
Kategorie
Producent
-
1423
-
ANGOSTURA
-
APPLETON ESTATE
-
BACARDI
-
BLACK MAGIC
-
BRUGAL
-
BUMBU RUM
-
CAPTAIN MORGAN
-
CARONI
-
CLOVEN HOOF
-
DICTADOR
-
DIPLOMATICO
-
DON PAPA
-
DOS MADERAS
-
DUPPY SHARE
-
HAVANA CLUB
-
KASAMA
-
KIRK AND SWEENEY
-
KRAKEN
-
LAZY DODO
-
LEGENDARIO
-
MATUSALEM RUM
-
MOUNT GAY RUM
-
PAMPERO RON
-
PHRAYA
-
PIRATES GROG
-
PLANTATION
-
PROFESOR CORNELIUS AMPELFORTH
-
PYRAT RUM
-
REAL COMPANHIA VELHA
-
ROM CLUB
-
RON BARCELO
-
RON DE JEREMY
-
RON ZACAPA
-
RUM&CANE
-
SAILOR JERRY
-
SANTA TERESA
-
SANTIAGO DE CUBA
-
SIX SAINTS
-
STROH
-
WORLDS END RUM
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
Ocena
Cena
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Rum, czyli osławiony trunek piratów i podróżników.
Po tak inspirującej historii alkohol ten ewoluował do segmentu premium i zaskakuje smakiem największych koneserów. Kluczowe postaci, z którymi kojarzy się rum to piraci - Francis Drake, Henry Morgan czy Czarnobrody, a także Royal Navy - brytyjska marynarka królewska.
Obecnie alkohol ten wytwarzany jest przez ponad 1500 producentów od Karaibów przez Europę, Indie po Australię. Głównym surowcem używanym do produkcji jest melasa uzyskiwana podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Kolor rumu w głównej mierze zależy od procesu dojrzewania w beczkach, podczas którego alkohol reaguje w powolnym procesie z drewnem, zyskując przy tym pożądane cechy. Młodsze, lekkie rumy przeważnie wykorzystywane są w koktajlach, a postarzane znajdują coraz większe uznanie wśród smakoszy degustowane w formie czystej.











