Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
CHATEAU DE BEAUCASTEL CHATEAUNEUF-DU-PAPE 0,75L
Opis
Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape – klasyka z Doliny Rodanu w najwyższym wydaniu dla koneserów.
Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape to jedno z najlepszych win francuskich. Prawdziwe arcydzieło winiarzy z rodziny Perrin pochodzi z najlepszej części posiadłości Chateau de Beaucastel, której zawdzięcza swoją nazwę. W skład mistrzowskiego kupażu wchodzą wszystkie szczepy dopuszczane przez apelację Chateauneuf-du-Pape AOC:
- Vaccarèse
- Terret Noir
- Muscardin
- Clairette
- Picpoul
- Picardan
- Bourboulenc
- Roussanne
- Cinsault
- Counoise
- Grenache
- Mourvèdre
- Syrah
Każdy ze szczepów jest poddawany osobnej winifikacji. Syrah i Mourvedre fermentują w dębowych kadziach, a reszta w betonowych. Po zmieszaniu wino dojrzewa w dużych, 400-litrowych beczkach dębowych przez okres jednego roku, a po zabutelkowaniu jeszcze rok.
Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape jest winem niezwykle złożonym i bogatym w smaku. Aby docenić je w pełni, nie powinno się go otwierać wcześniej niż 6-7 lat po zbiorach. We właściwych warunkach może leżakować od 10 do nawet 20 lat. To najwyższej klasy Chateauneuf-du-Pape jest przystępne w odbiorze, dzięki czemu zachwyci również średnio zaawansowanego konsumenta wina. Jest to jedno z najwyżej ocenianych win świata.
Od 1988 roku nieprzerwanie znajduje się na liście TOP 100 Wine Spectator. W 2019 roku zajęło 6 pozycję w rankingu najlepszych win świata. To bardzo wykwintny prezent i ozdoba każdej kolekcji szlachetnych win.
Jakie cechy charakteryzują Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape?
- Barwa: bardzo ciemna, czerwona
- Zapach: bardzo złożony – wiśnie, dojrzałe maliny, owoce leśne, skóra, wilgotna ziemia, piżmo, nieco tytoniu, ziół, lukrecji
- Smak: bogaty, pełny, dojrzałe owoce, jedwabiste taniny, przyprawy korzenne, cedr, zioła, skóra
- Finisz: wyjątkowo długi i zrównoważony, owoce z przewagą dojrzałej wiśni, taniny i przyprawy
Z czym podawać Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape?
Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape komponuje się z większością dań mięsnych, przyprawami ziołowymi, mięsami wędzonymi, mięsno-warzywnymi specjalnościami kuchni francuskiej. Należy serwować je w temperaturze 16-18 stopni, w możliwie największych kieliszkach do czerwonego wina, które pomogą uwolnić niezwykle bogaty bukiet.
Jak powstało Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape?
Producentem wina Chateau de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape jest firma rodziny Perrin, która nabyła w 1909 roku Chateau de Beaucastel – jedną z najbardziej uznanych i prestiżowych posiadłości w regionie Doliny Rodanu. Od tego czasu Famille Perrin poszerzała krok po kroku areał swoich winnic, stając się jednym z największych i najlepszych producentów wina w regionie.
W winnicach Perrin uprawa się wszystkie 13 szczepów dopuszczanych przez apelację. Winorośl uprawiana jest bez użycia nawozów sztucznych i środków owadobójczych, a winogrona do najlepszych win zbierane i selekcjonowane są ręcznie.
Obecnie firmą zarządza 6 członków rodziny Perrin – dwóch z piątego i czterech z szóstego pokolenia, którzy spotykają się corocznie i zespołowo tworzą znakomite kupaże. Siedzibą firmy cały czas pozostaje Chateau de Beaucastel, położone w południowej części Doliny Rodanu i otoczone najstarszymi nasadzeniami winorośli.
Wino zawiera siarczyny.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,75 L |
ALKOHOL | 14,5% |
PRZEZNACZENIE | JAGNIĘCINA |
SZCZEP WINOROŚLI | VACCARESE + TERRET NOIR + MUSCARDIN + CLAIRETTE + PICPOUL + PICARDAN + BOURBOULENC + ROUSSANNE + CINSAULT + COUNOISE + GRENACHE + MOURVEDRE + SYRAH |
RODZAJ WINA | CZERWONE |
REGION WINA | COTES DU RHONE |
WYTRAWNOŚĆ | WYTRAWNE |
KRAJ WINA | FRANCJA |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.