Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Wermut to dość specyficzny trunek. Wywodzi się on właściwie od wina, które zostało wzmocnione spirytusem oraz aromatyzowane ziołami i innymi roślinami. Ze względu na popularność tych produktów stworzyliśmy osobną kategorię alkoholi. Pierwotnie traktowano wermuty leczniczo, jednak z biegiem czasu znalazły one zastosowanie i uznanie jako aperitif oraz składnik wielu koktajli. Nazwa wermut pochodzi od słowa „piołun” i została odziedziczona po wcześniejszych, węgierskich i niemieckich winach z piołunem o tej samej nazwie.
Od co najmniej początku XIX wieku wermut przywodzi na myśl wyrafinowany trunek zawierający najbardziej pożądane elementy długo dojrzewającego, słodkiego wina wzmacnianego oraz wyselekcjonowane zioła. Komercjalizacja wermutów rozpoczęła się już pod koniec XVIII wieku w Turynie we Włoszech. W Stanach Zjednoczonych wermut importowany z Włoch stał się szalenie popularny w latach 70. XIX wieku i od tego czasu ten „włoski” napitek jest silnie kojarzony z koktajlem Manhattan. Z kolei Europejczycy często popijają wermutu jako aperitif lub z kostkami lodu.
Chyba każdy zna słynny „wstrząśnięty, niezmieszany” koktajl na bazie białego, wytrawnego wermutu z filmów o Jamesie Bondzie. Wytrawny wermut (Extra Dry), który pojawił się jako pierwszy we Francji, niemal równocześnie osiągnął podobną popularność w Stanach Zjednoczonych, ostatecznie stając się silnie kojarzonym ze wspomnianym koktajlem Martini. Kolejnym znanym stylem jest włoskie Bianco – odważniejszy, słodki i jak sama nazwa wskazuje biały wermut, który pochodzi z przełomu XIX i XX wieku.
Co ciekawe największa popularność zyskał on w Europie dopiero w XXI wieku. Jednak najsłynniejszym stylem jest słodki wermut, głównie czerwony, zwany Rosso (Włochy) lub Rojo (Hiszpania). Najlepszym wskaźnikiem stylu danego wermutu jest jego zawartość cukru (identycznie, jak w przypadku szampanów, czy Prosecco). Tak też wyróżniamy następujące rodzaje (style) wermutów:
Warto zapamiętać, że słodki wermut nie musi być koniecznie czerwony. Istnieją również białe, charakteryzujące się ciemnobursztynową barwą.
Tutaj też można by było się rozpisać, postanowiliśmy przybliżyć wam jednak dwa najbardziej popularne, nietradycyjne style wermutów. Mowa, o:
Typowo półsłodkim lub słodkim wermucie o charakterystycznym, bursztynowym kolorze. Obecnie na rynku króluje Martini Riserva Speciale Ambrato – wyjątkowy produkt na bazie włoskiego, musującego wina Moscato Asti DOCG.
Czyli coraz popularniejszym, różowym wermucie. Stylistycznie rzecz biorąc, poziomy słodyczy tych produktów będą generalnie bardziej skłaniać się ku półsłodkiemu lub słodkiemu.
Chociaż pierwotnie Wermut był używany do celów leczniczych i wspomagania trawienia, stał się on popularny jako aperitif w kawiarniach już na początku XIX wieku. Jego użycie w koktajlach można zauważyć od końca XIX wieku wraz z popularnością słynnego Martini i Manhattanu. I chociaż wermut na chwilę wyszedł z mody, dziś z pewnością powrócił i to w wielkim stylu.
Wermuty różnią się smakiem w zależności od stylu i producenta. Istnieją jednak cztery podstawowe składniki, które definiują profil smakowy wermutu: gorycz, słodycz, kwasowość i, co najważniejsze, jego profil botaniczny, czyli zioła i przyprawy użyte do jego produkcji. Jeśli chodzi o delektowanie się wermutem, to nawet w 1800 roku rzadko kto cieszył się nim prosto z kieliszka. Najpopularniejszymi dodatkami do wermutów są:
Oczywiście wermuty zyskują coraz bardziej na popularności jako składnik koktajli. Najsłynniejsze z nich to Manhattan (żytnia whisky, Angostura, wermut), Negroni (gin, Campari, wermut), Martini (gin, wytrawny wermut), czy Americano (Campari, woda gazowana, wermut).
Interesuje cię sklep z wermutem w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić wermut online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do waszych potrzeb lub adekwatnego do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)