Producenci
DEGUSTACJA RUMU 0

W sobotę 28.11.2015 zorganizowaliśmy degustację rumów. Była to jedna z niewielu okazji do bliższego zapoznania się z tą kategorią alkoholu. Naszemu spotkaniu przyświecało hasło „Picie rumu przed południem oznacza, że jesteś Piratem a nie alkoholikiem”.

hasło

Kategoria rumów zyskuje w Polsce coraz większą rzeszę fanów i nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę fakt, że rum jest niebezpiecznie przyjemny w smaku.
Dlaczego ?
Dlatego, że smak i charakter rumu jest bardzo gładki i aromatyczny.
Historia tego gatunku sięga drugiej wyprawy Krzysztofa Kolumba, a najznakomitsze rumy były nierzadko dopracowywane latami lub nawet pokoleniami przez ich twórców. Surowiec wykorzystywany do produkcji rumu to oczywiście trzcina cukrowa lub jej pozostałość po produkcji cukru, czyli melasa. Początkowo rum był trunkiem rabusiów, piratów, przemytników i handlarzy niewolników. Przez długi okres rum był napitkiem, walutą i przedmiotem przemytu.

Wiele ciekawych faktów przytaczaliśmy podczas naszej degustacji i chcąc je tutaj opisać mogłoby nie wystarczyć internetu ;)
Najważniejszym punktem degustacji była odpowiedź na bardzo ważne pytanie - czy Ty też jesteś Piratem ?! Aarrrr…..!!!

Degustacja została przeprowadzona w trzech sesjach, podczas których prezentowaliśmy osiem wyjątkowych rumów.


Stawkę otwierał Karaibski PLANTATION 3 STARS, czyli kompozycja rumów pochodzących z wysp: Barbados, Trinidad i Jamajki.
Każdy składnik wnosi do mieszanki swój wyjątkowy charakter aby finalnie stworzyć rum o wyjątkowo gładkim i bogatym smaku. Plantation 3 stars jest przedstawicielem białych rumów, który zdobył uznanie wśród barmanów na całym świecie. Jego głównym przeznaczeniem jest mieszanie jako składnik najlepszych koktajli, ale w celu pokazania jego doskonałego smaku podczas degustacji podawaliśmy go bez żadnych dodatków.
Ten rum to świetny stosunek jakości do ceny.

  


 

Drugim rumem był przedstawiciel kategorii Spiced Rum, a dokładnie Black Spiced Rum – KRAKEN.


Czym jest Kraken ?
Oczywiście mistycznym stworzeniem, zamieszkującym głębiny oceanów, które zatapiało okręty. Legenda głosi, że ów stwór szczególnie upodobał sobie statki, których ładownie wypełnione były rumem. Marketing związany z tą marką jest bardzo fantazyjny i zachęcamy do sprawdzenia strony producenta www.krakenrum.com


A całkiem serio, rum jest mieszanką destylatu produkowanego i starzonego w beczkach na Wyspach Dziewiczych i odpowiedniej mieszanki przypraw (spiced – przyprawione). Dokładna lista przypraw jest tajemnicą producenta, ale wiadomo że jest ich 13 i niektóre z nich to cynamon, imbir, goździki i karmel. Kraken dzięki swojemu indywidualnemu charakterowi zdobył w Polsce sporą grupę fanów – w sumie nic dziwnego, ponieważ rum posiada głęboką barwę i przyjemny zapach, a jego smak jest gładki. Próbowaliście już ?

 


 

Kolejnym degustowanym rumem był SIX SAINTS z Grenady. Rumy z tej niewielkiej, karaibskiej wysepki są rzadkością.

Historia omawianego trunku sięga 200 lat, kiedy to pobożni wyspiarze w sposób rzemieślniczy wyrabiali swój rum. Sama nazwa również związana jest z twórcami i w wolnym tłumaczeniu oznacza sześciu świętych, co nawiązuje do parafian zamieszkujących wyspę.
Six Saints dojrzewa w beczkach po Bourbonie i butelkowany jest z mocą 41,7%, co pozwala docenić pełnię jego smaku. Jako że Grenada nazywana jest wyspą przypraw, to i w naszym rumie znajdujemy mnóstwo ciekawych aromatów, jednak głównie kojarzących się z owocami tropikalnymi, kokosem, suszonymi wiśniami, bananem i pieczonym ananasem – prawda, że brzmi smacznie… Taki właśnie jest Six Saints – ciekawy i owocowy.

korek saints

 



Jako czwarty rum prezentowaliśmy PLANTATION 20TH ANNIVERSARY BARBADOS XO. Ta butelka wyróżnia się estetyką i już na pierwszy rzut oka widać, że kryje w sobie wyjątkowy trunek.

Plantation 20

 

Producent, o którym wspominałem już przy pierwszym rumie ma jedną szczególną cechę, która odróżnia go na tle innych. Cecha ta dotyczy procesu produkcji i np. w przypadku omawianego modelu Plantation 20Th Anniversary Barbados XO wybrano najlepsze i najstarsze rezerwy rumów dojrzewające na Barbados i przetransportowano je do Francji (Chateau de Bonbonnet). Na miejscu w/w rumy zostały połączone w odpowiednią mieszankę (kupażowanie) i przelane do małych beczek z francuskiego dębu, w których wcześniej dojrzewał koniak. W tych niewielkich beczkach mieszanka spędza od 12 do 18 miesięcy, co nadaje jej nieporównywalnego balansu, gładkości i kremowego charakteru. Omówiony proces określany jest podwójną maturacją i tylko Plantation używa do tego celu beczek po koniaku.
W smaku omawianego trunku znajdziemy akcenty trzciny cukrowej, dębu, wanilii, pieczonego kokosa, kakao, kandyzowanych pomarańczy i odrobinę tytoniu. Tak jak wspomniałem wcześniej rum zamknięty jest w bardzo estetyczną butelkę i kartonik, dzięki czemu idealnie nadaje się na prezent.



Kolejnym punktem programu były rumy DICTADOR 12YO i 20YO (Kolumbia) – była to doskonała okazja do tzw. degustacji pionowej – czyli produkty tej samej marki w równym ujęciu wiekowym. Jak mieli okazję przekonać się uczestnicy naszego spotkania ten sam produkt smakuje zupełnie inaczej zależnie od czasu spędzonego w beczce.


dictador

Tu na chwilę zatrzymam się w dalszej relacji i zwrócę uwagę na ważny fakt – proszę uświadomcie sobie jak długo pewne trunki muszą spędzić w beczkach dojrzewając aby finalnie móc cieszyć nasze podniebienia bogatym smakiem. Często są to okresy 12, 15 czy 20 lat (czasami więcej).
Zadaj sobie pytanie - co Ty robiłeś/łaś przez ostatnie 20 lat ?

Twój rum leżał i dojrzewał w odpowiednich warunkach.
Myślę że gdy przeanalizujecie ten fakt, to stanie się dla Was jasne dlaczego niektóre trunki kosztują kilkaset złotych, a często i więcej…

Wracając do degustacji – w pierwszej kolejności otworzyliśmy DICTADOR 12YO , który dla wielu osób okazał się dużym zaskoczeniem. Czarna, matowa butelka skrywa w sobie Kolumbijski rum, który zaskakuje bogactwem smaku. Aromaty, które z dużą łatwością odnajdziecie to palona kawa, wanilia , miód, kakao i wspaniałe orzechy. Przy całym swoim bogactwie urzeka gładkim smakiem i doskonałym finiszem… chyba ponownie nabrałem smaku :) Musisz go spróbować.

Oczywiście po Dictador 12YO przyszła kolej na DICTADOR 20YO, dzięki czemu jasny stał się wpływ czasu jaki rum spędza w beczce na jego walory smakowe.
Dictador 20 letni , to już zupełnie inna bajka niż jego młodszy brat. Osiem dodatkowych lat maturacji sprawiły, że rum stał się niesamowicie gładki i zbalansowany, co szczególnie ucieszyło doświadczonych smakoszy – prawdziwa klasa.

 


 

Co było dalej ? Oczywiście w naszej degustacji nie mogło zabraknąć jednaj z najbardziej rozpoznawalnych marek rumów na świecie, czyli HAVANA CLUB jako SELECCTION DE MAESTROS (Kuba). Butelka skrywa 45% mieszankę wyselekcjonowanych rumów, które po zmieszaniu ponownie trafiają do beczek jako gotowa kompozycja. Beczki drugiego napełnienia, to nowe, dębowe beczki, które nadają trunkowi konkretne wykończenie profilu smakowego.

havana club


Nie oszukujmy się – ten rum to propozycja dla bardziej doświadczonych fanów gatunku, co wyraźnie pokazała nasza degustacja.
Dlaczego ?
Dlatego, że to rum z pazurem i charakterem, który skrywa całe mnóstwo smaku i przepiękny finisz z wiśniowym akcentem.

selecction de maestros

Havana Club Selecction De Maestros nie ma określonego wieku, ale został skomponowany w celu osiągnięcia konkretnego profilu smakowego. Twórcą tego wyjątkowego rumu jest Don Jose Navarro, który stoi na czele Maestros Roneros Guild of Cuba.
Dla mnie to wspaniała propozycja dla średnio i bardzo zaawansowanych koneserów.

 


 

Naszą stawkę zamykał rum z Gwatemalii – ZACAPA CENTENARIO SOLERA GRAN RESERVA 23YO.
W celu nadania pożądanego profilu smakowego, producent używa do produkcji jedynie skoncentrowanego soku uzyskanego z pierwszego tłoczenia trzciny cukrowej – nazywany miodem z trzciny cukrowej.

zacapa


Destylaty wchodzące w skład rumu spędziły w beczkach od 6 do 23 lat. Maturacja przeprowadzana była w trzech rodzajach beczek – po Bourbonie, Sherry i Pedro Ximenez, co nadało trunkowi niesamowitego charakteru i bogaty smak.
Degustując natkniecie się na aromaty: kakao, pieczonych orzechów, słodkich bananów, tytoniu, skóry, kawy i wielu innych składających się na wyjątkową kompozycję.


Podczas degustacji serwowaliśmy rum Zacapa 23YO jako perfect serve.
Przy użyciu smoke gun wtłoczyliśmy do odwróconej szklanki dym powstały po zmieszaniu kory cynamonowej z odrobiną kory wiśniowej, drugą szklankę napełniliśmy rumem Zacapa 23YO.

smoke

 

Najpierw uczestnicy degustacji odwracali pierwszą szklankę wypełnioną dymem i poznawali jego zapach, a następnie delektowali się smakiem doskonałego rumu – oba składniki komponowały się ze sobą idealnie. Oczywiście taka forma degustacji była całkowitą nowością dla naszych gości, a jej celem było pokazanie, że rum wysokiej klasy możemy łączyć nie tylko z jedzeniem, ale również np. z cygarami.
Zacapa to rum o doskonałym smaku i nienagannej estetyce butelki, która ozdobiona jest tradycyjną, ręcznie wykonaną przez Majów opaską „petate”. Tradycja plecionej „petate” sięga 3000 lat i symbolizuje jedność między czasem, przestrzenią, ziemią i niebem.


Zacapa Centenario Solera Gran Reserva 23YO to idealny pomysł na prezent dla prawdziwych koneserów.

 


 

Nasza degustacja obejmowała różne rodzaje rumów i polegała na przedstawieniu cech poszczególny kategorii. Nasi goście dowiedzieli się również na czym polega metoda solera i jak prawidłowo degustować rumy. Choć degustacja nie miała na celu wyłaniania najlepszego rumu, to z pewnością jej uczestnicy wybrali swoich faworytów.

 


Trik do testów:

Aby poznać się na jakości rumu, po opróżnieniu szklanki pozostaw ją do wyschnięcia na około godzinę lub nawet dwie (bez mycia). Gdy wrócisz do niej po tym czasie aromat rumu będzie tam nadal obecny i bez trudu odczujesz jego zapach. W przypadku rumów wysokiej klasy aromat rumu znajdziesz w opróżnionej szklance nawet następnego dnia.

 logo

Pamiętajcie, że jeśli szukacie pomocy w dobraniu rumu lub innych alkoholi dla siebie lub na prezent dla konesera, nie musicie mieć wielkiej wiedzy – wystarczy że zgłosicie się do nas kontakt@propaganda24h.pl
Osoby lub firmy zainteresowane zorganizowaniem degustacji dla siebie i swoich znajomych lub kontrahentów prosimy o kontakt pod w/w adres e-mail.
Zapraszamy.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl