
Kategorie
Producent
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BIAŁORUŚ
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FIJI
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
MONGOLIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
-
BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Najlepsze jakościowo wódki gatunkowe (smakowe) swój smak zawdzięczają maceracji z naturalnymi składnikami np. owocami.
Wódka to najprościej ujmując wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego z wodą w stosunku ok. 2:3 (najczęściej około 40% zawartości alkoholu). Proces destylacji alkoholu dotarł do Europy z krajów Arabskich, gdzie wódki używano głównie do celów medycznych. W Polsce słowa wódka użyto oficjalnie w 1405 roku w sandomierskich dokumentach sądowych. Dimitrij Mendelejew odpowiedzialny jest za opracowanie popularnego stosunku wody do alkoholu 2:3 (40%), co opublikował w swojej pracy doktorskiej "O łączeniu spirytusu z wodą". Drugą istotną postacią w historii tego alkoholu jest Piotr Aleksandrowicz Smirnow, który stworzył proces oczyszczania wódki.













