Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
UMESHU SHIRO 300ML - JAPONIA
Opis
Umeshu Shiro – oryginalna japońska specjalność produkowana i butelkowana w Japonii.
Umeshu (prawidłowa wymowa "umesiu") to tradycyjny japoński napój, niesłusznie nazywany winem śliwkowym, którego powstanie szacuje się na ok. VIII wiek. Jest to nalewka o niskiej zawartości alkoholu (w tym wypadku 11%), która powstaje w procesie maceracji w ryżowym alkoholu – wódce zwanej shochu japońskich moreli ume. Produkt oryginalnie wyprodukowany i zabutelkowany w Japonii.
Czym są morele ume ?
Są to owoce, których nie spożywa się na surowo, natomiast świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju przetworach. Charakteryzuje je bardzo intensywny aromat i kwaśno-słodki smak przypominający nieco owoce cytrusowe połączone z dojrzałą białą renklodą lub brzoskwinią. Ume zawierają wiele witamin, a także posiadających dobroczynny wpływ na zdrowie polifenoli.
Jak serwować umeshu i co oznacza shiro ?
Shiro – po japońsku biały oznacza brak jakichkolwiek innych dodatków smakowych lub barwników. Butelka Umeshu Shiro ozdobiona jest japońskimi znakami kanji i motywem kwiatów ume. W Japonii jest to alkohol dedykowany przede wszystkim kobietom. Umeshu serwuje się na kostce lodu lub jako long drink z dodatkiem wody sodowej.
W sezonie zimowym Japończycy piją umeshu pół na pół z gorącą wodą jako rozgrzewające antidotum na przeziębienie. Ze względu na mocny owocowy smak umeshu jest znakomitą bazą do lekkich cocktaili.
Jakie cechy charakteryzują smak Umeshu Shiro ?
- Barwa: jasna, przypominająca białe wino;
- Zapach: owoce cytrusowe, odrobina miodu;
- Smak: dojrzałe słodkie białe śliwki, miód, cytrusy, trawa cytrynowa;
- Finisz: niezbyt długi, słodkawo-kwaskowy.
Jak powstała Umeshu Shiro ?
Producentem Umeshu Shiro jest Nakata Foods, rodzinna firma z ponad 120-letnią tradycją, założona w 1897 roku przez Genjiro Nakata. Od 1916 roku firma specjalizuje się w różnego rodzaju przetworach z moreli ume, które uprawiane są w idealnych dla nich warunkach klimatycznych w południowej części wyspy Honsiu.
Doskonała jakość produktów Nakata opiera się na tradycji przeprowadzania wszystkich procesów ręcznie -po japońsku monozukuri. Ume są ręcznie zbierane, myte i selekcjonowane. Umeshu powstaje bez żadnych syntetycznych dodatków smakowych i jest produktem całkowicie naturalnym. W 2006 roku Nakata Foods zaprezentowało swoje produkty na światowej wystawie w Paryżu i od tego czasu umeshu eksportowana jest do Europy.
Aktualnie tradycyjne japońskie napoje alkoholowe – sake i umeshu cieszą się wielkim zainteresowaniem młodych konsumentów na całym świecie, a najlepsi barmani chętnie komponują z nimi znakomite drinki.
Jakiego drinka skomponować z Umeshu Shiro ?
Elegancki i prosty do przyrządzenia w domu drink, nie wymaga żadnych egzotycznych składników oprócz oryginalnej umeshu to:
Oubaibakushu: W shakerze mieszamy 30ml Umeshu Shiro, 30ml dobrej czystej wódki i łyżeczkę syropu wiśniowego. Serwujemy w kieliszku do Martini.
Obsługa firm i agencji.
Oprócz najwyższych standardów obsługi Klientów indywidualnych zajmujemy się profesjonalnie szeroko rozumianym B2B. Mamy duże doświadczenie we współpracy z agencjami eventowymi, agencjami marketingowymi, obsługą banków, korporacji i firm prywatnych, które szukają odpowiedniego asortymentu dla siebie, lub prezentów dla swoich klientów czy pracowników. Jeśli szukasz rozwiązań dla swojej firmy — napisz zapytanie na kontakt@propaganda24h.pl, a my zajmiemy się resztą.
Zapraszamy.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,3 L |
KRAJ | JAPONIA |
REGION | WAKAYAMA |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.