Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Wino Biscardo Amarone Della Valpolicella to niezwykle aksamitne, ale i dosyć intensywne, czerwone, wytrawne wino. Wywodzi się z północno-wschodnich Włoch, z prowincji Werona, obszaru Valpolicella, który specjalizuje się w wytwarzaniu czerwonych win. Trunek ten posiada oznaczenie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), które daje gwarancję pochodzenia i najwyższej klasy jakości wytworzonego produktu. Bazę produkcji wina Biscardo Amarone Della Valpolicella stanowi kupaż szczepów winogron Corvina Veronese, Rondinella oraz Corvinone, które w połączeniu i dają niesamowity smak i ukazują charakter trunku.
Dzięki procesowi suszenia zebranych winogron, wino Biscardo Amarone Della Valpolicella posiada głęboki, czerwono - rubinowy kolor oraz aksamitny, lekko gorzki, charakterystyczny dla win tego typu, smak. Trunek ten zawiera także nietuzinkowe aromaty wiśni, czekolady oraz gorzkich migdałów, które cieszą się ogromnym uznaniem na całym świecie. Oprócz wyrazistego, mocnego, wytrawnego smaku, wina typu Amarone charakteryzuje dosyć wysoka zawartość alkoholu w butelce, w porównaniu do innych czerwonych win. Wino Biscardo Amarone Della Valpolicella nie jest wyjątkiem, ponieważ posiada 15,5% zawartości alkoholu.
Wino Biscardo Amarone Della Valpolicella najlepiej serwować w temperaturze 16-18°C.
Wino Biscardo Amarone Della Valpolicella jest produkowane od dawien dawna w winiarni tworzonej przez włoską rodzinę Biscardo. Terenzio Biscardo- patriarcha, który odnowił rodzinny biznes, był jednym z pierwszych promotorów działalności handlowej winiarskiej, która rozpoczęła się na początku XX wieku. Jednym z cudów, które powstają w tej winiarni jest właśnie wino Biscardo Amarone Della Valpolicella.
Przy produkcji wspaniałych win Biscardo, cieszących się dużym uznaniem na rynku światowym, w tym wina Biscardo Amarone Della Valpolicella używane są trzy szczepy winogron- Corvina Veronese , Rondinella oraz Corvinone.
Winogrona, z których produkowany jest ten niesamowity trunek, zbierane są ręcznie, w winnicach znajdujących się w małych miasteczkach usytułowanych na wzgórzach obszaru Valpolicella, rozciągającego się wokół malowniczej Werony. Gleba, na której uprawiane są winorośle owoców potrzebnych do produkcji Amarone jest bardzo istotna. Każda dolina stwarza inną sytuację, chociaż zawsze występuje duże stężenie wapienia, z dużą ilością kamieni w pierwszym półmetrze gruntu. Proces polegający na zbiorze, winifikacji i dojrzewaniu odbywa się na typowym obszarze produkcyjnym.
Wina Amarone słyną ze swojego charakterystycznego smaku. Żeby wino Biscardo Amarone Della Valpolicella nabrało swoich intensywnych nut smakowych, zebrane w winnicach owoce umieszczane są w skrzynkach i pozostawiane do wyschnięcia, by w tym czasie „rodzynki” skoncentrowały cukry i aromaty. W przypadku czerwonego wina Amarone jakość skórki winogron jest głównym problemem, ponieważ to właśnie ten składnik nadaje winu garbniki, kolor i intensywność smaku.
Proces suszenia nie tylko powoduje zagęszczenie soku w winogronach, ale także zwiększa kontakt winogron ze skórką, powoduje dalszy metabolizm kwasów w winogronach i prowadzi do polimeryzacji garbników w skórce, które przyczyniają się do ogólnej równowagi gotowego wina. Po wysuszeniu winogrona są miażdżone i poddawane suchej fermentacji w niskiej temperaturze. By Żeby wino Biscardo Amarone Della Valpolicella było gotowe, po fermentacji następuje proces dojrzewania wina. Początkowo trunek dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie w beczkach.
Nazwa tego wina została nadana w celu odróżnienia go od wina słodkiego Recioto, z którego powstało. Mówi się, że producent chcąc zrobić Recioto z suszonych winogron Corvina, Rondinella i Molinara, zapomniał o Recioto w beczkach. Wino nadal fermentowało, wszystkie cukry zamieniły się w alkohol i straciły całą, swoją słodycz. Z tego powodu powstałe wino wytrawne nazwano „Amarone”, co po włosku znaczy gorzki.
Butelka wina Biscardo Amarone Della Valpolicella kształtem nawiązuje do klasycznej, oryginalnej butelki tego trunku, używanej w latach 60. Etykieta na butelce pozostaje w matowym wykończeniu z niewielkimi złotymi detalami. Nazwa winiarni i napis „Amarone” są wypukłe i dodają butelce elegancji i klasy. Nie tylko wygląd i detale są niezwykle dopracowane- czarne szkło skrywa przepyszne wnętrze, którego i ty możesz skosztować!
Wino Biscardo Amarone Della Valpolicella to wytrawne, czerwone wino, którego aksamitne oraz intensywne nuty podkreślą smak każdego wytwornego obiadu i nie tylko. Amarone idealnie pasuje do czerwonych mięs. Dobrze współgra z pieczeniami, ale odnajdzie się też w akompaniamencie dziczyzny, czy mięsa wołowego. Aromaty ukryte w butelce wina Biscardo Amarone Della Valpolicella sprawiają, że potrawy tylko zyskują na jakości i smaku. Trunek ten najlepiej smakuje w temperaturze 16-18°C.
POJEMNOŚĆ | 0,75 L |
ALKOHOL | 15,5% |
SZCZEP WINOROŚLI | CORVINA + RONDINELLA + MOLINARA |
RODZAJ WINA | CZERWONE |
REGION WINA | VENETO |
WYTRAWNOŚĆ | WYTRAWNE |
KRAJ WINA | WŁOCHY |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.