
Wielokrotnie słyszeliśmy niepochlebne opinie na temat Tequili, dlatego też w sobotę 17.10.2015 przeprowadziliśmy w Propagandzie degustację tego właśnie trunku.
Naszym głównym celem było pokazanie wysokojakościowych produktów. Najszlachetniejsze Tequile produkowane są bowiem ze 100% agawy błękitnej i to czyni kolosalną różnicę w porównaniu z Tequilami typu mixto (wymagane prawem zaledwie 51% zawartości agawy), którymi zalany jest nasz rynek.
Na pierwszy ogień poszła doskonała marka Don Julio w wersji Blanco, która jest bazą dla innych modeli z serii. Wraz z naszymi gośćmi degustowaliśmy w profesjonalnym szkle zwracając uwagę na kolor, zapach i smak trunku. W przypadku Blanco mieliśmy do czynienia z wyraźnymi akcentami agawy i owoców cytrusowych – bardzo świeża i orzeźwiająca.
Po chwili w kieliszkach degustacyjnych znalazła się Olmeca, ale nie ta którą większość osób zna z półek sklepowych – my wybraliśmy Olmeca Altos Reposado 100% Agave. To Tequila, która dzięki procesowi leżakowania w beczkach dębowych uzyskała piękny, złoty kolor i przyjemny w odbiorze smak. W tym przypadku odczuliśmy słodkie nuty waniliowe i drzewne w połączeniu z akcentami pomarańczy i długim finiszem. To propozycja dla osób lubiących gładki charakter trunku sączonego powoli z kieliszka.
Jako trzeci bohater wieczoru wystąpił Mezcal Monte Alban 100% Agave z tradycyjnym robakiem w butelce. Dlaczego Mezcal ? Dlatego, że to ta sama rodzina produktów, ale wytwarzany nieco inaczej. Swój wyjątkowy charakter Mezcal zawdzięcza sposobowi przygotowania agawy do dalszego procesu produkcji – o szczegółach dowiedzieli się uczestnicy naszej degustacji. Finalnie produkt charakteryzuje się słomkową barwą i bardzo ciekawymi walorami smakowo zapachowymi. Monte Alban ma słodkawy i lekko podpalany charakter z nutami grillowanych owoców i pieczonego ananasa – raj dla podniebienia. Robaczek znajdujący się w butelce to larwa ćmy z gatunku Hypopta agavis żerującej na agavie.
Prawda jest taka, że spośród tych trzech szlachetnych przedstawicieli gatunku najlepsze recenzje smakowe zebrały Olmeca Altos i Mezcal Monte Alban. Jednak gdy na koniec naszej degustacji serwowaliśmy shoty Tequili w tradycyjny meksykański sposób, to Don Julio Blanco okazał się strzałem w dziesiątkę !
Pewnie teraz zadajecie sobie pytanie – a co to jest meksykański sposób na shoty ???
Już tłumaczę – składniki te same, czyli Tequila, limonka i sól - tyle, że serwowane inaczej. Sól sypiemy na lionkę i taki mix wyciskamy zębami i zatrzymujemy – następnie shot Don Julio i wszystko łączymy w ustach… i połykamy.
Wrażenie super orzeźwiające i owocowe.
Sami sprawdźcie.
MITY
Wielokrotnie słyszeliśmy opinię, że prawdziwa Tequila powinna mieć robaka w butelce – to jeden z największych mitów, który podczas naszego spotkania obalaliśmy. Pamiętajcie, że robaczek, to cecha charakterystyczna Mezcali.
Wieczór był udany i bardzo wesoły – bardzo dziękujemy za uczestnictwo wszystkim przybyłym.
Jeśli chcecie być na bieżąco z naszymi degustacjami - znajdźcie nas na Facebook.