Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
ANGOSTURA AROMATIC BITTERS 200ML
Opis
Angostura Aromatic Bitters – nr 1 wśród bitterów świata.
Angostura Aromatic Bitters - niepozorna buteleczka, której znakiem rozpoznawczym jest zbyt duża etykieta i żółta nakrętka jest obowiązkową pozycją w każdym barze, niezależnie czy liczy sobie kilkaset czy kilka butelek różnych alkoholi. Jest to niesamowicie esencjonalny, gorzki likier, którego skład jest jedną z najstaranniej strzeżonych tajemnic branży. Wiemy tylko, że między innymi Angostura Aromatic Bitters zawiera wyciąg z kory drzewa chinowego, arcydzięgiel lekarski, imbir, skórkę pomarańczową i kłącze galangi.
Stosowana jest jako składnik cocktaili – alkoholowych i bezalkoholowych, może być używana również jako przyprawa. Ze względu na koncentrację smaku Angosturę stosuje się w ilościach nie przekraczających kilku kropel.
Jakie cechy charakteryzują Angosturę Aromatic Bitters ?
Ciemna brązowo-czerwona barwa, bardzo gorzki smak i ziołowy aromat. Nie nadaje się do spożycia w czystej postaci. Angostura jest produktem całkowicie naturalnym, bezglutenowym, posiada również certyfikat koszerności.
Angostura – historia marki.
Rozpoczęła się w wenezuelskim miasteczku o nazwie Angostura któremu zawdzięcza nazwę. Tę unikalną kompozycję przeróżnych ingrediencji stworzył w 1824 roku doktor Johann Siegert eksperymentując nad środkiem na dolegliwości żołądkowe i poprawę apetytu dla żołnierzy. Okazało się, że gorzkie lekarstwo jest prawdziwym „wzmacniaczem smaku” i doskonale nadaje się do drinków i potraw.
Już 6 lat później przedsiębiorczy lekarz eksportował swój produkt do Anglii, a firma przeniosła się na wyspę Trynidad. Na przełomie XIX i XX stulecia cocktaile wzbogacone Angosturą pojawiły się w legendarnych barach hoteli Savoy w Londynie i Ritz w Paryżu. Obecnie produkty The House of Angostura - bittery i rumy docierają do konsumentów w 140 krajach świata.
Pomysł na drinka:
Old Fashioned - klasyk wśród klasyków. Kostkę cukru (najlepiej brązowego) skrapiamy 3-4 kroplami Angostury, dodajemy około 20ml wody i rozgniatamy tworząc syrop. Uzyskany syrop i porcję Bourbona wlewamy do szklanki z jedną dużą lub kilkoma mniejszymi kostkami lodu. Dekorujemy plastrem pomarańczy ze skórką. Drink ten posiada wiele odmian i wariacji, ale zawsze zawiera kilka kropel Angostury.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,2 L |
KRAJ | TRYNIDAD I TOBAGO |
ALKOHOL | 44,7% |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.