Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
DON PAPA RUM 0,2L / FILIPINY
Opis
Don Papa Rum – doskonały rum z Filipin o owocowym aromacie i subtelnym smaku.
Don Papa to rum klasy premium. Do jego produkcji używana jest najwyższej jakości trzcina cukrowa pochodząca z filipińskiej wyspy Negros Occidental, która ze względu na swój mikroklimat i bogatą glebę pochodzenia wulkanicznego jest wprost idealnym miejscem na jej uprawę. Trzcinę cukrową, z której powstaje rum Don Papa, zbiera się wyłącznie od października do maja, kiedy zawartość cukru jest najwyższa.
Melasa poddawana jest fermentacji i destylacji w destylarni Bago, a gotowy destylat leżakuje w beczkach dębowych po amerykańskim bourbonie, u podnóża góry Kanlaon. Gorący i wilgotny klimat tego miejsca sprawia, że 7-letni okres dojrzewania pozwala na osiągnięcie pełnej palety smaków i aromatów oraz wyjątkowej słodyczy i gładkości.
Don Papa rum zawdzięcza swoją nazwę legendarnemu bohaterowi rewolucji, przywódcy i szamanowi Dionisio Magbuelas, znanemu pod przydomkiem "Papa Isio". Trunek ten jest na tyle delikatny w smaku, że warto spróbować go w czystej postaci na kostce lodu, chociaż w drinkach sprawdzi się równie znakomicie.
Ciekawostką jest fakt, iż "angels share", czyli ubytek trunku w wyniku odparowywania alkoholu, wynosi w tym przypadku aż 8%.
Jakie cechy charakteryzują Don Papa Rum?
- Barwa: bursztynowa
- Zapach: owoce, wanilia, miód, cynamon
- Smak: gładki i słodki, rodzynki, kandyzowane owoce, dojrzałe mandarynki i morele
- Finisz: słodki i przyjemny z nutą cynamonu
Jakiego drinka skomponować z Don Papa Rum?
Aromatyczny i romantyczny zachód na gorącej plaży, czyli…
Sunset By The Bay
Składniki:
- 45 ml Don Papa Rum
- 100 ml soku z pomarańczy
- 30 ml soku z ananasa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wlewamy do szklanki typu highball, wypełnionej lodem. Dodajemy powoli jedną łyżeczkę grenadyny, dekorujemy skórką pomarańczową i gotowe!
Jak powstał Don Papa Rum?
Historia marki nie jest długa. Firmę Bleeding Heart Rum Company założył Stephen Caroll – jeden z dyrektorów zarządzających Remy Cointreau. Podczas podróży na Filipiny zafascynował się miejscową tradycją, a także wyjątkową jakością tamtejszej trzciny cukrowej. Na filipińskim rynku zadebiutował w 2012 roku, niewiele później Don Papa zawojował rynki europejskie. Jest bardzo popularnym i cenionym trunkiem, o czym świadczą liczne nagrody i medale uzyskane na międzynarodowych targach i wystawach.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,2 L |
KRAJ | FILIPINY |
ALKOHOL | 40% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.