Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
LAGAVULIN 16YO WHISKY SINGLE MALT 0,7L + KARTONIK
Opis
Lagavulin 16YO Whisky Single Malt – wzorcowy reprezentant wyspy Islay.
Jeśli ktoś uważa się za miłośnika szkockiej, a nie spróbował do tej pory Lagavulin 16YO, musi to jak najszybciej zrobić. To nie tylko doskonała whisky, ale wręcz wzorzec torfowych klimatów, a także trunek, który jako jeden z kilku zapoczątkował rosnącą popularność single maltów.
Leżakowana 16 lat w beczkach po amerykańskim bourbonie z wykończeniem w beczkach po sherry nabiera niezwykle bogatych aromatów i złożonego smaku. Każda degustacja Lagavulin 16YO przynosi nowe odkrycia i stanowi doskonałe pole do nauki samodzielnego opisywania whisky.
Co składa się na budowę wyjątkowo aromatycznej whisky single malt Lagavulin 16YO ?
Produkowana jest ze słodu pochodzącego z Port Ellen, słodowni zaopatrującej najlepszych producentów. Po podsuszeniu gorącym powietrzem jęczmień suszony jest dymem z torfu z miejscowych torfowisk, po czym zawartość fenoli określa się na 35 PPM. Jest to ważne, ponieważ torf z Islay nadaje destylatowi nie tylko nuty dymno-torfowe, ale również charakterystyczne aromaty morskiej bryzy i wodorostów.
Whisky single malt Lagavulin 16YO nie atakuje nas nagle mocnymi akcentami — zarówno aromat jak i smak układają się w kolejno rozwijające się warstwy, stopniowo dochodząc do absolutnej pełni smaku. Nie jest to whisky najłatwiejsza w odbiorze, ale nawet niezbyt doświadczony entuzjasta single maltów odkryje doskonałą pełnię i harmonię jej smaku. Butelkowana z mocą 43%, filtrowana na zimno.
Najlepiej próbować Lagavulin 16YO solo lub z odrobiną wody, która ułatwi rozwinięcie się pełni złożonego smaku. Ciekawym doznaniem smakowym będzie połączenie Lagavulin 16YO z dojrzałym serem pleśniowym – Stiltonem, Roquefortem lub wytrawną Gorgonzolą.
Jakie cechy charakteryzują Lagavulin 16YO Whisky Single Malt ?
- Barwa: ciemny bursztyn;
- Zapach: gęsty aromat dymu, wodorostów, tofu i dębiny przechodzi stopniowo w słodsze nuty czekolady, owoców i tostów z masłem;
- Smak: zdecydowanie wytrawny z motywami torfu i skóry doskonale łączy się ze słodszą nutą sherry;
- Finisz: bardzo długi i trwały, torfowy, lekko słonawy, wygładzony akcentem owocowym przypominającym kompot z suszu.
Jak powstała Lagavulin 16YO Whisky Single Malt ?
Burzliwe dzieje „Młyna w Dolinie” bo to dosłownie oznacza gaelickie słowo „lag a'mhuilin” jak zazwyczaj w Szkocji sięgają czasów małych, nielegalnych destylarni. Pierwsze wzmianki o tym doskonałym do produkcji whisky miejscu pochodzą z połowy XVIII wieku. 70 lat później miejscowy rolnik John Johnston zalegalizował produkcję i jako pierwszy użył nazwy Lagavulin.
Firma zmienia właścicieli, a na początku XX wieku toczy prawdziwą wojnę z sąsiednią Laphroaig. W 1927 roku łączy siły z Distillers Company Limited (protoplasy dzisiejszego Diageo). W czasie II wojny zostaje zamknięta. Po wojnie wznawia produkcję, następnie zniszczona zostaje przez pożar i ponownie staje na nogi. Początkowo wytwarza whisky, która jest składnikiem popularnych blendów z White Horse na czele, by dojść stopniowo do produkcji single maltów (obecnie 98% produkcji). Lagavulin 16 YO ukazała się na rynku w 1988 roku, wchodząc w skład serii "Classic Malts" promowanej przez Diageo. Trudno wymienić wszystkie wyróżnienia i medale Lagavulin 16YO, ponieważ zdobywa je praktycznie corocznie.
Obsługa firm i agencji. Zestawy prezentowe.
Oprócz najwyższych standardów obsługi Klientów indywidualnych zajmujemy się profesjonalnie szeroko rozumianym B2B. Mamy duże doświadczenie we współpracy z agencjami eventowymi, agencjami marketingowymi, obsługą banków, korporacji i firm prywatnych, które szukają odpowiedniego asortymentu dla siebie, lub prezentów dla swoich klientów czy pracowników. Jeśli szukasz rozwiązań dla swojej firmy — napisz zapytanie na b2b@propaganda24h.pl, a my zajmiemy się resztą.
Zapraszamy.
Dane produktu
POJEMNOŚĆ | 0,7 L |
KRAJ | SZKOCJA |
ALKOHOL | 43% |
AROMATY WHISK(E)Y | DYMNE I TORFOWE |
REGION SINGLE MALT | ISLAY |
RODZAJ WHISK(E)Y | SINGLE MALT |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.
Marcin Wit.
Ta whisky jest niebezpiecznie dobra. Lagavulin i Propagandę polecam z czystym sumieniem !