Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Opcje przeglądania
ANGLIA
ALBANIA
AMERYKA ŚRODKOWA
ARGENTYNA
ARMENIA
AUSTRIA
AUSTRALIA
BARBADOS
BELGIA
BIAŁORUŚ
BRAZYLIA
BUŁGARIA
CHORWACJA
CZECHY
CHILE
CHINY
DANIA
DOMINIKANA
ETIOPIA
ESTONIA
FIJI
FILIPINY
FINLANDIA
FRANCJA
GRECJA
GRENADA
GWATEMALA
HISZPANIA
HOLANDIA
HONDURAS
INDIE
IRLANDIA
IZRAEL
JAMAICA
JAPONIA
KANADA
KARAIBY
KOLUMBIA
KUBA
LITWA
ŁOTWA
NIEMCY
NIKARAGUA
NOWA ZELANDIA
MEKSYK
MOŁDAWIA
MONGOLIA
PANAMA
PERU
POLSKA
PORTUGALIA
PUERTO RICO
ROSJA
RPA
SINGAPUR
SALWADOR
SZKOCJA
SŁOWACJA
SRI LANKA
SZWAJCARIA
SZWECJA
TAJLANDIA
TAJWAN
TRYNIDAD
TRYNIDAD I TOBAGO
TURCJA
USA
UKRAINA
WENEZUELA
WĘGRY
WIELKA BRYTANIA
WŁOCHY
WYSPY BAHAMA
MAURITIUS
BRAZYLIA / WIETNAM / INDIE
CZARNOGÓRA

Stworzenie wspaniałego destylatu to niezwykle żmudna praca, wymagająca wyjątkowej wiedzy. Tak też 3 miliony drzew i 300 producentów po dziś dzień podtrzymuje wielowiekową tradycję produkcji Calvadosa. Wszystko tak naprawdę zaczyna się w sadzie, gdyż Calvados, w przeciwieństwie do większości trunków, produkowany jest z… jabłek! Te niezwykłe alkohole, produkowane są tylko i wyłącznie we francuskim regionie Normandia, objętym trzema różnymi apelacjami AOC, ale o tym opowiemy w akapitach poniżej. :)
Calvados destylowany jest z cydru jabłkowego (częściowo gruszkowego), stąd też najważniejszym okresem są zbiory, które w przypadku odmian najpóźniej dojrzewających rozpoczynają się zwykle we wrześniu i kończą w połowie grudnia. Jabłka dzielą się na cztery rodziny:
To subtelna mieszanka tych różnych odmian nadaje cydrowi, który będzie destylowany, równowagę i charakter, które następnie pojawiają się w Calvadosie. W przypadku apelacji Calvados AOC i Calvados Pays d'Auge AOC sok jabłkowy fermentuje około 21 dni. Jeżeli chodzi o apelację Calvados Domfrontais AOC, czas ten wydłuża się do około 30 dni. Tak powstały cydr przekształcany jest w Calvados poprzez destylację. Gdy jest podgrzewany, zawarty w nim alkohol odparowuje przed wodą.
Destylator jest instrumentem, który zbiera te opary i skrapla je, aby uzyskać najlepsze eau-de-vie (destylaty). Ogromne znaczenie ma oczywiście rodzaj urządzenia używanego do tego procesu. W ramach trzech apelacji Calvadosa istnieją dwa rodzaje destylatorów – pot still i column still. Apelacja Calvados AOC jest jedyną, która dopuszcza obydwie metody destylacji. Proces zachodzący w miedzianym alembiku i/lub kolumnie destylacyjnej nadal daje bezbarwną i zadziwiająco kwiatowo-owocową eau-de-vie, która z czasem nabierze koloru i pięknie rozwinie się poprzez kontakt z beczką.
W zależności od apelacji Calvados może być zabutelkowany dopiero po co najmniej 2 lub 3 latach spędzonych w beczce. Destylaty dojrzewają wyłącznie w beczkach dębowych. Aby legalnie zostać dopuszczony do sprzedaży, Calvados musi mieć co najmniej 40% zawartości alkoholu. Ta objętość uzyskiwana jest przez mistrza piwnicy, który stopniowo dodaje oczyszczoną wodę do dojrzewających eau-de-vie. W trakcie procesu dojrzewania Calvados jest napowietrzany i przenoszony do innych beczek, aby uczynić go bardziej miękkim i nadać mu pożądanych właściwości. Tak powstały trunek zostaje zabutelkowany i jest gotowy do cieszenia naszych podniebień. :)
Istnieją trzy apelacje AOC dla Calvadosów, które na pierwszy rzut oka są bardzo podobne, jednak występują w nich pewne istotne różnice:
Obszar apelacji Calvados obejmuje dużą część Dolnej Normandii i część sąsiednich departamentów: Eure, Seine-Maritime, Mayenne, Sarthe i Oise.
Na tym obszarze panuje klimat typu oceanicznego, charakteryzujący się dość niewielkimi wahaniami temperatury oraz obfitymi i regularnymi opadami deszczu. W tej apelacji nie ma obowiązkowej metody destylacji, jednak jest on wytwarzany głównie za pomocą kolumn destylacyjnych. Calvados musi dojrzewać przez co najmniej dwa lata w dębowych beczkach, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży. Apelacja ta nie posiada ścisłych norm produkcji.
Obszar apelacji Calvados Pays d'Auge rozciąga się na wschodnią część departamentu Calvados i obejmuje również kilka sąsiednich gmin w departamentach Orne i Eure. Najczęstszymi glebami są płytkie gleby gliniasto-wapienne zalegające na zboczach, a klimat oceaniczny charakteryzuje się niskim zakresem temperatur. Cydr użyty do jego produkcji może składać się max. w 30% z soku gruszkowego. W przypadku apelacji Calvados Pays d'Auge AOC destylacja cydru musi odbywać się w miedzianych alembikach.
Region Domfrontais położony jest w południowej części Normandii Bocage i rozciąga się na gminy, głównie w departamentach Manche, Orne i Mayenne. Klimat na tym obszarze jest oceaniczny, charakteryzuje się dość małymi wahaniami temperatury i głównie wiatrami zachodnimi. Calvados Domfrontais otrzymuje się w drodze destylacji ciągłej przy użyciu kolumny destylacyjnej. Dojrzewa przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach, zanim zostanie dopuszczony do sprzedaży. Do produkcji cydru musi być użyte co najmniej 30% soku z gruszek.
Calvadosy z wszystkich trzech apelacji dzieli się na 2 rodzaje: blendy i rocznikowe. Po zabutelkowaniu Calvadosów typu Blended za oznaczenie wieku na etykiecie odpowiada wiek najmłodszego Calvadosa w mieszance. Jeśli chodzi o rocznikowe Calvadosy, są to mieszanki eau-de-vies, które zostały wydestylowane w tym samym roku i wtedy ten rok pojawia się na etykiecie. Oświadczenie o wieku musi być zgodne z ogólnie przyjętymi, następującymi specyfikacjami:
Oznaczenia Calvadosów są niezwykle zbliżone do tych stosowanych przy produkcji Koniaków. :)
Wraz z czasem spędzonym w beczce, aromaty Calvadosa stopniowo stają się delikatniejsze, a jego kolor głębszy, przechodząc od złotych do głębszych, bursztynowych odcieni. Aromaty świeżych jabłek, bardzo wyraźne w młodym Calvadosie, ewoluują w kierunku bardziej złożonych aromatów gotowanych jabłek i dębu, a także rozwijają się nuty wanilii, miodu, przypraw oraz orzechów włoskich, charakterystycznych dla dłuższego dojrzewania.
Calvados to trunek niezwykle zbliżony do koniaków. Dlatego też rekomendowane jest spożywanie go ze specjalnych kieliszków o pękatej czarce – tzw. koniakówek. Najlepiej podawać go w „temperaturze pokojowej”, czyli około 18 stopni. Młodsze wersje Calvadosów świetnie sprawdzą się również w nowoczesnych koktajlach. :)
Interesuje cię sklep z Calvadosem w Warszawie? A może zastanawiasz się gdzie kupić Calvados online? Nasz sklep Propaganda Alkohole oferuje to wszystko! Dodatkowo nasi wyszkoleni doradcy specjalizują się w doborze idealnego produktu do Twoich potrzeb lub do danej sytuacji. Zachęcamy do odwiedzenia nas osobiście lub do kontaktu mailowego i telefonicznego. Zapraszamy Serdecznie! :)