE TEQUILA CLASE AZUL PLATA 100% BLUE AGAVE + OPAKOWANIE
Producent: CLASE AZUL
Cena: 1 080,00 zł (netto: 878,05 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA CLASE AZUL REPOSADO 100% BLUE AGAVE 0,7L OPAKOWANIE TEQUILA CLASE AZUL REPOSADO 100% BLUE AGAVE 0,7L OPAKOWANIE
Producent: CLASE AZUL
Cena: 1 590,00 zł (netto: 1 292,68 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA EL JIMADOR REPOSADO 0,7L TEQUILA EL JIMADOR REPOSADO 0,7L
Producent: EL JIMADOR
Cena: 127,99 zł (netto: 104,06 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA EL MAYOR REPOSADO 0,7L TEQUILA EL MAYOR REPOSADO 0,7L
Producent: EL MAYOR
Cena: 199,00 zł (netto: 161,79 zł )
zobacz więcej
TEQUILA HERRADURA ANEJO 0,7L TEQUILA HERRADURA ANEJO 0,7L
Producent: HERRADURA
Cena: 299,00 zł (netto: 243,09 zł )
szt.
zobacz więcej
TEQUILA JOSE CUERVO ESPECIAL REPOSADO 0,7L BLUE AGAVE TEQUILA JOSE CUERVO ESPECIAL REPOSADO 0,7L BLUE AGAVE
Producent: JOSE CUERVO
Cena: 119,00 zł (netto: 96,75 zł )
szt.
zobacz więcej

Tequila – co to za alkohol?

Prawo w Meksyku reguluje, iż nazwę "Tequila" mogą nosić wyłącznie destylaty z błękitnej agawy (Blue Weber), które pochodzą ze stanu Jalisco w Meksyku. Trunek ten to szlachetniejsza odmiana Mezcala, a kontrolę nad pochodzeniem i produkcją sprawuje instytucja Camera Regional De La Industria Tequilera (Guadalahara). Do produkcji tequili używa się wyłącznie "serce" owocu niebieskiej agawy - czyli Pina. Po ręcznym odcięciu liści Pina może ważyć miedzy 40 a 60 kilogramów, co wystarcza na uzyskanie około 6 litrów tego szlachetnego trunku.

Warto pamiętać, że agawa potrzebuje sporo czasu, ponieważ dojrzewa od 8 do 10 lat, zanim nabierze odpowiednich właściwości. Oczywiście jakość i doskonałość tego alkoholu zależy w dużej mierze od sposobu produkcji i czasu dojrzewania w beczkach.

Skąd pochodzi Tequila?

Sama nazwa Tequila została przejęta od regionu, który zrodził się około dwóch wieków temu. Jest produktem spotkania dwóch światów. Wykorzystuje technikę wywodzącą się z kontynentu europejskiego do przetwarzania surowca, który był uprawiany od czasów starożytnych i jest typowy dla ziemi amerykańskiej. W Meksyku można znaleźć ponad 200 rodzajów agaw, z których powstają podobne napoje alkoholowe w przeróżnych miejscach.

Wszystkie alkohole z agawy otrzymują ogólną nazwę Mezcal i przyrostek pochodzący od miasta, w którym są wytwarzane. Dlatego mamy Mezcal z Oaxaca, Cotija, Quitupan, Tonaya, Tuxcacuesco, Apulco i tak dalej. Ale bez wątpienia najsłynniejszy mezcal to oczywiście… Tequila.

W czasach kolonialnych niebieska agawa kwitła na ziemiach otaczających hrabstwo Tequila. Powstało wiele dużych i małych fabryk produkujących ten prestiżowy trunek. Obecnie, z wielu powodów, tequila jest uważana za napój „meksykańskiej doskonałości”, a wraz z mariachi i charros z Jalisco jest za granicą przykładem archetypu meksykańskiej kultury, muzyki, a także sposobu życia w tym kraju.

Jak wygląda produkcja Tequili?

Dziś pola niebieskiej agawy, o tak charakterystycznym wyglądzie, zajmują wielki centralny pas krajobrazu Jalisco. Branża ta, bezpośrednio lub pośrednio, obejmuje około 300 000 osób, z których wszyscy są dumni z udziału w tworzeniu produktu tak głęboko zakorzenionego w życiu zachodniego Meksyku i z przyjemnością oferują ten całkowicie meksykański napój reszcie świata. Osiągnięcie przez roślinę szczytowej dojrzałości może zająć około 10 lat. Po tym okresie roślina jest w 100% gotowa na jimę.

Jima” polega na odcięciu liści rośliny aż do podstawy, aby zachować tylko główkę lub serce agawy zwane Pina. Proces produkcyjny rozpoczyna się od wypieku i zacierania piny. Pieczenie odbywa się za pomocą pary wodnej pod ciśnieniem albo w tradycyjnych piecach murowanych. Czas pieczenia w piecu wynosi 48 godzin. Celem tego etapu jest przekształcenie cukru z agawy w cukry proste, które łatwo ulegają fermentacji.

Fermentacja Tequili

Pod koniec gotowania upieczona agawa jest transportowana do młynów. Tam następuje ekstrakcja soku i miąższu z rozdrobnionych główek agawy. Następnie sok jest oddzielany od miąższu i transportowany do kadzi fermentacyjnej. Fermentacja jest jednym z najważniejszych etapów produkcji Tequili, podczas którego cukry są przekształcane w alkohol. Proces ten odbywa się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej, do których dodaje się sok z agawy, wodę oraz specjalne drożdże.

Czas fermentacji różni się w zależności od temperatury otoczenia, a ta z kolei zmienia się z każdym sezonem. W niskich temperaturach zimowych fermentacja może trwać dłużej niż 24 godziny. Proces kończy się, gdy komórki drożdży przemienią już cukier w alkohol.

Destylacja Tequili

Następnie kolej na destylację. Proces odbywa się w miedzianych alembikach lub destylatorach ze stali nierdzewnej, a nawet w kolumnach do destylacji ciągłej. Do produkcji Tequili potrzebne są dwa procesy destylacji: pierwszy nazywa się kruszeniem, a drugi rektyfikacją. Zawartość alkoholu wzrasta wraz z rektyfikacją, a niepożądane produkty są eliminowane, uzyskując produkt o wysokiej czystości. Tequila uzyskana z drugiej destylacji to „Tequila blanco” (biała tequila). Na koniec destylat trafia do beczek lub bezpośrednio do rozlewni, gdzie tequila jest butelkowana i wysyłana dalej w świat. :)

Znakowanie i etykietowanie butelki tequili.

Każda butelka Tequili musi posiadać czytelną etykietę zawierającą informacje w języku hiszpańskim, które muszą być zgodne z prawdą i nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd co do charakteru i właściwości Tequili. Obejmują one między innymi:

  • słowo „Tequila
  • kategorię i klasę
  • dodany smak lub aromat
  • zawartość alkoholu
  • nazwę upoważnionego
  • oficjalny kod, zgodnie z normą (NOM-106-SCFI-2000)

Klasyfikacja tequili.

Jeśli chodzi o zawartość procentową cukrów pochodzących z agawy użytej do przygotowania Tequili, można ją sklasyfikować w jednej z następujących kategorii:

  • Tequila 100% agawy – wyprodukowana w 100-procentach ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej.
  • Tequila mixto – wyprodukowana w minimum 51% ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Reszta wzbogacona jest innymi cukrami.

Tequile możemy również podzielić ze względu na okres dojrzewania. Tak też wyróżniamy takie rodzaje tequili mixto, jak:

  • oro (golden) - barwa pochodzi z beczek, lub czasami dodawane są barwniki wraz z substancjami smakowymi (karmel, gliceryna, aromaty drewna)
  • blanco (silver) - bezbarwna, jest butelkowana bezpośrednio po destylacji, lub krótkim okresie w kadziach stalowych.

Jeśli natomiast mówimy o tych szlachetniejszych tequilach 100% agawy, to biorąc pod uwagę czas spędzony w beczkach (bourbon, sherry, whisky, koniak), dzielimy je na:

  • Blanco lub Silver - butelkowane są od razu po destylacji lub odpoczywają chwilę po w stalowych kadziach. 
  • Resposado - co najmniej 2 miesiące w beczkach dębowych, ale nie dłużej niż 1 rok.
  • Anejo - od 1 do 3 lat w beczkach dębowych (wyraźnie zaznaczona barwa, smak i aromat).
  • Extra anejo lub Muy anejo - leżakuje w beczkach dębowych od 3 do 9 lat.

Tequila – sposób picia.

Popularny sposób picia polega na zlizaniu soli (lub cynamonu) ze złączenia kciuka i palca wskazującego, następnie wypijamy tequilę i zagryzamy ją cytryną (lub pomarańczą / limonką). Starzone, szlachetne tequile pijemy same ze specjalnego szkła.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl