
Categories
Vendor
-
3 KILOS
-
BELVEDERE
-
BIMBER VODKA
-
CIROC
-
DĘBOWA POLSKA
-
DISTILLERIES ET DOMAINES DE PROVENCE
-
DWÓR SIERAKÓW
-
GREY GOOSE
-
GUTT VODKA
-
HELSINKI
-
J.A. BACZEWSKI
-
KETEL ONE
-
MARUSSIA BEVERAGES B.V
-
MEY
-
NISSKOSHER
-
OLD POLISH VODKA
-
PINKY
-
POLMOS - CHOPIN
-
PRAVDA
-
SMIRNOFF.
-
TOORANK
-
TORUŃSKIE WÓDKI GATUNKOWE
-
VICHE PITIA
-
WÓDKI REGIONALNE
-
WOLF & OAK
-
ŻUBRÓWKA
Rating
Price
-
from
to
The site contains information about alcohol and is only allowed for adults.
Are you over 18 years ?
Najlepsze jakościowo wódki gatunkowe (smakowe) swój smak zawdzięczają maceracji z naturalnymi składnikami np. owocami.
Wódka to najprościej ujmując wysokoprocentowy napój alkoholowy składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego z wodą w stosunku ok. 2:3 (najczęściej około 40% zawartości alkoholu). Proces destylacji alkoholu dotarł do Europy z krajów Arabskich, gdzie wódki używano głównie do celów medycznych. W Polsce słowa wódka użyto oficjalnie w 1405 roku w sandomierskich dokumentach sądowych. Dimitrij Mendelejew odpowiedzialny jest za opracowanie popularnego stosunku wody do alkoholu 2:3 (40%), co opublikował w swojej pracy doktorskiej "O łączeniu spirytusu z wodą". Drugą istotną postacią w historii tego alkoholu jest Piotr Aleksandrowicz Smirnow, który stworzył proces oczyszczania wódki.




