Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
Jeżeli bourbon to produkcja oparta na tradycji, to bourbon Angel’s Envy Port Finish jest nieposkromionym młodzieńcem, gotowym do buntu. W przeciwieństwie do wielu swoich poprzedników, Angel's Envy to świeża marka, która nie zawsze trzyma się konwencji. Jest to jedna z pierwszych amerykańskich marek whisky, która zastosowała proces podwójnego dojrzewania powszechnie stosowanego w produkcji szkockiej whisky. Ta unikatowa ekspresja dojrzewa przez okres od 4 do 6 lat w nowych, zwęglonych beczkach z białego dębu amerykańskiego o pojemności 53 litrów. To byłoby wystarczające dla wielu innych bourbonów, jednak w Angel’s Envy postanowili pójść o krok dalej.
Po tym „standardowym” okresie dojrzewania destylarnia kontynuuje ten proces poprzez finiszowanie przez dodatkowe sześć miesięcy. Tym razem w 60-galonowych beczkach po winie wzmacnianym Porto sprowadzanych specjalnie z Douro Valley w Portugalii, co nadaje bourbonowi Angel’s Envy Port Finish wyjątkowego charakteru i wielowymiarowego profilu smakowego. To niekonwencjonalne podejście Angel's Envy do produkcji bourbonów z Kentucky zdobyło ogromną popularność, odkąd Angel’s Envy Port Finish pojawił się na rynku w 2011 roku, dowodząc przy tym, że nawet najbardziej ugruntowane tradycje mogą ulec odświeżeniu.
To, co miało być jedynie małym, rodzinnym marzeniem, przekształciło się w renomowaną markę bourbonów dostępną we wszystkich 50 stanach USA i wielu krajach na całym świecie. W lutym 2020 roku firma Angel’s Envy rozpoczęła międzynarodową dystrybucję w Wielkiej Brytanii, Australii, Kanadzie i Singapurze. Co więcej, Angel's Envy może poszczycić się już trzema pokoleniami rodziny Hendersonów, zaangażowanymi w tworzenie tego wyjątkowego trunku. Ciekawostką jest również etymologia nazwy marki. Podczas procesu dojrzewania, rocznie z beczek ubywa/wyparowuje, aż około 5% alkoholu.
Destylarnie nazywają ten proces „Angel’s Share”, lub daniną dla aniołów. Po degustacji swojej pierwszej gotowej whisky prosto z beczki Lincoln Henderson – założyciel marki, zażartował, że w końcu dobił lepszego interesu niż anioły. I tak narodziła się „Angel’s Envy”, czyli zazdrość aniołów. Ten wszechstronny profil smakowy bourbonu Angel’s Envy Port Finish sprawia, że można go degustować w czystej postaci, z dodatkiem lodu lub jako składnik wyszukanych koktajli. Stanowi doskonały pomysł na prezent lub elegancki dodatek do każdego domowego barku, zdobywając uznanie zarówno wśród koneserów, jak i nowicjuszy w świecie bourbonów.
Firma Angel's Envy została założona w samym sercu Louisville przez nieposkromionego Master Distillera i legendę Bourbonów z Kentucky – Lincolna Hendersona (1938-2013) oraz jego syna Wesa Hendersona. Lincoln był jednym z pierwszych pionierów kategorii bourbon i amerykańskiej whiskey premium oraz inauguracyjnym członkiem Kentucky Bourbon Hall of Fame. Całe swoje życie spędził na doskonaleniu rzemiosła i tworzeniu doskonałych alkoholi, zdobywając wiele nagród i wyróżnień za swoją pełną oddania i pasji pracę.
Lincoln Henderson rozpoczął poważne studia nad bourbonem jako student w Oklahomie, które ostatecznie ukończył z tytułem licencjata z chemii na Uniwersytecie w Louisville oraz tytułem MBA na Uniwersytecie Webster. Podczas prawie 40-letniej pracy na stanowisku Master Distillera w Brown-Forman Corporation doskonalił swoje umiejętności, rozwijając takie marki jak Woodford Reserve, „Gentleman Jack” i Jack Daniel's Single Barrel. Lincoln przeszedł na emeryturę w 2006 roku, aby na własnych warunkach stworzyć najlepszy na świecie bourbon – kierując się prostą chęcią czerpania przyjemności ze sztuki produkcji whisky.
Postanowił powrócić do pierwotnego sposobu produkcji whiskey, podejmując decyzje w oparciu o konkretny profil smakowy, jaki chciał osiągnąć – tak, aby każda partia była naturalnym wyrazem jego wyjątkowego rzemiosła. Lincoln Henderson uważał, że tworzenie najlepszych bourbonów wymaga w równym stopniu nauki, sztuki oraz szczęścia. Był znany również z eksperymentowania z nowymi alkoholami i metodami, takimi jak finiszowanie whisky w beczkach po winach wzmacnianych sherry i porto, rumie, tequili, czy też brandy.
W rezultacie powstał niespotykany i niezwykle oryginalny bourbon Angel's Envy Port Finish, będący zwieńczeniem jego bogatej kariery, któremu magazyn Wine Enthusiast przyznał, aż 98 punktów – najwyższą w historii ocenę dla bourbonu. Lincoln Henderson został zapamiętany jako innowator i szalejący perfekcjonista, który pomógł na nowo odkryć tę kategorię i rzucił wyzwanie ustalonym setki lat wcześniej zasadom.
Szkocka whisky single malt od pokoleń dojrzewa w beczkach po wzmocnionym winie, takim jak sherry czy porto, co nadaje jej niepowtarzalny charakter i bogactwo smakowe. W Angel’s Envy postanowili podjąć odważne wyzwanie i zastanowić się, dlaczego ta powszechna metoda nie jest szeroko stosowana w przypadku bourbonów. Po głębokim zastanowieniu doszli do przekonania, że proces finiszowania może naprawdę wnosić do tego trunku subtelność słodyczy oraz złożone, harmonijne smaki. Kiedy zdecydowali się poddać swój bourbon procesowi finiszowania w beczkach po Porto, szybko zauważyli, że ta decyzja była strzałem w dziesiątkę.
Wydawało się, że beczki te idealnie współgrają z unikalnym profilem smakowym Angel’s Envy, dodając mu odpowiednią warstwę bogactwa i kompleksowości. Mimo że ustalenie idealnego okresu dojrzewania dla Angel's Envy wymagało czasu, a sam proces był pełen prób i błędów, finalnie przekonali się, że mają przed sobą zdecydowanego zwycięzcę. W rezultacie Angel's Envy stworzyli bourbon, który nie tylko respektuje tradycję, ale również wprowadza innowacje, otwierając nowe możliwości dla miłośników tego szlachetnego trunku. Finiszowanie w beczkach po Porto stało się nie tylko eksperymentem, ale także kluczowym elementem w procesie tworzenia wyjątkowego charakteru bourbonu Angel's Envy Port Finish.
Przenoszenie klasyki na wyższy poziom leży w naturze rodziny Henderson i to samo dotyczy ich charakterystycznego koktajlu. Nowe podejście do starego klasyka, The Henderson to kolejny krok Old Fashioned, o łagodniejszym, bardziej złożonym smaku, który doceni każdy miłośnik bourbonu.
Składniki:
Przygotowanie:
Do shakera wypełnionego lodem dodajemy wszystkie składniki. Potrząsamy nim przez kilka sekund, aż do połączenia się składników. Następnie przecedzamy zawartość shakera do szklanki typu Old Fashioned. Na koniec dekorujemy koktajl twistem ze skórki pomarańczowej i gotowe!
POJEMNOŚĆ | 0,7 L |
KRAJ | USA |
ALKOHOL | 43,3% |
REGION BOURBON | KENTUCKY |
RODZAJ WHISK(E)Y | BOURBON |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.
Waldemar
Doskonały.
AR
Pierwszy wybór i strzał w 10. Bardzo przyjemna whiskey.
....
Perfect!
Łukasz
Delikatny, gładki finisz, wzbogacony nutą porto, sprawia, że każda degustacja jest niezapomnianym doświadczeniem. Gorąco polecam!