Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

DON PX SELECCION 1965 TORO ALBALA 1,5L MAGNUM + SKRZYNKA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 h
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 2 350,00 zł 2350.00
Cena netto: 1 910,57 zł
ilość szt.
Zyskujesz 4 700 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: TORO ALBALA
Kod produktu: WINO I0077

Opis

Prezentowane wino Don P.X. Selecction 1965 to wersja magnum o pojemności 1,5l ,zapakowana w elegancką drewnianą skrzynkę. To naturalnie słodkie wino wytwarzane w 100% ze szczepu Pedro Ximenez. Mówiąc w dużym skrócie, winogrona po zbiorach suszone są na słońcu do postaci rodzynek, z których wytwarza się ten „nektar”. Należące do wspaniałej serii Don P.X. Selecction jest niespełna 50 letnim przedstawicielem hiszpańskiej winnicy Toro Albala. Ciemny kolor i gęsta, oleista konsystencja wina niosą szeroki zakres aromatów jakby wyjętych z indyjskiego bazaru z przyprawami. Wśród dominujących zapachów rozpoznamy paloną kawę, kandyzowane owoce, cynamon i subtelny akcent curry. 
W smaku przyjemne z satysfakcjonującym finiszem. Smakując Don P.X. Selecction 1965 znajdziemy  równowagę ciemną czekoladę i kawę pozostawiającą kwaskowaty posmak. Wino wytworzono rzemieślniczymi metodami w 1965 roku, a zabutelkowano w 2014 r. Przez okres 49 lat ambrozja ta dojrzewała w systemie solera zamknięta w 540 litrowych beczkach z dębu amerykańskiego – posiada nieograniczony potencjał przechowywania (doskonałe na prezent rocznicowy).

Wino należy podawać wyraźnie schłodzone w niewielkich kieliszkach likierowych. Skoncentrowany smak i szerokie spektrum aromatów sprawiają, że jest to deser sam w sobie. Akompaniamentem do Don P.X. Gran Selecction 1965 mogą być lody, sery pleśniowe, ciasta lub owoce.

To bardzo atrakcyjna propozycja dla koneserów i osób ceniących sobie wybitne i nietuzinkowe wina. 
W 2014 roku Don P.X. Selecction 1965 uzyskało 97 punktów w ocenie Wine Advocate (Robert Parker), który uważany jest za największy autorytet wśród krytyków winiarskich.

Wino zawiera siarczyny.


O producencie Toro Albala.

Właściciel winnicy Antonio Sanchez Romero twierdzi, że te wina są poniekąd takie jak on sam – „przyjazne, ale nie łobuzerskie; tak słodkie, pełne emocji i przyjemne, że jedynym dobrym wyborem jest sięgnięcie po kolejny kieliszek – czysty i jednoznaczny synonim jakości i nieodpartego uroku”. Według nas Don P.X. to słodkie wina z duszą, dające satysfakcję podczas degustacji – czysta magia.

Winnica Toro Alabala zlokalizowana jest w Hiszpanii w miejscowości Aguilar de la Frontera (geograficznym centrum Andaluzji). Idealne warunki regionu D.O. (Dominacion de Origen)  Montilla- Moriles charakteryzują się 3000 słonecznych godzin, niskimi opadami i kredową glebą (Albariza), co gwarantuje wysokiej jakości produkcję win wytrawnych i deserowych.

Proces produkcji w Toro Albala jest wyjątkowo skomplikowany i unikatowy. Począwszy od 1922 głównym celem winnicy było tworzenie win wyróżniających się główną cechą – jakością. Kierując się hasłem „jakość to nasza tożsamość” najwyższe standardy towarzyszą produkcji od momentu sadzenia krzewów winnych po ostatni etap butelkowania. Rzemieślnicze podejście oznacza powrót do technik winiarskich wykorzystywanych w przeszłości aby przedłużyć ich tradycję w czasie. Butelki Toro Albala rozpoznawalne są na całym świecie dzięki nieporównywalnemu, rzemieślniczemu charakterowi.

Proces powstawania deserowych win Don P.X.
Zbiory zazwyczaj rozpoczynają się w pierwszych 10 dniach sierpnia. Zebrane grona rozkładane są na długich matach i rozpoczyna się proces zamiany winogron w rodzynki. Temperatura zewnętrzna podczas suszenia sięga 50-55 °C w słońcu i 35-42 °C w cieniu przy wyjątkowo niskiej wilgotności. Pełen proces trwa od 10 do 15 dni – nietrudno sobie wyobrazić, że po tym czasie w pełnym słońcu z winogron pozostają rodzynki o dużej zawartości cukru. Warto dodać, że prace te są przeprowadzane w starym stylu – ręcznie.

Potrzeba dużego wysiłku i doświadczenia aby z uzyskać sok z surowca w postaci pasty z ususzonych winogron – do tego celu wykorzystuje się hydrauliczne prasy o ciśnieniu 300 atmosfer.
Z 2,5–3,5 kg winogron uzyskuje się 1 litr wina o pięknym, bursztynowym kolorze i zawartości cukru 400-450 gr – ambrozja.

Tylko to, co najlepsze…
Proces produkcji win Toro Albala Don P.X., to rzemieślnicza praca, która w połączeniu ze słodkimi winogronami pozwala stworzyć istne dzieło sztuki winiarskiej. Cierpliwość i naturalna kolej rzeczy pozwala tworzyć słodkie, ekskluzywne wina dla koneserów i kolekcjonerów.

Dane produktu

POJEMNOŚĆ 1,5 L
ALKOHOL 16,5%
SZCZEP WINOROŚLI PEDRO XIMENEZ
RODZAJ WINA BIAŁE
REGION WINA ANDALUZJA
WYTRAWNOŚĆ SŁODKIE
KRAJ WINA HISZPANIA

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt. Prowadzimy moderację opinii dotyczącą sformułowań obraźliwych, wulgarnych, niezgodnych z prawdą.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl