Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
PROSECCO CORNARO VALDOBBIADENE D.O.C.G. półwytrawne EXTRA DRY 0,75L
Opis
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry – dobre Prosecco najwyższej jakości.
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry to półwytrawne wino musujące pochodzące ze wzgórz pomiędzy miastami Valdobbiadene i Conegliano prowincji Treviso w regionie Veneto. Valdobbiadene, to prowincja, z której pochodzą najwyższej jakości Prosecco z gwarantowaną jakością apelacji D.O.C.G. Tutejsze winnice znajdują się na znacznie nachylonych zboczach.
Szczep Glera, z którego powstaje wino Prosecco „lubi” opady, natomiast grunt nie powinien być zbyt wilgotny. Naturalny odpływ wody ze zbocza stwarza więc idealne warunki i pozwala w pełni wykorzystać walory tego szczepu. Wyprodukowane metodą naturalnej fermentacji Charmat charakteryzuje się pełnym, kwiatowo — owocowym bukietem i wyraźnym nasyceniem lubianymi bąbelkami.
Do czego serwować wino Prosecco ?
Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry ma zawartość cukru – 16g/l, co w połączeniu z nutami dojrzałych owoców czyni go bardzo przystępnym i pozwala delektować się jako znakomitym, orzeźwiającym aperitifem. Dobrze schłodzone – do 6-8 stopni Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G.Extra Dry można również serwować do sałatek, mniej słodkich deserów, nietłustych ryb i owoców morza, świetnie sprawdzi się do sushi.
Jakie cechy charakteryzują Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry ?
- Barwa: słomkowo-żółta z zielonkawymi refleksami;
- Zapach: dojrzałe owoce, kwiaty, gruszka, ananas;
- Smak: słodkie owoce, gruszka, ananas, odrobina miodu;
- Finisz: owocowy, ze słodkim, krągłym zakończeniem;
Szukasz gwarantowanej klasy wina ? Oznaczenie D.O.C.G. gwarantuje to przepisami.
Pamiętaj o temperaturze serwowania — idealna to 6-8 °C.
Jaka jest historia marki Cornaro ?
Wino musujące Prosecco Cornaro Valdobbiadene D.O.C.G. Extra Dry produkowane jest przez spółdzielnię winiarską Cantina Montelliana. Włoska spółdzielczość winiarska ma długie i ciekawe tradycje. Pierwsze kooperatywy zaczęły powstawać pod koniec XIX wieku, a w latach 30-tych ubiegłego stulecia drobni producenci wina, którym trudno było przetrwać na podupadającym rynku, zaczęli łączyć siły na szerszą skalę. Zaowocowało to nie tylko pozytywnymi skutkami ekonomicznymi, ale także ożywioną wymianą doświadczeń twórców wina.
Obecnie kooperatywy to prężne, nowocześnie zarządzane firmy. Powstaje w nich 60% włoskich win. Cantina Montelliana powstała w 1957 roku. Obecnie skupia około 450 członków uprawiających ponad 600 ha winnic wokół Treviso. Specjalnością spółdzielni są wina musujące Prosecco produkowane pod markami Cornaro i Montelliana.
Wino zawiera siarczyny.
Kto jest importerem Prosecco Cornaro ?
Nasza firma jest bezpośrednim importerem win od włoskiego producenta, dzięki czemu oferujemy wyselekcjonowane Prosecco o wysokiej jakości w bardzo dobrej cenie. W sprawie oferty hurtowej zapraszamy do kontaktu mailowego: hurt@propaganda24h.pl.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,75 L |
ALKOHOL | 11% |
PRZEZNACZENIE | RYBY |
SZCZEP WINOROŚLI | GLERA |
RODZAJ WINA | WINO MUSUJĄCE |
REGION WINA | VENETO |
WYTRAWNOŚĆ | PÓŁWYTRAWNE |
KRAJ WINA | WŁOCHY |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.
Lidia.
Pyszne...
Magda B
Super. Polecam dla tych, co lubią bąbelki.
Adi
Greate wine !