Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Angostura to nazwa marki, a zarazem firmy (Angostura Limited), której siedzibą jest niewielkie, wyspiarskie państwo — Trynidad i Tobago położone niedaleko wybrzeża Wenezueli. Nazwa pochodzi od nieistniejącego już miasta portowego w Wenezueli – Angostura, które obecnie nazywa się Ciudad Bolivar.
Angostura słynie z produkcji doskonałych, karaibskich rumów. Potocznie angosturą określą się produkowany przez tę samą firmę Angostura Bitters – najlepiej rozpoznawalny, gorzki dodatek do cocktaili.
Rum Angostura produkowany jest z melasy, następnie poddawany starzeniu w beczkach z amerykańskiego dębu.
Ojcem marki był pochodzący ze Śląska niemiecki lekarz- Johann Gottlieb Benjamin Siegert, który w latach 30-tych XIX stulecia opracował w Wenezueli recepturę Amargo Aromatico – gorzkiej mikstury ziołowej na bazie alkoholu, która początkowo służyła jako lekarstwo na niestrawność.
Jego synowie przenieśli firmę na wyspę Trynidad. Z czasem bitter zmienił nazwę na Angostura Bitters, a produkcja została poszerzona o znakomite rumy. Rumy i bitters sprzedawane są w 170 krajach całego świata, a rum Angostura jest najczęściej nagradzaną marką podczas międzynarodowych targów i konkursów branżowych.
Na butelkach rumu Angostura znajduje się wizerunek motyla. Piękne, egzotyczne motyle są jednym z symboli wysp Trynidadu i Tobago, dlatego trafiły na jedyny, rozpoznawalny na całym świecie produkt tego niewielkiego kraju.
Angostura posiada w ofercie kilkanaście wersji rumów znakomitej jakości. Ich wspólną cechą jest wyjątkowo intensywny aromat i gładki, złożony smak. Poszczególne rumy Angostura różnią się między sobą stopniem wytrawności, rodzajem blendu i czasem leżakowania.
Zapraszamy do naszego salonu Propaganda na warszawskim Ursynowie, gdzie nasi doradcy z przyjemnością doradzą wybór konkretnej wersji rumu Angostura.