Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
Nihonshu (dosł. "japoński alkohol", czyli popularne i dobrze wszystkim znane SAKE. Każdemu ten wyraz kojarzy się z alkoholem pochodzącym z kraju kwitnącej wiśni - Japonii, ale ilu z nas wie, czym tak naprawdę jest sake ?
Według wielu osób sake to japońska wódka, ale tak naprawdę to wino ryżowe o zawartości alkoholu od 14% do 20%, którego proces produkcji przypomina warzenie piwa. W czasach starożytnej Japonii produkcja tego alkoholu była ograniczona jedynie do dworu cesarskiego oraz świątyń, co nadawało mu znaczenia religijnego i rytualnego. Dzisiejsza tradycja spożywania nihonshu nawiązuje do ważnych uroczystości jak ślub czy święta.
Wśród głównych składników sake wyróżniamy ryż, wodę, drożdże (moto lub shubo) oraz słód ryżowy (koji).
Wśród ogromnej różnorodności gatunków i odmian, w których smak i jakość zależy od stopnia oczyszczenia ryżu rozróżniamy dwa rodzaje nihonshu: Futsu-shu - czyli zwykłe sake będące odpowiednikiem wina stołowego, oraz Tokutei meishoshu - wykwintne o specjalnej nominacji.
Sake - Maboroshi No Sake Kasen to wyprodukowana całkowicie tradycyjną metodą sake Honjozu (czyli zawierająca niewielki, do 10% dodatek alkoholu ryżowego) o wskaźniku spolerowania ryżu 60%. Swój wyjątkowo subtelny aromat zawdzięcza dłuższemu dojrzewaniu niż większość sake...
Barrel Sake Gekkeikan Junmai-Shu to najbardziej popularna sake na świecie, charakteryzująca się ziołowym smakiem z lekką nutą grejpfruta...
Gekkeikan Black and Gold to wyjątkowa mieszanka dwóch sake, starannie dobranych przez mistrza browarnictwa dla nadania niepowtarzalnego...
125,00 zł
Net price: 101,63 zł
Gekkeikan Traditional Junmai to najbardziej popularna sake na świecie, charakteryzująca się ziołowym smakiem z lekką nutą grejpfruta...
Sake Horin Ultra Premium to przykład najwyższej klasy sake Daiginjo produkowanej z wypolerowanych do 50% szlachetny odmian ryżu Yamada Nishiki i Gohyakumangoku...
Sake Imayo Tsukasa KOI zostało zamknięte w wyjątkowej butelce wyróżniającej się w swoim pięknie i designu. Butelka nawiązuje wyglądem ...
Junmai Ginjo Sparkling - wysokiej jakości sake typu Junmai (bez dodatku alkoholu, zawartość alkoholu jest wyłącznie wynikiem fermentacji ryżu). Lekko gazowane, co pomaga uwolnić subtelne, owocowe nuty.
Sake Tamura Ginginga - nihonshu o wyszukanym smaku i aromacie. Delikatne, owocowe oraz orzeźwiające. To nihonshu jest chlubą browaru Tamura,a etykietę zdobi kanji z nazwiskiem właściciela firmy. Opakowane w elegancki kartonik również ozdobiony efektownym przykłądem japońskiej kaligrafii.