Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

MARTINI EXTRA DRY 1L - WERMUT

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 39,90 zł 39.90
Cena netto: 32,44 zł
ilość szt.
Zyskujesz 79 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.43473
Producent: MARTINI
Kod produktu: WERMUT 10

Opis

Martini Extra Dry – koktajlowa klasyka.

Martini Extra Dry miał swoją premierę w Nowy Rok w 1900. Twórcami receptury są synowie Luigi Rossiego, którzy postanowili wprowadzić do firmowej oferty pierwszy wytrawny wermut. Produkowany jest we włoskim Piemoncie z miejscowego wina i mieszanki ziół i korzeni, której skład jest pieczołowicie strzeżona tajemnicą. Charakteryzuje się wytrawnym smakiem, niepozbawionym jednak słodszych owocowych nut. Martini Extra Dry jest orzeźwiające i lekkie w smaku.

To najczęściej używany przez barmanów wermut z grupy Martini. Serwujemy go w specjalnym kieliszku w kształcie odwróconego stożka zwanym po prostu Martini. Tradycyjnym dodatkiem do Martini Extra Dry jest zielona oliwka – jedna lub kilka nabitych na wykałaczkę. Butelka Martini Extra Dry powinna znaleźć się w barku każdego, kto lubi poeksperymentować z koktajlami.

Jakie cechy charakteryzują Martini Extra Dry?

  • Barwa: jasna, z zielonkawymi refleksami;
  • Zapach: delikatny i złożony – jabłka, brzoskwinie, melon, cytrusy, nieco miodu;
  • Smak: zielone jabłko, kwiat irysa, odrobina pikantnych przypraw i drewna;
  • Finisz: orzeźwiający, z odrobiną owocowej kwasowości i goryczki.

Jakiego drinka skomponować z Martini Extra Dry?

To chyba numer 1 w świecie drinków…

Martini Extra Dry

Składniki:

  • 10 ml Martini Extra Dry
  • 60 ml ginu
  • oliwka (do ozdoby)

Przygotowanie:

W shakerze mieszamy gin i Martini Extra Dry. Podajemy w schłodzonym kieliszku do martini razem z oliwką i gotowe!
Proporcje można dowolnie zmieniać. Niektórzy – na przykład James Bond, używają zamiast ginu czystej wódki dobrej jakości.

Bardzo wytrawny drink, doskonały jako aperitif przed obfitym obiadem to…

Salty Martini

Składniki:

  • 10 ml Martini Extra Dry
  • 70 ml dobrej czystej wódki
  • 10 ml wytrawnego sherry
  • sos ze słoika z kaparami

Przygotowanie:

W shakerze mieszamy wódkę, Martini, sherry i małą łyżeczkę sosu ze słoika z kaparami. Przelewamy do kieliszka do martini. Na koniec dekorujemy kaparem na wykałaczce i gotowe!

Jak powstało Martini Extra Dry?

Kultowa marka ma już ponad 150 lat. Początki sięgają 1847 roku kiedy niedaleko Turynu powstała niewielka firma zajmująca się rozlewaniem win i wermutów. W 1857 roku dołączył do niej Alessandro Martini, który okazał się wyjątkowo zdolnym managerem. 7 lat później zbudował wytwórnię wermutu i rozpoczął współpracę z enologiem i zielarzem – Luigim Rossim, który opracował niezmienioną do dnia dzisiejszego podstawową recepturę wermutu.

Nowy wermut nazwany Martini odniósł oszałamiający sukces. Jego przyjemny słodkawy smak wyróżniał się na tle ówczesnych wermutów przypominających raczej gorzkie lekarstwo niż orzeźwiający napój. Pierwszy złoty medal Martini uzyskało w 1865 roku w Dublinie.

W latach 20. XX wieku wermut był prawdziwym hitem. Trafił do najelegantszych barów Nowego Jorku, a firma Martini została między innymi dostawcą alkoholi na dwór cesarza Japonii i do Watykanu. Po II wojnie światowej Martini utrzymało swój dynamiczny rozwój, prowadząc kampanie reklamowe na całym świecie, sponsorując sporty motorowe oraz wydarzenia kulturalne.

W 1992 roku marka została wykupiona przez Bacardi. Tak powstał czwarty co do wielkości holding alkoholowy świata – Bacardi_Martini Ltd. Obecnie co druga butelka wermutu lub aperitifu na świecie nosi charakterystyczne logo Martini.

Dane produktu

POJEMNOŚĆ 1 L
KRAJ WŁOCHY
ALKOHOL 18%

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

21 lipca 2021

Uwielbiam Extra Dry ze względu na to, że jest wytrawnym alkoholem a w połączeniu z ginem lub wódką tworzy idealnie skomponowany drink.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium