Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Pierwowzór whisky Johnnie Walker Black Label powstał już w połowie XIX wieku. Początkowo nazywał się on Extra Special Old Highland. Do jego produkcji używana jest kompozycja ponad 40 pojedynczych gatunków whisky, z których głównymi pozycjami są dwa szkockie single malty – Cardhu z regionu Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay.
Każda z whisky wchodzących w skład Johnnie Walker Black Label dojrzewa w różnych, starannie wyselekcjonowanych, dębowych beczkach po winie hiszpańskim sherry lub bourbonie przez okres minimum 12 lat. Już na pierwszy rzut oka trunek urzeka swoją piękną ciemno-bursztynową barwą, po czym zachwyca szerokim i znakomicie dobranym bukietem aromatów i smaków.
Trunek Johnnie Walker Black Label to także jedna z ulubionych whisky blended (mieszanych) jednego z najbardziej znanych krytyków whisky na świecie – Jima Murraya, który co roku wydaje książkę zatytułowaną „Whisky Bible” – Biblia whisky.
Sklep Propaganda prezentuje whisky Johnnie Walker Black Label w wersji 0,7L w gołej butelce.
Wszystko zaczyna się od zboża – jęczmienia lub innego ziarna. Są one bogate w skrobie, jednak aby wytworzyć alkohol, trzeba przekształcić je w tzw. rozpuszczalne cukry. Dzieje się to naturalnie w momencie, gdy zboże zaczyna kiełkować. Aby mu to umożliwić, podlewa się ziarna gorącą wodą i podgrzewa. Proces ten nazywa się słodowaniem.
Gdy zboże wykiełkuje, trafia do pieca, gdzie jest suszone. Na tym etapie czasami dodaje się torf, który nadaje gotowej whisky pożądany dymny smak (Johnnie Walker Black Label i Johnnie Walker Double Black). Następnie ususzone zboże poddawane jest mieleniu oraz obróbce cieplnej – tak powstaje zacier, potrzebny do kolejnego etapu produkcji.
Teraz zacier poddawany jest fermentacji. Dodaje się do niego drożdże, które następnie zamieniają powstały w procesie kiełkowania cukier w alkohol. W ten sposób tworzy się napój alkoholowy podobny do piwa.
Roztwór ten następnie jest dwukrotnie destylowany. Destylacja polega na gotowaniu cieczy w dużym naczyniu. Głównie są to alembiki wykonane z miedzi. Proces ten obniża zawartość wody i zwiększa stężenie alkoholu oraz smaku w powstałym trunku.
Na koniec destylat przelewa się do dębowych beczek, gdzie poddawany jest dojrzewaniu. Leżakowanie tego trunku musi trwać co najmniej trzy lata. Beczki to jeden z najważniejszych czynników wpływających na kolor i walory smakowe gotowej już whisky. Szacuje się, że trunek nabiera aż od 40% do 70% smaku właśnie podczas dojrzewania w beczce.
Historia Johnnego Walkera rozpoczyna się w 1820 roku, kiedy to pewien młody chłopak po śmierci swojego ojca sprzedał rodzinną farmę i otworzył własny sklep spożywczy. Mowa oczywiście o Johnie Walkerze. Cała sytuacja miała miejsce w tętniącym życiem Kilmarnock, szkockim mieście gdzie prawie każdy sklep posiadał whisky single malt swojej produkcji. Trunki te jednak nie przypadły do gustu naszemu bohaterowi. Przedsiębiorczy i sprytny John zaczął produkować własną, blendowaną whisky, która szybko zyskała na popularności.
W 1857 roku, po śmierci J. Walkera, dobrze prosperujący sklep przeszedł na syna – Aleksandra. Tak jak jego ojciec, posiadał on nosa do interesów. W 1867 roku wypuścił na rynek pierwszą whisky spod marki Johnnie Walker, nazwaną „Old Highland Whiskey”. Następnie zaangażował on kapitanów statków w swój interes, dzięki czemu jego whisky trafiła we wszystkie 4 strony świata. Wkrótce Aleksander zaczął używać słynnej kwadratowej butelki, która w połączeniu z charakterystyczną, pochyloną etykietą sprawiła, że jego whisky wyróżniały się z tłumu.
W 1889 roku firmę przejęli synowie Aleksandra – George i Aleksander II. W 1909 roku zmienili oni nazwy whisky w oparciu o kolory etykiet na butelce. Tak powstali znani dziś wszystkim Johnnie Walker Red Label oraz Johnnie Walker Black Label. Jeszcze w tym samym roku powstało logo marki. Zaprojektował je młody ilustrator – Tom Brown. Striding Man, bo tak nazwano logo, do dziś jest nieodłączną częścią wizerunku marki. Od końca XX wieku zaczęto powiększać portfolio marki, poprzez dodawanie takich butelek jak Blue Label czy Gold Label.
Obecnie Johnnie Walker jest najlepiej sprzedającą się szkocką blended whisky na świecie.
POJEMNOŚĆ | 0,7 L |
KRAJ | SZKOCJA |
ALKOHOL | 40% |
RODZAJ WHISK(E)Y | BLENDED WHISK(E)Y |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.
Dariusz Ski
Polecam sklep. Profesjonalna obsługa (rewelacyjny kontakt, 100% zaangażowania) Produkt dobrej jakości i w dobrej cenie.