Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Zacapa Centenario Solera Gran Reserva 23 YO, to wspaniały rum składający się z mieszanki rumów leżakujących od 6 do 23 lat. To rum idealnie skomponowany z miodowym toffi, dębem, przyprawami oraz suszonymi owocami, który prezentuje złożoność procesu starzenia. Jasny mahoń to kolor, który charakteryzuje Zacape 23.
Aromat rumu jest bardzo złożony. Na początku zapach jest delikatny, następnie rozwija się złożoność w szkle: słodkie aromaty karmelu, wanilii, kakao, tofii, łączące się z warstwą smaku z różnych beczek w procesie starzenia. Przenikają również aromaty orzechów prażonych, laskowych, bananów i ananasów.
Smak jest obfity i pełny, o słodkim miodowym posmaku, suszonych owoców, konfitur morelowych, gałki muszkatołowej, tytoniu z nutami kawy i delikatnie słodkiej wanilii, zrównoważony z pikantnymi przyprawami, cynamonem i imbirem, natomiast na finiszu smak jest przyjemnie cierpki.
To rum, który zadowoli bardzo wymagającego konesera.
Zacape najlepiej podawać w szklance z kostką lodu. Jednak idealnie nadaje się również do drinków np. Zacapa Estilo Viejo.
Rum Zacapa powstał w 1976 r., kiedy to miasto Zacapa, położone we wschodniej Gwatemali osiągnęło swoje stulecie. Aby uczcić to historyczne wydarzenie, firma produkująca rum, zdecydowała się stworzyć coś wyjątkowego.
Dzięki wiedzy ekspertów zdobywanej w ciągu wielu lat, powstał unikalny Ron Zacapa. Główna plantacja znajduje się na wulkanicznych równinach Retalhuleu, 350m n.p.m w południowo-zachodniej Gwatemali. |
Każda butelka otoczona jest, ręcznie plecioną przez Majów, słomianą matą - "petate" |
Ze względu na żyzną i kwaśną glebie oraz bardzo duże nasłonecznienie przez cały rok, żadne inne miejsce na świecie, nie nadaje się lepiej do uprawy trzciny cukrowej.
Aby nadać słodszego i łagodniejszego smaku, Zacapa powstaje z soku uzyskanego po stężonym pierwszym tłoczeniu trzciny cukrowej, który jest nazywany „miodem trzcinowej dziewicy”. Natomiast do większości rumów używa się melasy - produktu ubocznego z procesu pozyskiwania cukru, jako swej bazy.
Podczas procesu fermentacji, wprowadzany jest własny szczep drożdży pochodzący z ananasów: Saccharomyces cerevisiae.
Drożdże te, produkują precyzyjne związki aromatyczne, – dlatego Zacapa wymaga powolnej fermentacji, aby uzyskać odpowiedni aromat.
Rum dojrzewa i jest mieszany za pomocą unikalnego systemu starzenia w oparciu o metodę solera tradycyjnie wykorzystywaną do produkcji sherry. Ten proces jest nadzorowany przez master blendera Lorena Vazquez. Firma twierdzi, że częścią ich sukcesu jest fakt, iż beczki są przechowywane 2300 metrów nad poziomem morza, a centrum starzenia znajduje na stokach gór i wulkanów Gwatemali, gdzie średnia temperatura to 62 stopnie Celsjusza.
Prezentowany zestaw składa się z rumu Zacapa 23YO oraz 2 szklanek.
POJEMNOŚĆ | 0,7 L |
KRAJ | GWATEMALA |
ALKOHOL | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.