Kategorie
KRAJ
- ANGLIA
- ALBANIA
- AMERYKA ŚRODKOWA
- ARGENTYNA
- ARMENIA
- AUSTRIA
- AUSTRALIA
- BARBADOS
- BELGIA
- BIAŁORUŚ
- BRAZYLIA
- BUŁGARIA
- CHORWACJA
- CZECHY
- CHILE
- CHINY
- DANIA
- DOMINIKANA
- ETIOPIA
- ESTONIA
- FIJI
- FILIPINY
- FINLANDIA
- FRANCJA
- GRECJA
- GRENADA
- GWATEMALA
- HISZPANIA
- HOLANDIA
- HONDURAS
- INDIE
- IRLANDIA
- IZRAEL
- JAMAICA
- JAPONIA
- KANADA
- KARAIBY
- KOLUMBIA
- KUBA
- LITWA
- ŁOTWA
- NIEMCY
- NIKARAGUA
- NOWA ZELANDIA
- MEKSYK
- MOŁDAWIA
- MONGOLIA
- PANAMA
- PERU
- POLSKA
- PORTUGALIA
- PUERTO RICO
- ROSJA
- RPA
- SINGAPUR
- SALWADOR
- SZKOCJA
- SŁOWACJA
- SRI LANKA
- SZWAJCARIA
- SZWECJA
- TAJLANDIA
- TAJWAN
- TRYNIDAD
- TRYNIDAD I TOBAGO
- TURCJA
- USA
- UKRAINA
- WENEZUELA
- WĘGRY
- WIELKA BRYTANIA
- WŁOCHY
- WYSPY BAHAMA
- MAURITIUS
- BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Co to jest umeshu?
Do tego aromatycznego trunku przylgnęła w Polsce nazwa "wino śliwkowe". Jednak Umeshu z winem ma tylko jedną wspólną cechę – stosunkowo niską zawartość alkoholu – najczęściej 14-18%. Nie powstaje jednak w wyniku fermentacji tylko maceracji owoców ume z dodatkiem cukru w alkoholu ryżowym shochu. Jest to więc typowa nalewka.
Nazywanie ume śliwką również nie jest do końca prawidłowe. Ume to gatunek spokrewniony z morelą – owoc o bardzo wyrazistym aromacie i kwaśnym, cierpkim smaku. Ciekawostką jest to, że owoce ume w stanie surowym nie nadają się do spożycia. Japończycy używają ich w postaci kiszonki "umeboshi" jako dodatku do ryżu lub produkują z nich umeshu. Przetworzone owoce ume zawierają wiele witamin i innych cennych dla zdrowia składników.
Jak podawać umeshu?
Umeshu to doskonały, lekki aperitif o słodkim smaku przełamanym orzeźwiającą kwasowością. Najczęściej serwuje się go na kostkach lodu w szklance do whisky, a jeśli ktoś preferuje bardzo lekkie drinki, można dopełnić go wodą sodową. Umeshu nigdy nie podaje się do sushi, chociaż niektóre restauracje w Polsce tak sugerują. Umeshu pije się solo – przed lub po posiłku. Można komponować z nim doskonałe drinki - dobrze łączy się z ginem, również z winami musującymi. Japończycy w zimie podają umeshu pół na pół z gorącą wodą – jako rozgrzewający napój na przeziębienie.
Jakie są rodzaje umeshu?
Chociaż klasyczne umeshu zawiera tylko 3 składniki - owoce, alkohol i cukier to istnieją różne warianty tego niezwykle popularnego w Japonii napoju. Najczęściej stosowane dodatki do umeshu to: miód, wyciąg z zielonej herbaty, owoce yuzu (niewielkie owoce o kształcie mandarynki i mocnym cytrusowym aromacie), liście shiso (nadają umeshu piękną, czerwoną barwę i ziołowe nuty) oraz rozmaryn. Oryginalne, importowane z Japonii umeshu to świetny pomysł na egzotyczny, elegancki prezent nie tylko dla miłośnika azjatyckiej kuchni.
Gdzie kupić umeshu?
Po jakościowe produkty z kategorii umeshu zapraszamy do naszego salonu sprzedaży lub wykorzystania naszej strony www.propaganda24h.pl