Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Likiery swoją nazwę zawdzięczają łacińskiemu słowu liquefacere, co w tłumaczeniu oznacza rozpuszczać lub mieszać. To aromatyzowane napoje spirytusowe, które w swoim składzie mają dodatki typu mleko, śmietanka, owoce, wino, oraz domieszki innych alkoholi np. whisky czy koniak.
Sposobów picia likierów jest chyba tak dużo jak ich rodzajów, gdzie jedne smakują bez dodatków, a inne są wyśmienitym dodatkiem do drinków. Tak czy inaczej większość likierów ma wspólną cechę, którą jest słodkawy i aromatyczny smak oraz niezbyt wysoka zawartość alkoholu. Nalewki to napoje alkoholowe będące wyciągiem z owoców, kwiatów, ziół czy korzeni. Zwyczajowo zawartość alkoholu wynosi 35-45%, a głównym sposobem produkcji jest maceracja (czyli zalanie alkoholem) wybranych składników.