Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Nihonshu (dosł. "japoński alkohol", czyli popularne i dobrze wszystkim znane SAKE. Każdemu ten wyraz kojarzy się z alkoholem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni - Japonii, ale ilu z nas wie, czym tak naprawdę jest sake ?
Według wielu osób sake to japońska wódka, ale tak naprawdę to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 14% do 20%, którego proces produkcji przypomina warzenie piwa. W czasach starożytnej Japonii produkcja tego alkoholu była ograniczona jedynie do dworu cesarskiego oraz świątyń, co nadawało mu znaczenia religijnego i rytualnego. Dzisiejsza tradycja spożywania nihonshu nawiązuje do ważnych uroczystości jak ślub czy święta.
Wśród głównych składników sake wyróżniamy ryż, wodę, drożdże (moto lub shubo) oraz słód ryżowy (koji).
Wśród ogromnej różnorodności gatunków i odmian, w których smak i jakość zależy od stopnia oczyszczenia ryżu rozróżniamy dwa rodzaje nihonshu: Futsu-shu - czyli zwykłe sake będące odpowiednikiem wina stołowego, oraz Tokutei meishoshu - wykwintne o specjalnej nominacji.