
Kategorie
Producent
KRAJ
-
ANGLIA
-
ALBANIA
-
AMERYKA ŚRODKOWA
-
ARGENTYNA
-
ARMENIA
-
AUSTRIA
-
AUSTRALIA
-
BARBADOS
-
BELGIA
-
BIAŁORUŚ
-
BRAZYLIA
-
BUŁGARIA
-
CHORWACJA
-
CZECHY
-
CHILE
-
CHINY
-
DANIA
-
DOMINIKANA
-
ETIOPIA
-
ESTONIA
-
FIJI
-
FILIPINY
-
FINLANDIA
-
FRANCJA
-
GRECJA
-
GRENADA
-
GWATEMALA
-
HISZPANIA
-
HOLANDIA
-
HONDURAS
-
INDIE
-
IRLANDIA
-
IZRAEL
-
JAMAICA
-
JAPONIA
-
KANADA
-
KARAIBY
-
KOLUMBIA
-
KUBA
-
LITWA
-
ŁOTWA
-
NIEMCY
-
NIKARAGUA
-
NOWA ZELANDIA
-
MEKSYK
-
MOŁDAWIA
-
MONGOLIA
-
PANAMA
-
PERU
-
POLSKA
-
PORTUGALIA
-
PUERTO RICO
-
ROSJA
-
RPA
-
SINGAPUR
-
SALWADOR
-
SZKOCJA
-
SŁOWACJA
-
SRI LANKA
-
SZWAJCARIA
-
SZWECJA
-
TAJLANDIA
-
TAJWAN
-
TRYNIDAD
-
TRYNIDAD I TOBAGO
-
TURCJA
-
USA
-
UKRAINA
-
WENEZUELA
-
WĘGRY
-
WIELKA BRYTANIA
-
WŁOCHY
-
WYSPY BAHAMA
-
MAURITIUS
Ocena
Cena
-
od
do
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?

Koniak A.E. DOR – jakie sekrety skrywa ta prestiżowa marka koniaku ?
Koniak A.E. DOR swoją nazwę wywodzi od potomka starej, francuskiej rodziny, który nazywał się Amédée-Edouard DOR. W 1858 roku zdecydował się on rozpocząć realizację swoich marzeń, które dotyczyły stworzenia nowego, wyjątkowo szlachetnego koniaku wyróżniającego się na tle innych domów koniakowych. Od samego początku Amédée-Edouard DOR celował w najwyższą jakość, a brak własnych winnic nie stanowił dla niego przeszkody – zdecydował się selekcjonować i skupować możliwie najlepsze winiaki z regionu Cognac (głównie Grande Champagne – rejon w Cognac).
Zgromadzone w ten sposób destylaty przez długie lata, a nierzadko dekady dojrzewały w dębowych beczkach w celu ich dojrzewania i nadania im pożądanego charakteru. Gdy koniaki A.E. DOR osiągnęły odpowiednie aromaty i pełnię ekspresji zostały przelane z beczek do szklanych gąsiorów i szczelnie zamknięte i zalakowane.
Dla koneserów interesująca będzie informacja, że duża część wytworzonych w owym czasie koniaków została złożona w sekretnej piwnicy o niepozostawiającej złudzeń nazwie „Paradis” (w tłumaczeniu „Raj”), gdzie przebywają do dziś i dodawane są w sekretnych proporcjach do kolejnych, prestiżowych edycji roczników koniaku A.E. DOR.
Z jakich winogron produkuje się koniak A.E. DOR i inne koniaki w Cognac ?
Zarówno koniak A.E. DOR jak i inne francuskie koniaki powstają z trzech odmian winogron: Colombard, Ugni Blanc i Folle Blanche – oczywiście wszystkie muszą pochodzić z regionu Cognac.
Jaki koniak A.E. DOR na prezent ?
W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór koniaków A.E. DOR i zależnie od okazji warto sprawdzić różne edycje. Jeśli szukasz porady jak dobrać coś dla siebie, to sprawdź kilka przygotowanych podpowiedzi.
Jaki koniak na prezent ?
Jeśli prezent ma mieć charakter prestiżowy i kierowany jest do konesera, to idealnym rozwiązaniem będzie koniak A.E. DOR XO, który cechuje się zarówno pięknie zrównoważonym smakiem długo leżakowanych destylatów, jak i eleganckim opakowaniem nadającym prestiżu dla wręczanego prezentu.
Jeśli jednak okazja jest mniej zobowiązująca i chcemy przeznaczyć na prezent nieco mniejszy budżet, to idealnie w te potrzeby wpisuje się wersja koniaku A.E. DOR VSOP – subtelny, gładki z intensywnym charakterem.
Jaki koniak A.E. DOR do drinka ?
W dzisiejszych czasach również koniaki zyskują nowoczesny charakter i znajdują swoje miejsce w drinkach finezyjnie przyrządzanych przez barmanów lub amatorów w domowym zaciszu. Jeśli szukasz koniaku, który będzie cieszył swoim smakiem degustowany solo, ale również skomponujesz z nim pysznego drinka, to naszą propozycją jest koniak A.E DOR VS. Ta klasa daje wiele satysfakcji ze smakowania i wyróżnia się na tle innych marek koniakowych, jednak sami wiecie, jak jest – trzeba spróbować, aby się przekonać