
Świeże, orzeźwiające i przepyszne. Takie właśnie są giny produkowane w Piemoncie w mieście Moncalieri, gdzie powstają jedne z najlepszych trunków w całych Włoszech. Za produkcję tych destylatów odpowiedzialna jest rodzina Vergano, która założyła Torino Distillati. Malfy to stylowa, wesoła i przystępna marka, którą można powiązać z wakacjami marzeń spędzonymi w wyjątkowym hotelu na Wybrzeżu Amalfitańskim – z widokiem na morze, sącząc swój ulubiony gin z tonikiem.
W skład portfolio marki wchodzą cztery produkty. Są to:
- Gin Malfy G.Q.D.I Orginale
- Gin Malfy G.Q.D.I Con Limone
- Gin Malfy G.Q.D.I Rosa Sicilian Pink Grapefruit
- Gin Malfy G.Q.D.I. Con Arancia
Wszystkie tworzą piękne, orzeźwiające, a jednocześnie niezbyt pretensjonalne napoje. Każdy z nich jest klasycznie włoski w smaku – prosty, ale tryskający wysokiej jakości nutami. Tę subtelność i wyjątkowość podkreśla ich krystaliczna czystość oraz delikatny kolor (w przypadku Gin Rosa i Con Arancia), który odzwierciedla energię włoskiego stylu życia na wybrzeżu. Więcej informacji na temat każdego ginu znajduje się w opisach, które widnieją pod danym produktem (do którego można przejść, klikając w powyższe nazwy).
Giny Malfy wykonane są z najlepszej jakości składników, w tym ręcznie zbieranego, włoskiego jałowca, włoskich cytryny, również tych z Wybrzeża Amalfitańskiego, sycylijskich różowych grejpfrutów, a także włoskich pomarańczy, w tym sycylijskich, czerwonych pomarańczy.
Z czego jeszcze produkowane są giny Malfy?
Oprócz lokalnych dodatków, które odpowiadają za charakter poszczególnych destylatów, do ich produkcji dodawane są również takie komponenty botaniczne, jak:
- Nasiona kolendry
- Skórka z cytryn śródziemnomorskich
- Skórka z pomarańczy śródziemnomorskich
- Korzeń arcydzięgla
- Kora cynamonowca
- Korzeń lukrecji
- Kłącze kosaćca żółtego
- Skórka z grapefruitów śródziemnomorskich
Jak wygląda produkcja ginów Malfy?
Giny Malfy produkowane są przez Master Blenderów Torino Distillati – Beppe Ronco i Denisa Muni. Głównym etapem ich powstawania jest destylacja na zimno, zwana też destylacją próżniową, która jest względnie nową techniką w świecie produkcji ginu. Metoda ta pozwala na obniżenie temperatury destylatu w celu jego odparowania, dzięki czemu nie zmienia się zawartość składników pochodzenia roślinnego (podczas klasycznej destylacji dochodzi do ich rozkładu pod wpływem wysokiej temperatury) i zachowują one swoją świeżość oraz pełnie smaku.
Każdy z komponentów jest specjalnie wyselekcjonowany i oddzielnie destylowany, tak aby podkreślić ich najważniejsze walory smak. Cytrusy użyte do produkcji ginów Malfy moczą się w alkoholu, a następnie są wyciskane w tradycyjnej prasie koszowej. Tak powstały ekstrakt cytrusowy destylowany jest ze starannie wybranym jałowcem włoskim. Następnie poszczególne destylaty są mieszane ze sobą, w zależności od pożądanego produktu końcowego, a także uzupełniane krystaliczną wodą z Piemontu. Na końcu gin jest butelkowany i wysyłany w różne zakątki świata, aby mógł cieszyć naszę podniebienia swoim fenomenalnym smakiem.
Kilka słów o oryginalnej butelce ginów Malfy.
Piękne butelki ginów Malfy ewidentnie przykuwają wszystkie pary oczu. Każda z nich udekorowana jest pierścieniami w jasnych i odważnych kolorach, które nawiązują do owoców cytrusowych będących składnikiem ich wszystkich. Pierścienie te odzwierciedlają również ducha włoskiego wybrzeża Amalfitańskiego. Każda butelka zamykana jest korkiem wykonanym z włoskiego dębu.
Herb widoczny na etykiecie ginu Malfy został zainspirowany przez Historyczne Regaty Republik Morskich, w których uczestniczyły Genua, Wenecja, Piza i Amalfi. Przedstawia on 4 symbole: koronę, rybę, dulki, czyli część łodzi służąca do utrzymywania wiosła oraz tradycyjną, wioślarską łódź wyczynową.
Oprócz herbu, na każdej etykiecie, butelce, a także korku widnieje dumnie noszona pieczęć G.Q.D.I., która oznacza Gin di Qualità Distillato in Italia i jest swoistym znakiem jakości i autentyczności nadawanym ginom Malfy przez ich producenta.
Co mają wspólnego giny Malfy z Wybrzeżem Amalfitańskim?
Wybrzeże Amalfitańskie to atrakcja turystyczna znajdująca się we włoskim mieście Amalfi, położonym o prawie 1000 kilometrów od destylarni Torino. Jednak nie da się nie zauważyć, że już sama nazwa ginów przywodzi na myśl to skąpane słońcem, przeurocze miejsce. Założeniem destylarni było to, aby giny swoim charakterem nawiązywały do prowadzonego w Amalfi życia.
Mowa oczywiście o spokojnym i pełnym wolności stylu bycia La Dolce Vita, co po włosku po prostu oznacza ”słodkie życie”. W portfolio marki znajduję się również gin (Gin Malfy G.Q.D.I Con Limone), do którego dodano ekstrakt z cytryn prosto z Amalfy, aby jeszcze bardziej ukazać charakter tego fantastycznego miejsca.