Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Najlepsze jakościowo wódki gatunkowe (smakowe) swój smak zawdzięczają maceracji z naturalnymi składnikami np. owocami.
Wódka to najprościej ujmując wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego z wodą w stosunku ok. 2:3 (najczęściej około 40% zawartości alkoholu). Proces destylacji alkoholu dotarł do Europy z krajów Arabskich, gdzie wódki używano głównie do celów medycznych. W Polsce słowa wódka użyto oficjalnie w 1405 roku w sandomierskich dokumentach sądowych. Dimitrij Mendelejew odpowiedzialny jest za opracowanie popularnego stosunku wody do alkoholu 2:3 (40%), co opublikował w swojej pracy doktorskiej "O łączeniu spirytusu z wodą". Drugą istotną postacią w historii tego alkoholu jest Piotr Aleksandrowicz Smirnow, który stworzył proces oczyszczania wódki.
89,90 zł