Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Producenci
WHISKY ABERLOUR SINGLE MALT – ŚWIĘTY DROSTAN, DRUIDZI I MISTYCZNY DĄB. 0
WHISKY ABERLOUR – ŚWIĘTY DROSTAN, DRUIDZI I MISTYCZNY DĄB.

Celtowie wierzyli, że słodkie, czyste górskie źródła w Szkocji szepczą tajemnice, a Druidzi cenili je jako wody posiadające moc uzdrawiania. To właśnie na tej świętej ziemi w 1879 roku filantrop James Fleming założył destylarnię i od tego czasu Aberlour wykorzystuje te legendarne wody do tworzenia swojej whisky.

Destylarnia zawdzięcza swój charakter pozyskiwaniu lokalnych składników i dojrzewaniu w dwóch rodzajach beczek. Przesiąknięta wielowiekową legendą i otoczona dramatyczną góralską scenerią Ben Rinnes, wioska Aberlour leży w samym sercu Speyside, gdzie strumień Lour łączy się z rzeką Spey.

James Flaming wybrał lokalizację, która nie tylko zapewniała pewny dopływ czystej źródlanej wody, płynącej po różowym granicie na wzgórzu Ben Rinnes, ale także miejsce zakorzenione w starożytności i znane ze swojego magicznego związku z wodą.

Pewnego mistycyzmu dodaje fakt, iż destylarnia została wybudowana nieopodal studni Św. Drostana.


Historia tejże studni sięga 1000 lat wstecz, kiedy to stanowiła święte miejsce dla Druidów. W późniejszych czasach wodą z tej właśnie studni Święty Drostan – obecny patron destylarni Aberlour, chrzcił pierwszych na tych ziemiach Chrześcijan. Najciekawszy jest fakt, iż owa studnia była przez długi okres wyschnięta, aż do czasu zdobycia przez markę whisky Aberlour pierwszego medalu w 1986 roku. Wtedy też miejsce to ponownie napełniło się wodą.

Zapraszamy do zapoznania się z dalszą częścią artykułu, w której opiszemy, chociażby, jak wygląda proces produkcji tej wyjątkowej whisky single malt, a także opowiemy kilka słów na temat portfolio marki Aberlour. Życzymy miłego czytania. :)

 

Jak wygląda produkcja whisky single malt Aberlour?

Co sprawia, że whisky Aberlour jest tak wyjątkowa? To rzemiosło, pasja i wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie. Historia destylarni opowiada o lokalnych rodzinach rzemieślników, którzy ukształtowali markę Aberlour w tym, czym jest dzisiaj. W Aberlour mówi się, że ich whisky, ze swoją głębią smaku i charakterem, przemawia do osób odpowiedzianych za jej kreację.

1. SŁODOWANIE.

Swój wyjątkowy smak Aberlour zawdzięcza dwóm fundamentalnie ważnym składnikom – czystej, miękkiej wodzie ze wzgórza Ben Rinnes oraz jęczmieniowi uprawianemu w promieniu 15 mil od destylarni. Po namoczeniu ziaren w wodzie są one przetransportowywane do pomieszczenia, gdzie zachodzi proces kiełkowania, bacznie obserwowany przez doświadczonych słodowników. Osoby te regularnie obracają jęczmień, aby zapewnić równomierny wzrost kiełków. Gdy ziarna wykiełkują, a zawarta w nich skrobia rozłoży się na cukry proste, słodownicy suszą jęczmień w piecu. To właśnie na tym polega proces zwany słodowaniem, który w destylarni Aberlour trwa do 2 tygodni.

 

2. MIELENIE.

Rzemieślnicy z Aberlour, przy użyciu tradycyjnych metod, cierpliwie mielą partie świeżo ususzonego słodu na gruboziarnistą mąkę zwaną śrutem. Proces ten zajmuję około 3 godziny. Śrut dzieli się na mąkę, łuski i miał. Specjalna proporcja łusek w śrucie tworzy naturalny filtr, który zatrzymuje niepożądane cząstki stałe i oczyszcza brzeczkę w kolejnym procesie produkcji whisky (zacieraniu).

3. ZACIERANIE.

Proces ten trwa około 3 godziny i odbywa się w pomieszczeniu destylarni zwanym Mash House. Śruto trafia do specjalnej kadzi zaciernej (mash tun), gdzie trzykrotnie dodawana jest do niego podgrzana woda źródlana. Pierwsze 2 porcje wody trafiają następnie do maszyny fermentującej – 3 porcja wykorzystywana jest do zacierania kolejnej partii śruta. Tak też powstaje brzeczka (the wort), czyli mikstura o zawiesistej konsystencji i słodkawym, słodowym charakterze.

 

4. FERMENTACJA.

Używając wody ze źródeł Birkenbush, brzeczka jest schładzana do temperatury 20°C i przenoszona z kadzi zaciernej do kadzi fermentacyjnej (washbacks). Następnie do płynu dodawane są drożdże, aby rozpocząć fermentację. Przez 48 godzin pracownicy uważnie monitorują pieniącą się miksturę, ponieważ to właśnie podczas tego procesu cukry zawarte w brzeczce są przekształcane w pierwotny alkohol. W rezultacie powstaje pienisty, podobny do piwa napój o zawartości alkoholu około 8,5%.

 

5. DESTYLACJA.

Od samego początku alembiki Aberlour były niezwykle szerokie u podstawy i posiadały wysokie szyje. Wpierw następuje 1 destylacja w alembiku typu wash still. Tak powstaje ciecz zwana „low wine” o zawartości alkoholu około 20- 22%. Następnie jest ona przenoszona do alembika typu spirit still. Tam odbywa się druga destylacja, podczas której maszyna dzieli destylat na 3 różne części: „głowe”, „serce” i „ogon”. Aberlour do produkcji swoich trunków wykorzystuje tylko środkowy destylat (serce) o delikatnym, owocowym smaku. Reszta alkoholu trafia z powrotem do alembików w celu ponownej destylacji. Cały proces trwa około 8 godzin.

 

6. DOJRZEWANIE.

Większość whisky single malt Aberlour dojrzewa w dwóch typach beczek – po Bourbonie z amerykańskiego dębu białego, a także po hiszpańskim winie wzmacnianym Sherry Oloroso. Te rzadkie, drogie i trudne do zdobycia beczki, są osobiście wybierane i selekcjonowane przez Master Blendera Aberlour z tradycyjnych destylarni w USA i winiarni z okolic Jerez w Hiszpanii. Dodatkowo każda beczka jest indywidualnie sprawdzana, aby upewnić się, że drewno posiada odpowiednią kombinację właściwości aromatycznych dla whisky Aberlour.

Beczki z amerykańskiego dębu nadają whisky słodkich nut wanilii i prażonego kokosa, natomiast beczki po Sherry odpowiadają za bardziej bogatyowocowy i korzenny charakter oraz ciemny, bursztynowy kolor. Połączenie tych dwóch rodzajów trunków we właściwych proporcjach nadaje idealną równowagę finalnemu produktowi. Cały ten proces jest sekretną sztuką Master Distillera Aberlour.

 

Czyny mówią głośniej niż nasze słowa…

Zamiast chwalić się charakterystycznymi właściwościami swojego single malta, James Fleming, pozostał wierny mottu swojej rodziny, które mówiło: „Let the deed show”. To powiedzenie można po prostu przetłumaczyć, jako „czyny mówią głośniej niż nasze słowa”. James Fleming pozwolił, by jego whisky przemówiła. To właśnie jego działania, a także wszystkich rzemieślników Aberlour, zdefiniowały i nadal definiują charakter tej whisky. Destylarnia upodobała sobie 6 najbardziej zasłużonych czynów…

Deed No. 22
James Fleming zainicjował oraz sfinansował budowę mostu Penny Bridge po tym, jak rwista i niebezpieczna rzeka Spey odebrała życie młodemu chłopcu. Był on typem człowieka, który nigdy nie szukał nagrody ani uznania za swoją dobroć.

Deed No. 9
Nic tylko jęczmień najwyższej jakości! Czystość jest dla Aberlour bardzo ważna, dlatego też pracownicy dokładnie sprawdzają każdą dostawę słodu jęczmiennego, aby upewnić się, że zawiera on tylko i wyłącznie ten rodzaj zboża.

Deed No. 19
Co roku w lutym destylarnia wlewa butelkę whisky Aberlour 12YO do rzeki Spey, aby rozpocząć sezon połowów łososia. Pobłogosławienie wody w ten sposób daje mieszkańcom nadzieję na dobry sezon wędkarski.

 

Deed No. 1
Podwójna beczka – podwójna głębia. Dwanaście lat dojrzewania w beczkach po hiszpańskim winie sherry i w amerykańskim dębie po bourbonie to minimalny czas dojrzewania whisky Aberlour, aby ta nabrała odpowiedniej złożoności i wielowymiarowego profilu – charakterystycznego dla destylarni.

Deed No. 7
Kilka mil od destylarni Aberlour rośnie jęczmień, który nadaje whisky niezwykłe właściwości. To właśnie ten lokalny jęczmień odpowiada za prawdziwie wyróżniający się charakter whisky single malt Aberlour.

Deed No. 2
Dwanaście lat spania w beczkach po sherry i po bourbonie to sposób, w jaki bohaterska whisky Aberlour dojrzewa do niemal niezgłębionej złożoności. Nie można przyspieszyć tego procesu przez wzgląd na głębie jej smaku.

 

Kilka słów o poszczególnych edycjach whisky Aberlour.

Whisky Aberlour jest jednym z najbardziej wyróżniających się w smaku single maltów nie tylko w Speyside, ale i całej Szkocji. Whisky ta zaskarbiła sobie wiele podniebień. Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi będziecie mogli znaleźć idealną whisky Aberlour dopasowaną do swojego gustu - a może będzie to każda z nich? :) Poniżej napisaliśmy kilka słów na temat całego portfolio tej marki.

WHISKY  SINGLE MALT ABERLOUR 12YO

Jest to 12-letni single malt butelkowany z mocą 40%. Whisky ta dojrzewała w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie oraz po hiszpańskim winie, sherry Oloroso. Wyróżnia się słodkim, waniliowym smakiem z owocowo-korzennymi nutami. Idealnie nadaje się dla osób zaczynających przygodę z whisky typu single malt.

WHISKY SINGLE MALT ABERLOUR 14YO

14-letnia whisky butelkowana o mocy 40%. Dojrzewała w specjalnie wyselekcjonowanych, dwóch rodzajach beczek: po hiszpańskim, wzmacnianym winie Sherry Oloroso oraz w większej części w beczkach z dębu amerykańskiego. Charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem, pełnym nut czarnych porzeczek, jeżyn, karmelu i przypraw korzennych. W stosunku do wersji 12 letniej, Aberlour 14YO ma większy udział whisky leżakujących w beczkach po Sherry.

 

WHISKY SINGLE MALT ABERLOUR 16YO

To 16-letni trunek, który dojrzewa w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie oraz po hiszpańskim winie wzmacnianym sherry Oloroso. Jest to propozycja bardziej wytrawna niż jej młodsze siostry. Posiada okrągły smak bogaty w słodko-kwiatowe nuty z przyprawami korzennymi, marmoladą owocową i dębiną. W stosunku do wersji 14 letniej, Aberlour 16YO ma większy udział whisky leżakujących w beczkach po Sherry i oczywiście dłuższy wiek leżakowania w beczkach.

WHISKY SINGLE MALT ABERLOUR 18YO

Fenomenalna, 18-letnia whisky single malt. Whisky ta należy do rodzaju Double cask matured, co oznacza, że dojrzewała w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie oraz po hiszpańskim winie wzmacnianym sherry Oloroso. Posiada zdecydowanie inną słodyczy niż ta, którą możemy uraczyć się w młodszych edycjach. Aberlour 18YO jest jedwabista i maślana w smaku, z odrobiną posmaku dębu. W stosunku do wersji 16 letniej, Aberlour 18YO ma większy udział whisky leżakujących w beczkach po Sherry i oczywiście dłuższy wiek leżakowania w beczkach. Nie lada gratka dla smakosza whisky.

 

WHISKY SINGLE MALT ABERLOUR A'BUNADH

Zrobiona została na wzór whisky produkowanej za czasów właścicielem destylarni był Fleming. Dojrzewa tylko i wyłącznie w beczkach po hiszpańskim winie Sherry Oloroso i rozlewana jest do butelek w mocy beczki (Cask Strenght) bez filtrowania na zimno - prawdziwy rarytas. Za sprawą wysokiej procentowości, whisky ta nie należy do najłatwiejszych, ale bogactwem smaku ta whisky zaskarbiła sobie sympatię koneserów na całym świecie. Charakteryzuje się owocowymi nutami pomarańczy i czereśni, a także imbiru, czekolady i dębu. 

WHISKY SINGLE MALT ABERLOUR A'BUNADH ALBA

W przeciwieństwie do klasycznej wersji Aberlour A’Bunadh, wersja Alba dojrzewa tylko i wyłącznie w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Za sprawą wysokiej procentowości, whisky ta nie należy do najłatwiejszych. Trunek ten jest pełen nut suszonych jabłek, kremu śmietankowego, cynamonu i skórki cytrusowej. Aberlour A'Bunadh Alba stanowi ciekawy kontrast smakowy dla A'Bunadh wynikający z dwóch różnych typów beczek, w których leżakowały te whisky.

 

WHISKY SINGLE MALT ABERLOUR CASG ANNAMH

Jest to whisky single malt komponowana z wyselekcjonowanych destylatów w beczkach po sherry oloroso i dwóch rodzajach beczek z dębu amerykańskiego. Niesamowicie nasycona walorami smakowymi. Charakteryzuje się nutami owocowymi, głównie dojrzałych jabłek i brzoskwini oraz lekko pikantnych przypraw takich, jak cynamon, goździki czy lukrecja.

 

Gdzie w Warszawie kupić whisky Aberlour?

Po te naprawdę interesujące produkty, jakimi są whisky single malt marki Aberlour, zapraszamy do naszego salonu Propaganda Alkohole, znajdującego się na warszawskim Ursynowie. Chętnie pomożemy w doborze odpowiedniego produktu dla waszego podniebienia, a także odpowiemy na nurtujące was pytania.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl