
Kategorie
Producent
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BIAŁORUŚ
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
MONGOLIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Prawo w Meksyku reguluje, iż nazwę "Tequila" mogą nosić wyłącznie destylaty z błękitnej agavy, które pochodzą ze stanu Jalisco w Meksyku. Trunek ten to szlachetniejsza odmiana mezcala, a kontrolę nad pochodzeniem i produkcją sprawuje instytucja Camera Regional De La Industria Tequilera (Guadalahara).
Do produkcji tequili używa się wyłącznie "serce" owocu niebieskiej agavy - czyli Pina. Po ręcznym odcięciu liści Pina może ważyć miedzy 40 a 60 kilogramów, co wystarcza na uzyskanie około 6 litrów tego szlachetnego trunku.
Warto pamiętać, że agava potrzebuje sporo czasu, ponieważ dojrzewa od 8 do 10 lat zanim nabierze odpowiednich właściwości. Oczywiście jakość i doskonałość tego alkoholu zależy w dużej mierze od sposobu i czasu dojrzewania w beczkach.
Rodzaje tequili:
- oro (golden) - barwa pochodzi z beczek, lub czasami dodawane są barwniki
wraz z substancjami smakowymi (karmel, gliceryna, aromaty drewna), - blanco (silver) - bezbarwna, jest butelkowana bezpośrednio po destylacji, lub
krótkim okresie w kadziach stalowych.
Jeśli natomiast mówimy o szlachetniejszych tequilach, to biorąc pod uwagę czas dojrzewania w beczkach (bourbon, sherry, whisky, koniak) dzielimy na:
- resposado - co najmniej 2 miesiące w beczkach dębowych, ale nie dłużej niż 1 rok,
- anejo - od 1 do 3 lat w beczkach dębowych (wyraźnie zaznaczona barwa, smak i aromat),
- extra anejo lub muy anejo - leżakuje w beczkach dębowych od 3 do 9 lat.
Popularny sposób picia polega na zlizaniu soli (lub cynamonu) ze złączenia kciuka i palca wskazującego , następnie wypijamy tequilę i zagryzamy ją cytryną (lub pomarańczą / limonką).
Starzone, szlachetne tequile pijemy samą ze specjalnego szkła.










