Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
279,00 zł
249,00 zł
Cena regularna:
299,00 zł
399,00 zł
Cena regularna:
499,00 zł
199,90 zł
Owiany otoczką awanturniczo-romantycznych legend, rum jest napojem alkoholowym, który powstaje w wyniku destylacji zacieru na bazie melasy lub soku z trzciny cukrowej. Produkuje się go na całym świecie, a różnorodność jego gatunków i rodzajów jest praktycznie niezliczona. W przeciwieństwie do whisky, koniaków czy wina, metody produkcji rumu nie są regulowane żadnymi przepisami prawa międzynarodowego.
Wszelkie dane dotyczące metody produkcji, okresu dojrzewania, mieszania składowych destylatów i dodatków smakowych są wyłącznie sprawą producenta. Również nazewnictwo rumów nie ma określonych zasad – dla przykładu każdy rum może nosić na etykiecie takie napisy jak "Extra", "Old", "Superior" i tym podobne.
Światowa kariera rumu i coraz bardziej wymagająca rzesza jego miłośników, stanowi poważne wyzwanie na producentów. Sukcesywnie pojawiają się interesujące trunki bardzo wysokiej jakości, których degustacja dostarcza nie mniejszych wrażeń niż delektowanie się szkocką czy francuskim koniakiem.
Nazwy rum użyto po raz pierwszy w połowie XVII wieku na Barbadosie. Najprawdopodobniej właśnie tam ktoś wpadł na pomysł, żeby melasę – dotąd odpadek pozostający po produkcji cukru z trzciny cukrowej, poddać fermentacji, a następnie destylacji. W szlachetniejszych rumach zamiast melasy używa się świeżego, gęstego soku z trzciny cukrowej zwanego "miodem".
Sfermentowany przy udziale drożdży (naturalnych – "dzikich" lub wyhodowanych specjalnie w tym celu) zacier poddaje się jednokrotnej destylacji w kolumnach bądź alembikach (czasami łączone są obie metody). Rum może, ale nie musi zawierać różne dodatki smakowe – korzenne przyprawy, wyciągi z owoców i karmel.
Kolejny etap to leżakowanie w różnego rodzaju beczkach dębowych (np. po bourbonie, rzadziej po koniaku, whisky czy winie) lub w stalowych zbiornikach.
Maturacja rumu to przeważnie okres od 1 roku do 10 lat, chociaż zdarzają się szlachetne rumu o znacznie dłuższym czasie dojrzewania. Większość trunków powstaje z mieszania destylatów o różnym okresie starzenia, często stosuje się zaczerpniętą z produkcji sherry metodę "solera" czyli wykorzystywanie części starszych destylatów i stopniowe zastępowanie ich młodszymi.
Ze względu na styl rumów, możemy podzielić je według kultury i języka byłych kolonii:
Kolejne kryterium, które ułatwi klasyfikację rumu, to podział według metod produkcji:
Zapraszamy do salonu Propaganda Alkohole, znajdującego się przy Al. KEN 51/u5 na warszawskim Ursynowie. Nasi doradcy pomogą w odkrywaniu bogatego i dość skomplikowanego świata rumów oraz ułatwią wybór odpowiedniego rumu.