Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
BACARDI ANEJO CUATRO 4YO RUM 0,7L
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Bacardi Anejo Cuatro 4YO Rum – doskonały rum dla wszystkich.
Bacardi Anejo Quatro 4YO Rum powstaje w Puerto Rico. Podczas 4-letniego leżakowania w beczkach nabiera złocistej barwy i łagodnego smaku. Jego receptura inspirowana jest notatkami Facundo Bacardi Masso, jednego z założycieli firmy, która obecnie jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek rumu.
Doskonale sprawdzi się w typowych drinkach na bazie rumu, chociaż warto spróbować go również w czystej postaci lub na kostce lodu. Butelka ozdobiona charakterystycznym logotypem z czarnym nietoperzem to doskonały prezent dla początkującego miłośnika rumu jak i również cygar. Pełny aromat i łagodny smak perfekcyjnie podkreśli walory niezbyt ciężkiego, kubańskiego cygara.
Bacardi Anejo Cuatro 4YO Rum ukazał się na runku w 2018 roku, a sam producent określił go jako "wstęp do rumów klasy premium".
Jakie cechy charakteryzują Bacardi Anejo Cuatro 4YO Rum ?
- Barwa: złocista, bursztynowa;
- Zapach: wanilia, goździki, miód, toffee, cynamon, gałka muszkatołowa;
- Smak: ciemny miód, wanilia, toffee, goździki, odrobina pikantnych przypraw;
- Finisz: średniej długości, wytrawny karmel, wanilia i korzenne przyprawy.
Jakiego drinka skomponować z Bacardi Anejo Cuatro 4YO Rum ?
Podobno z dodatkiem Ginger Ale tworzy prawdziwie karaibski smak:
Cuatro Highball: w szklance typu highball podajemy na lodzie 50ml Bacardi Cuatro Anejo i 100ml Ginger Ale. Dekorujemy plasterkiem cytryny. Jeśli ktoś lubi może dodać kroplę Angostury Bitters.
Jak powstała marka Bacardi ?
Kultową markę założyli na Kubie hiszpańscy emigranci – Facundo i Jose Bacardi Masso w 1862 roku. Przedsiębiorczy bracia postawili sobie ambitne zadanie – postanowili wyprodukować rum skierowany do odbiorców ze średnich i wyższych klas społecznych.
Ówczesny rum był ostrym, surowym destylatem i w niczym nie przypominał dzisiejszych, subtelnych, aromatycznych i wyrafinowanych w smaku trunków. Nowy rodzaj rumu szybko zyskał uznanie wśród konsumentów, a produkcja dynamicznie rosła. W latach 90-tych XIX wieku syn założyciela – Emilio został wydalony z kraju za spiskowanie przeciwko Hiszpanii. Powrócił na wyspę w 1899 roku po odzyskaniu niepodległości przez Kubę i został burmistrzem Santiago, gdzie destylarnia miała swoją pierwszą siedzibę. W tych czasach narodził się słynny cocktail Cuba Libre, który wziął swoją nazwę od toastów za wolną Kubę "Por Cuba Libre".
Na początku XX wieku powstały filie Bacardi w Barcelonie i w Nowym Jorku. Wbrew pozorom czasy prohibicji nie zahamowały sprzedaży. Amerykanie tłumnie przybywali na Kubę, żeby bawić się w niezliczonych barach i klubach, a ówcześni celebryci spopularyzowali Bacardi na całym świecie. Kubański rozdział w historii Bacardi zakończyła komunistyczna rewolucja. W 1960 roku majątek został skonfiskowany a destylarnia znacjonalizowana.
Jednak przewidująca rodzina zdążyła wybudować nowe destylarnie w Meksyku i Puerto Rico, a także zastrzec nazwę i logotyp z czarnym nietoperzem. Od 1965 roku główne biuro Bacardi znajduje się na Bahamach, a produkcja pozostała w Peuerto Rico. Bacardi jest największą, pozostającą w rękach jednej rodziny firmą alkoholową świata. O wielkości produkcji świadczy, że co sekundę barmani na całym świecie serwują 130 drinków na bazie Bacardi.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,7 L |
KRAJ | PUERTO RICO |
ALKOHOL | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.
Zbych
Super trunek