Propaganda
do kasy suma: 0,00 zł

 

 

 

Wersje językowe
Producenci

TEQUILA RESERVA 1800 REPOSADO 0,7L

TEQUILA RESERVA 1800 REPOSADO 0,7L
TEQUILA RESERVA 1800 REPOSADO 0,7L

Tequila Reserva 1800 Reposado to wyjątkowa i luksusowa propozycja dla miłośników wysokiej jakości alkoholi. Wyróżniając się nie tylko smakiem, lecz także tradycją i historią, stanowi ona arcydzieło meksykańskiego rzemiosła. Każda kropla tej tequili to...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 199,00 zł (netto: 161,79 zł )

TEQUILA RESERVA 1800 SILVER 0,7L

TEQUILA RESERVA 1800 SILVER 0,7L
TEQUILA RESERVA 1800 SILVER 0,7L

Witaj w świecie wyjątkowej i luksusowej tequili! Przedstawiamy Ci tequilę Reserva 1800 Silver w butelce o pojemności 0,7 litra, która jest prawdziwym arcydziełem w świecie trunków. Jeśli jesteś miłośnikiem wyjątkowych...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 189,90 zł (netto: 154,39 zł )

TEQUILA RESERVA 1800 ANEJO 0,7L

TEQUILA RESERVA 1800 ANEJO 0,7L
TEQUILA RESERVA 1800 ANEJO 0,7L

Tequila Reserva 1800 Anejo to wyjątkowy trunek, który podbija serca prawdziwych koneserów alkoholi wysokoprocentowych. Ta znakomita meksykańska tequila zachwyca nie tylko doskonałym smakiem, lecz także starannie...

Dostępność: spodziewana dostawa

Cena: 209,00 zł (netto: 169,92 zł )

Tequila – co to za alkohol?

Prawo w Meksyku reguluje, iż nazwę "Tequila" mogą nosić wyłącznie destylaty z błękitnej agawy (Blue Weber), które pochodzą ze stanu Jalisco w Meksyku. Trunek ten to szlachetniejsza odmiana Mezcala, a kontrolę nad pochodzeniem i produkcją sprawuje instytucja Camera Regional De La Industria Tequilera (Guadalahara). Do produkcji tequili używa się wyłącznie "serce" owocu niebieskiej agawy - czyli Pina. Po ręcznym odcięciu liści Pina może ważyć miedzy 40 a 60 kilogramów, co wystarcza na uzyskanie około 6 litrów tego szlachetnego trunku.

Warto pamiętać, że agawa potrzebuje sporo czasu, ponieważ dojrzewa od 8 do 10 lat, zanim nabierze odpowiednich właściwości. Oczywiście jakość i doskonałość tego alkoholu zależy w dużej mierze od sposobu produkcji i czasu dojrzewania w beczkach.

Skąd pochodzi Tequila?

Sama nazwa Tequila została przejęta od regionu, który zrodził się około dwóch wieków temu. Jest produktem spotkania dwóch światów. Wykorzystuje technikę wywodzącą się z kontynentu europejskiego do przetwarzania surowca, który był uprawiany od czasów starożytnych i jest typowy dla ziemi amerykańskiej. W Meksyku można znaleźć ponad 200 rodzajów agaw, z których powstają podobne napoje alkoholowe w przeróżnych miejscach.

Wszystkie alkohole z agawy otrzymują ogólną nazwę Mezcal i przyrostek pochodzący od miasta, w którym są wytwarzane. Dlatego mamy Mezcal z Oaxaca, Cotija, Quitupan, Tonaya, Tuxcacuesco, Apulco i tak dalej. Ale bez wątpienia najsłynniejszy mezcal to oczywiście… Tequila.

W czasach kolonialnych niebieska agawa kwitła na ziemiach otaczających hrabstwo Tequila. Powstało wiele dużych i małych fabryk produkujących ten prestiżowy trunek. Obecnie, z wielu powodów, tequila jest uważana za napój „meksykańskiej doskonałości”, a wraz z mariachi i charros z Jalisco jest za granicą przykładem archetypu meksykańskiej kultury, muzyki, a także sposobu życia w tym kraju.

Jak wygląda produkcja Tequili?

Dziś pola niebieskiej agawy, o tak charakterystycznym wyglądzie, zajmują wielki centralny pas krajobrazu Jalisco. Branża ta, bezpośrednio lub pośrednio, obejmuje około 300 000 osób, z których wszyscy są dumni z udziału w tworzeniu produktu tak głęboko zakorzenionego w życiu zachodniego Meksyku i z przyjemnością oferują ten całkowicie meksykański napój reszcie świata. Osiągnięcie przez roślinę szczytowej dojrzałości może zająć około 10 lat. Po tym okresie roślina jest w 100% gotowa na jimę.

Jima” polega na odcięciu liści rośliny aż do podstawy, aby zachować tylko główkę lub serce agawy zwane Pina. Proces produkcyjny rozpoczyna się od wypieku i zacierania piny. Pieczenie odbywa się za pomocą pary wodnej pod ciśnieniem albo w tradycyjnych piecach murowanych. Czas pieczenia w piecu wynosi 48 godzin. Celem tego etapu jest przekształcenie cukru z agawy w cukry proste, które łatwo ulegają fermentacji.

Fermentacja Tequili

Pod koniec gotowania upieczona agawa jest transportowana do młynów. Tam następuje ekstrakcja soku i miąższu z rozdrobnionych główek agawy. Następnie sok jest oddzielany od miąższu i transportowany do kadzi fermentacyjnej. Fermentacja jest jednym z najważniejszych etapów produkcji Tequili, podczas którego cukry są przekształcane w alkohol. Proces ten odbywa się w dużych zbiornikach ze stali nierdzewnej, do których dodaje się sok z agawy, wodę oraz specjalne drożdże.

Czas fermentacji różni się w zależności od temperatury otoczenia, a ta z kolei zmienia się z każdym sezonem. W niskich temperaturach zimowych fermentacja może trwać dłużej niż 24 godziny. Proces kończy się, gdy komórki drożdży przemienią już cukier w alkohol.

Destylacja Tequili

Następnie kolej na destylację. Proces odbywa się w miedzianych alembikach lub destylatorach ze stali nierdzewnej, a nawet w kolumnach do destylacji ciągłej. Do produkcji Tequili potrzebne są dwa procesy destylacji: pierwszy nazywa się kruszeniem, a drugi rektyfikacją. Zawartość alkoholu wzrasta wraz z rektyfikacją, a niepożądane produkty są eliminowane, uzyskując produkt o wysokiej czystości. Tequila uzyskana z drugiej destylacji to „Tequila blanco” (biała tequila). Na koniec destylat trafia do beczek lub bezpośrednio do rozlewni, gdzie tequila jest butelkowana i wysyłana dalej w świat. :)

Znakowanie i etykietowanie butelki tequili.

Każda butelka Tequili musi posiadać czytelną etykietę zawierającą informacje w języku hiszpańskim, które muszą być zgodne z prawdą i nie mogą wprowadzać konsumentów w błąd co do charakteru i właściwości Tequili. Obejmują one między innymi:

  • słowo „Tequila
  • kategorię i klasę
  • dodany smak lub aromat
  • zawartość alkoholu
  • nazwę upoważnionego
  • oficjalny kod, zgodnie z normą (NOM-106-SCFI-2000)

Klasyfikacja tequili.

Jeśli chodzi o zawartość procentową cukrów pochodzących z agawy użytej do przygotowania Tequili, można ją sklasyfikować w jednej z następujących kategorii:

  • Tequila 100% agawy – wyprodukowana w 100-procentach ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej.
  • Tequila mixto – wyprodukowana w minimum 51% ze sfermentowanego soku z agawy niebieskiej. Reszta wzbogacona jest innymi cukrami.

Tequile możemy również podzielić ze względu na okres dojrzewania. Tak też wyróżniamy takie rodzaje tequili mixto, jak:

  • oro (golden) - barwa pochodzi z beczek, lub czasami dodawane są barwniki wraz z substancjami smakowymi (karmel, gliceryna, aromaty drewna)
  • blanco (silver) - bezbarwna, jest butelkowana bezpośrednio po destylacji, lub krótkim okresie w kadziach stalowych.

Jeśli natomiast mówimy o tych szlachetniejszych tequilach 100% agawy, to biorąc pod uwagę czas spędzony w beczkach (bourbon, sherry, whisky, koniak), dzielimy je na:

  • Blanco lub Silver - butelkowane są od razu po destylacji lub odpoczywają chwilę po w stalowych kadziach. 
  • Resposado - co najmniej 2 miesiące w beczkach dębowych, ale nie dłużej niż 1 rok.
  • Anejo - od 1 do 3 lat w beczkach dębowych (wyraźnie zaznaczona barwa, smak i aromat).
  • Extra anejo lub Muy anejo - leżakuje w beczkach dębowych od 3 do 9 lat.

Tequila – sposób picia.

Popularny sposób picia polega na zlizaniu soli (lub cynamonu) ze złączenia kciuka i palca wskazującego, następnie wypijamy tequilę i zagryzamy ją cytryną (lub pomarańczą / limonką). Starzone, szlachetne tequile pijemy same ze specjalnego szkła.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl