Strona zawiera informacje o alkoholu i jest dozwolona wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Czy masz ukończone 18 lat ?
The GlenDronach – historia marki.
W 1771 roku powstała posiadłość Glen House. Dom pierwotnie nosił nazwę Boynsmill i został przemianowany przez założyciela – Jamesa Allardice'a, kiedy wybudował on destylarnię w 1826 roku. Destylarnia whisky The GlenDronach była jedną z pierwszych licencjonowanych gorzelni w Szkocji. W 1830 roku została wykupiona przez Waltera Scotta. 30 lat później The GlenDronach był największą destylarnią opłacającą cło w szkockim regionie Highlands. W tym czasie na miejscu przebywało ponad 50 osób, w tym wszyscy pracownicy i ich rodziny.
W 1920 roku destylarnia została wykupiona przez Kapitana Charlesa Grant’a – syna założyciela destylarni Glenfiddich. 40 lat później The GlenDronach został wykupiony przez firmę William Teacher & Sons. Wtedy też William Teacher zwiększył liczbę alembików w destylarni z dwóch do czterech sztuk. Od 1996 do 2002 roku destylarnia była co chwile zamykana przez jej ówczesnych właścicieli – Allied Distillers.
W 2002 roku została ponownie oficjalnie otwarta (od tamtej pory działa bez przerwy po dziś dzień). 3 lata później The Glendronacha przejął koncern Pernod Ricard, a sama destylarnia została przekazana Chivas Brothers. W 2008 roku nastąpiło kolejne przejęcie. Tym razem The GlenDronach trafił pod skrzydła BenRiach Distillery Company Ltd. W 2015 roku The BenRiach Distillery Company otrzymało tytuł Globalnej Destylarni Roku w konkursie Icons of Whisky Awards 2015. Zdobycie tej prestiżowej globalnej nagrody to fantastyczne osiągnięcie małej, prywatnej, niezależnej firmy.
W 2016 roku destylarnie przejął koncern Brown-Forman. Od ponad 150 lat firma Brown-Forman Corporation wzbogaca doświadczenie życiowe, odpowiedzialnie budując wysokiej jakości marki napojów alkoholowych. Przejęcie to wprowadziło 3 wybitne marki szkockiej whisky single malt do rosnącego portfolio Brown-Forman: The GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh.
Wizytówka marki The GlenDronach – beczki po Sherry.
Znakiem rozpoznawczym rzemiosła destylarni jest połączenie mocnego destylatu z Highland z najlepszymi beczkami po hiszpańskim winie wzmacnianym sherry Pedro Ximénez i Sherry Oloroso z Andaluzji. Ta wyjątkowa dwoistość nadaje whisky The GlenDronach głębię, złożoność i charakter. Prawie 70% smaku whisky pochodzi z beczki, w której dojrzewała, dlatego też marka skrupulatnie selekcjonuje i pielęgnuje beczki po sherry z hiszpańskiego dębu.
Kto odpowiada za produkcję whisky The GlenDronach?
W 2016 roku do ekipy The GlenDronach dołączyła wybitna kobieta – Dr Rachel Barrie, która do dzisiaj obejmuje stanowisko Master Blender w destylarni Thr GlenDronach, Benriach oraz Glenglassaugh. Rachel wykorzystuje wyjątkowy kunszt i wiedzę, aby misternie skomponować każdą ekspresję The GlenDronach, umieszczając destylarnię mocno w sercach i umysłach koneserów whisky na całym świecie i wspierając tę bogatą spuściznę dla przyszłych pokoleń.









